Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Κατάγματα κλείδας

Τι είναι η κλείδα;

Η κλείδα αποτελεί το μοναδικό συνδετικό οστό μεταξύ κορμού και άνω άκρου. Βρίσκεται σε οριζόντια θέση, και ο ρόλος της έγκειται στο να λειτουργεί ως στήριγμα για την ωμοπλάτη, αφήνοντας τα χέρια να κινούνται ελεύθερα Εικ 1.

Εικ. 1 : Το οστό της κλείδας.

Το όνομά της προέρχεται από την κίνηση των χεριών όταν τεντώνουν, τα οποία προσομοιάζουν σε περιστρεφόμενο κλειδί. Λόγω του κομβικού της σημείου και της επιφανειακής της θέσης, η κλείδα υπόκειται πολύ συχνά σε κατάγματα.

Τα αίτια που μπορεί να προκληθεί κάταγμα στην κλείδα είναι:

  • Τοπικό χτύπημα
  • Κάκωση έπειτα από αθλητική δραστηριότητα
  • Τροχαίο ατύχημα
  • Πτώση

Κατηγορίες καταγμάτων κλείδας

Όταν προκύπτει κάταγμα της κλείδας, αυτό σημαίνει ότι το οστό μπορεί να απαρεκτόπιστο (σπάνια) ή συντριπτικό παρεκτοπισμένο. Στη δεύτερη περίπτωση, έχει μεγάλη σημασία εάν απειλείται το δέρμα , δηλαδή να γίνει διάτρηση του ή όχι.

Η εντόπιση του κατάγματος (Εικ.2), μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Τοπογραφικά ταξινομούνται ως κατάγματα του έξω τριτημορίου (15%) του μέσου (80%) (Εικ.3) και του έσω τριμημορίου (5%). Ειδικότερα, τα κατάγματα του έξω τριτημορίου της κλείδας κατατάσσονται, με τη σειρά τους, ως εξής:

– Τύπος Ι: Μεταξύ των κορακοκλειδικών συνδέσμων (κωνοειδούς-τραπεζοειδούς). Ελάχιστη παρεκτόπιση

– Τύπος ΙΙ: Κάταγμα επί τα εντός του συνδέσμου. Παρεκτοπισμένο

– Τύπος ΙΙΙ: Οι σύνδεσμοι ακέραιοι. Κάταγμα στο επίπεδο της ακρωμιοκορακοειδούς άρθρωσης

Εικ 2: Ταξινόμηση καταγμάτων κλείδας

Εικ 3 : Κάταγμα μεσότητας κλείδαςΠοια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος κλείδας;

Ο ασθενής που φέρει κάταγμα κλείδας, έχει συμπτώματα βαθέως τοπικού πόνου ενώ έχειπεριορισμένη έως καθόλου δυνατότητα κίνησης του άκρου.

Η κλείδα πιθανόν να παραμορφωθεί ή να δημιουργηθούν τοπικά μώλωπες, οι οποίοι σε μερικές εβδομάδες θα έχουν εξαφανιστεί.

Επιπλέον, λόγω του τραυματισμού, δημιουργείταιοίδημα και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεταιμούδιασμα στην περιοχή του κατάγματος και αίσθημα κριγμού.Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο θεράπων ιατρός θα εξετάσει την περίπτωση του κατάγματος του ασθενή κλινικά και θα συστήσει ακτινογραφίες Χ. Στη συνέχεια, εάν πρόκειται για πολύ συντριπτικό κάταγμα με συνοδά κατάγματα και άλλων γειτονικών οστών (όπως ωμοπλάτη, βραχίονα) , η αξονική τομογραφία θα δώσει ακριβέστερα και πιο σαφή αποτελέσματα.

Εικ. 4: Συντριπτικό κάταγμα μεσότητάς κλείδας

Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως μετά από τροχαίο, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν υποστεί κάποια βλάβη.Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία του κατάγματος κλείδας;

Έχοντας τα δεδομένα των εξετάσεων και του βαθμού κινδύνου, η κλινική αντιμετώπιση του κατάγματος μπορεί να γίνει χειρουργικά και συντηρητικά.

