
Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Λίγα λόγια για την ακρωμιοκλειδική άρθρωση
Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση (Εικ. 1) βρίσκεται στην κορυφή του ώμου. Ενώνει το εξωτερικό άκρο της κλείδας με το ακρώμιο. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαταραχής ή πτώσης πάνω στον ώμο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα και έντονος πόνος κατά την εκτέλεση κινήσεων.

Εικόνα 1: Ακρωμιοκλειδική άρθρωση
Οι πιο συχνές παθήσεις είναι το εξάρθρημα/αστάθεια και η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής. Είναι πιο συχνές στους άνδρες και αποτελούν το 9% των τραυματισμών του ώμου.
Το εξάρθρημα δημιουργείται μετά από πτώση πάνω στον ώμο. Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής χωρίζεται σε εκφυλιστικού τύπου και μετατραυματική και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άρσης βαρειών αντικειμένων σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Τι σημαίνει ο πόνος στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση;
Ο πόνος στην άρθρωση αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα χρόνιου εκφυλισμού ή αλλοιώσεων, λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων-φόρτωσης της άρθρωσης με τους ώμους ψηλά ή άρσης βαρειών αντικειμένων ακόμα και λόγω τραυματισμού μετά από κάκωση, όπως είναι η πτώση στο τεντωμένο χέρι. Η άρση βαρειών αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία φλεγμονής και κατ’ επέκτασιν σε οστεόλυση και εκφύλιση της άρθρωσης.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των παθήσεων;
Η διάγνωση πραγματοποιείται αρχικά μέσα από λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση. Ακολουθεί ακτινογραφία ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της διάγνωσης.
Τι είναι το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής;
Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής χωρίζεται σε έξι βαθμούς ανάλογα με την κατεύθυνση παρεκτόπισης της κλείδας και ξεκινάει από απλή διάταση των συνδέσμων έως παρεκτόπισης της κλείδας προς τα κάτω (Εικ.2). Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος όταν το χέρι έρχεται σε οριζόντιο επίπεδο και η ασυμμετρία με τον άλλο ώμο.

Εικόνα 2: Τύποι Εξαρθήματος Ακρωμιοκλειδικής
Η θεραπεία της πάθησης ξεκινάει από συντηρητική για τους πρώτους δύο βαθμούς η οποία περιλαμβάνει παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη, αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και ανάπαυση για 2-3 εβδομάδες. Στους υπόλοιπους τέσσερις βαθμούς συνίσταται η χειρουργική αποκατάσταση των συνδέσμων με σκοπό τη σταθεροποίηση της άρθρωσης (Εικ 3) . Η νοσηλεία είναι ημερήσια και ο ασθενής βγαίνει από την κλινική με απλά παυσίπονα και με μία απλή ανάρτηση για δύο εβδομάδες. Έπειτα, ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, έτσι ώστε σε ένα με δύο μήνες να μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα.

Εικόνα 3 : Εξάρθρημα 3ου βαθμού Ακρωμιοκλειδικής. Χειρουργική αντιμετώπιση αυτού.
Τι είναι η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής;
Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής συναντάται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας (Εικ.4). Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της αποτελεί ο αθλητισμός, παλαιότεροι τραυματισμοί στην περιοχή και όσοι χρησιμοποιούν το χέρι τους πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Η θεραπεία της είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει τροποποίηση της άθλησης, φυσικοθεραπεία και ενίοτε εγχύσεις κορτικοστεροειδών ή βλαστοκυττάρων (PRP). Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει και δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, συνίσταται στους αθλητές και σε ενεργά άτομα, η χειρουργική αντιμετώπιση μέσω της ανοιχτής ή αρθροσκοπικής αποκατάστασης.

Εικόνα 4: Αρθρίτιδα Ακρωμιοκλειδικής
Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής;
Η αντιμετώπιση των παθήσεων της ακρωμιοκλειδικής πραγματοποιείται είτε με συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή, χρήση επιθεμάτων και φυσικοθεραπεία. Σε περίπτωση που ο πόνος δεν απαλύνεται, η έγχυση κορτικοστεροειδών, βλαστοκυττάρων (PRP) ή τοπικού αναισθητικού θα τον μειώσει αισθητά.
Αν και αυτός ο τρόπος δεν φανεί αποτελεσματικός, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοιχτή ή αθροσκοπική μέθοδο.
Με διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη με μεγάλη εμπειρία στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.