Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Αρθροσκόπηση Ώμου

αρθροσκόπηση του ώμου τα τελευταία χρόνια, έγινε αποδεκτή τόσο σαν διαγνωστική όσο και σαν θεραπευτική μέθοδος σε διάφορες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου.

Εικόνα 1: (ΑΡ).Η ανατομία της άρθρωσης του ώμου βλέποντας την από την έξω επιφάνεια και (ΔΕ): με μπλε χρωματισμό φαίνεται ο επιχείλιος χόνδρος πως αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης της άρθρωσης του ώμου.

Απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ακρίβεια και πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων όπως :

  • Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου (Βankart lesions)
  • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου (υπερακάνθιος – υπακάνθιος – υποπλάτιος)
  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
  • Αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
  • Υμενεκτομή
  • Αστάθειες του ώμου (ιδίως μετά από εξαρθρήματα του ώμου)
  • αθήσεις του τένοντα του δικεφάλου (Slap lesions, υπεξάρθρημα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου ή ρήξεις αυτής)
  • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
  • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου ή συμπιεστικό κάταγμα τύπου Hill-Sachs
  • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ώμου;

H αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με είτε με περιοχική είτε με γενική αναισθησία ή με συνδυασμό και των δύο, ανάλογα την περίπτωση. Η περιοχική αναισθησία γίνεται με την χρήση μίας ειδικής συσκευής( νευροδιεγέρτη) προκειμένου να ανευρεθεί η σωστή και ασφαλή θέση έγχυσης του φαρμάκου. Ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή ( beach chair position) ή πλάγια θέση (lateral decubitus position)με την πάσχουσα άρθρωση προς τα πάνω, ανάλογα τον χειρουργό. Εμείς προτιμούμαι την πλάγια θέση (Εικ.2). Γίνεται δερματική έλξη από το αντιβράχιο με βάρος 2-3 Kg ανάλογα και με το βάρος του ασθενούς, το μέλος τοποθετείται σε 70ο απαγωγή και κάμψη 10-20ο με τη βοήθεια ειδικού γερανού.

Εικ.2: Η πλάγια θέση (lateral decubitus position)

Αρχικά, για να οριοθετηθούν οι πύλες εισόδου, σκιαγραφούνται με αποστειρωμένο μαρκαδόρο τα οδηγά ανατομικά σημεία, όπως του ακρωμίου, της κλείδας, της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και της κορακοειδούς απόφυσης. Η οπίσθια πύλη γίνεται πρώτη, 2-3 εκ κάτω και 1 εκ. έσω από την οπίσθια έξω γωνία του ακρωμίου (Εικ.3). Από την κύρια αυτή είσοδο μπαίνει το αρθροσκόπιο, μία ειδική κάμερα, η οποία συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι συμβαίνει στην άρθρωση. Ταυτόχρονα, εισάγεται μέσω ειδικού σωλήνα που είναι ενσωματωμένος πάνω στο αρθροσκόπιο φυσιολογικός ορός υπό συνεχή έγχυση, με ειδική αντλία, προκειμένου να διασταλεί η άρθρωση του ώμου και να μπορέσουμε να την διερευνήσουμε με άνεση. Στη συνέχεια, γίνεται η πρόσθια, συνήθως πύλη επί τα εκτός της κορακοειδούς και υπό την όραση του αρθροσκοπίου, περίπου στο κέντρο της απόστασης αυτής από το πρόσθια γωνία του ακρωμίου.

Εικ.3: (ΑΡ) Οι συνήθεις αρθροσκοπικές πόρτες και (ΔΕ) διεγχειρητική εικόνα της σωστής τοποθέτησης της πρόσθιας άνω πόρτας με τη βοήθεια της βελόνας, πίσω από τη μακρά κεφαλή του δικεφάλου σε χειρουργείο για αστάθεια του ώμου.

