This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Τενοντίτιδα ώμου
Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου ή αλλιώς τενοντοπάθεια του υπερακανθίου ονομάζεται η φλεγμονή στους τένοντες του ώμου κα αποτελεί την συχνότερη αιτία για την εμφάνιση πόνου στον ώμο. Οι τένοντες είναι η επέκταση των μυών και η βασική τους λειτουργία είναι να ενώνουν τους μύες με τα οστά και να μεταφέρουν τη σύσπαση τους σε αυτά. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο οξύς πόνος, η δυσκαμψία και αδυναμία στροφικής κίνησης και η αντανάκλαση του πόνου προς τον βραχίονα, το αντιβράχιο ή τον αυχένα (ΕΙΚ.1). Η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Εικόνα 1 : Αντανάκλαση πόνου λόγω τενοντίτιδας του υπερακανθίου δεξιά , και φλεγμένων τένοντας αριστερά
Ποια αίτια προκαλούν τενοντίτιδα ώμου;
Η συχνότερη αιτία της τενοντίτιδας ώμου είναι η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κίνηση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των μυών (κάκωση από υπέρχρηση). Η μεγάλη ένταση και διάρκεια κατά την άθληση είναι μία συχνή αιτία πρόκλησης τραυματισμών του τένοντα.
Επιπλέον η ηλικία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα πρόκλησης της πάθησης. Με το πέρασμα του χρόνου το σώμα είναι επιρρεπές στους τραυματισμούς και στην εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης μπορούν να εμφανισθούν στην ηλικία των 25-35 ετών ενώ ως ευπαθείς ομάδες θεωρούνται τα άτομα άνω των 40 ετών.
Ακόμα η λανθασμένη στάση σώματος ( ύπνος πάνω στον ώμο), η κακή κατασκευή, η κακή αντίδραση γενικά του οργανισμού, η απλή κάκωση του ώμου μετά από κάποια πτώση, καθώς και άλλες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι μερικές επιπλέον αιτίες πρόκλησης τενοντίτιδας του υπερακανθίου.
Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της τενοντίτιδας του ώμου είναι έντονος-οξύς πόνος, ιδίως τη νύχτα, η ευαισθησία γύρω από τον ώμο, η ακαμψία και το πρήξιμο του τένοντα κοντά στην άρθρωση.
Η διάγνωση της τενοντίτιδας του ώμου γίνεται με ακτινογραφία, υπέρηχο ώμου και μαγνητική τομογραφία σε συνδυασμό, ανάλογα και με το ιστορικό του ασθενούς.
Ποιοι είναι οι τρόποι Αντιμετώπισης;
Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης, ο συντηρητικός τρόπος και η χειρουργική επέμβαση. Όταν η τενοντίτιδα ώμου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συστήνεται η ανάπαυση, τροποποίηση της καθημερινής δραστηριότητας και η χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής, σε συνδυασμό με ενέσεις κορτιζόνης ή βλαστοκυττάρων (Βιολογική θεραπεία, Platelet Rich Plasma – PRP), ανάλογα την ηλικία και τις συνυπάρχουσες παθήσεις (συντηρητικός τρόπος) (Εικ.2) .

Εικόνα 2: Βιολογική θεραπεία με PRP
Ταυτόχρονα, ο ασθενής εντάσσεται και σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος αρχικά και στη συνέχεια να διατηρηθεί η κίνηση και να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.
Σε περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας η φυσικοθεραπεία και η υπόλοιπη συντηρητική αγωγή για την μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την διάγνωση. Επιπλέον στις περιπτώσεις αυτές οριστική λύση δίνει η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, ιδίως όταν η επαναλαμβανόμενη συντηρητική αγωγή δεν έχει αποδώσει . Η αναισθησία είναι συνήθως ολική και η αποθεραπεία είναι σύντομη καθώς η επάνοδος του ασθενή σε φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται μέσα σε 3-5 εβδομάδες. Το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης, εφόσον αυτή γίνει με τις σωστές ενδείξεις και στους κατάλληλους ασθενείς, είναι 90-95%. Επιπλέον, από την στιγμή που το χειρουργείο και το μετέπειτα πρόγραμμα αποκατάστασης γίνουν σωστά μέσω της συμμόρφωσης του ασθενούς σε όλες τις οδηγίες, τότε οι πιθανότητες επανεμφάνισης είναι μηδενικές.
Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της AO ALUMNI, θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή του προβλήματός σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία και προκειμένου να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.