Συντηρητικά αντιμετωπίζονται τα κατάγματα με ελάχιστη παρεκτόπιση και αυτά όπου δεν υπάρχει μεγάλη συντριβή, πάντα σε συνεννόησή με τον ασθενή.

Η Συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποιητή ώμου ή νάρθηκα ακινητοποίησης ώμου , ανάλογα την περίπτωση, ο οποίος προφέρει σταθερότητα και στήριξη της κλείδας, έως ότου πορωθεί το κάταγμα, 4-6 εβδομάδες.
  • Χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων
  • Στο μεσοδιάστημα και ως την πλήρη επαναφορά του ασθενή στην καθημερινότητα του, είναι απαραίτητη η τακτική επικοινωνία με τον ορθοπεδικό και η ακτινολογική απεικόνιση του κατάγματος. Έτσι, διασφαλίζεται η σωστή αποκατάσταση της λειτουργικότητας της κλείδας.

Οι επιπλοκές της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι :

  • Ψευδάρθρωσης (nonunion) σπάνια
  • Πώρωσης σε πλημμελή θέση (malunion), με εμφανή παραμόρφωση και τοπική ευαισθησία πιο συχνά (Εικ 5)
  • Δυσκολία άρσης βάρους πάνω από 5-10 κιλά,
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου από την πάσχουσα πλευρά

Εικ 5: Κλινική εικόνα παραμόρφωσης της περιοχής του κατάγματος, λόγω πώρωσης σε πλημμελή θέση

Η Χειρουργική αντιμετώπιση είναι απολύτως ενδεδειγμένη αν το κάταγμα είναι ανοικτό (διάτρηση του δέρματος), αν το δέρμα παρουσιάζει βλάβη και κινδυνεύει από την τάση του οστού ή εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή και παρεκτόπιση των καταγματικών άκρων, ιδίως όταν είναι μεγαλύτερη από 2εκ, όπως συχνά συμβαίνει στα κατάγματα του μέσου τριτημορίου και του τύπου ΙΙ του έξω τριτημορίου της κλείδας ( Εικ. 6).

Εικ. 6: Συνήθη τομή στην περιοχή του κατάγματος, ανάλογα τη συντριβή και εσωτερική οστεοσύνθεση του κατάγματος

Η επέμβαση έχει στόχο την επαναφορά των παρεκτοπισμένων τμημάτων του οστού, στην αρχική τους θέση και την σταθεροποίηση τους με ειδικό μεταλλικό υλικό (πλάκες, βίδες, kirschner ή ήλο), ανάλογα την περίπτωση. Το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, δε χρειάζεται να νοσηλευτεί ο ασθενής, αλλά επιστρέφει στο σπίτι που την ίδια μέρα, με απλά παυσίπονα. Αυτό έχει ως συνέπεια, καλύτερη ανάταξη του κατάγματος, πιο γρήγορη κινητοποίηση και καλύτερο φυσικά μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Οι επιπλοκές της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι:

· Ερεθισμός του δέρματος λόγω υλικού οστεοσύνθεσης,

  • Λοίμωξη του τραύματος
  • Αστοχία υλικών οστεοσύνθεσης.

Η περίοδος της αποκατάστασης είναι σημαντική για μια επιτυχημένη επαναφορά της λειτουργικότητας της κλείδας. Αυτή μπορεί να διαρκέσει από δύο μήνες ή και περισσότερο. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού σας, θα μπορέσετε στη συνέχεια να επανέλθετε στην καθημερινή σας ζωή.

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού είναι κομβικό στάδιο για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ο Δρ Τσαπακίδης ΙωάννηςΟρθοπεδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Τραυματολογία και τη Μικροχειρουργική και μακροχρόνια επαγγελματική πορεία, μπορεί να σας καθοδηγήσει σε οποιοδήποτε κάταγμα αντιμετωπίζετε. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.