Διαγνωστική Αρθροσκόπηση

Εάν χρειαστεί μπορεί να γίνουν και άλλες πύλες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όποια βλάβη υπάρχει στην άρθρωση. Οι οπές είναι μεγέθους 5-10mm.Ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και υλικά (ράμματα, άγκυρες κτλ) τοποθετούνται υπό άμεση όραση για την επίλυση του προβλήματος του ασθενούς. Συνήθως, στην πρόσθια πύλη τοποθετείται ειδική κάνουλα, προκειμένου να εισέρχονται χωρίς να χάνεται η είσοδος της οπής, τα διάφορα εργαλεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά την διαγνωστική αρχικά αρθροσκόπηση το πρώτο ανατομικό στοιχείο που αναγνωρίζεται είναι η μακρά κεφαλή του δικέφαλου βραχιονίου μυός, από την έκφυσή της υπέρθεν της ωμογλήνης, μέχρι την αύλακα του δικεφάλου. Άνωθεν αυτής αναγνωρίζεται η κάτω επιφάνεια του στροφικού πετάλου του ώμου (αποτελείται από τους εξής μυς, υπερακάνθιο, υπακάνθιο, υποπλάτιο) και διερευνάται εάν υπάρχει παθολογία σε αυτούς. Στη συνέχεια, ελέγχεται ο επιχείλιος χόνδρος, η σχέση του με το κάτω τμήμα του θυλάκου, με τον ωμογληνοβραχιόνιο σύνδεσμο και την αρθρική επιφάνεια της κεφαλής του βραχιονίου και την ωμογλήνη. Κατά τη αρθροσκόπηση αποκαλύπτονται οι διάφορες παθήσεις της άρθρωση του ώμου, όπως ρήξεις του στροφικού πετάλου, ρήξη του επιχειλίου χόνδρου (Bankart lesion)Εικ.4, βλάβες της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου (Hill-Sachs lesion) Εικ.5 ή της κατάφυσης της μακράς κεφαλής του βραχιονίου στην ωμογλήνη (SLAP lesions) και άλλες.

Εικ. 4 (ΑΡ) Σε MRI ώμου φαίνεται η πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου και (ΔΕ) η Bankart lesion όπου φαίνεται η ρήξη στην πρόσθια κάτω επιφάνεια του επιχειλίου χόνδρου, συνήθως μετά από εξάρθρημα του ώμου

Έπειτα, από τις ίδιες πόρτες διερευνάται και ο υπακρωμιακός χώρος προκειμένου να δούμε το στροφικό πέταλο από την πάνω του μεριά, το ακρώμιο, την ακρωμιοκλειδική άρθρωση και να διορθωθεί τυχόν παθολογία τους.

Εικ.5: Hill-Sachs lesion. Η πιο συχνή οστική βλάβη της κεφαλής του βραχιονίου. Συμπιεστικό κάταγμα στην οπίσθια έξω επιφάνεια της κεφαλής του βραχιονίου.80% μετά από πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου, 25% σε πρόσθιο υπεξάρθρημα του ώμου και 100% σε καθ έξιν εξάρθρημα.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και συνήθως απλή ανάρτηση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD , το οποίο και δίνεται στον ασθενή. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 14 ημέρες. Το χειρουργείο συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα τη βαρύτητα, το είδος των βλαβών και τη χρονιότητα του περιστατικού. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται συνήθως, ήπια παυσίπονα και ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι μία μέρα. Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Αποκατάσταση

Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει αντιμετωπιστεί και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 μηνών. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά τον φυσιοθεραπευτή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο εξελίσσεται με τρία στάδια: στο πρώτο στάδιο η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από τον φυσικοθεραπευτή. Στο δεύτερο στάδιο, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και στο τρίτο στάδιο είναι ενεργητική. Τέλος, ακολουθεί η φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση). Για οποιαδήποτε απορία καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μη διστάσετε να εκφράσετε τις απορίες σας στον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου.