This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Πόνος στο γόνατο: Σε ποιες παθήσεις οφείλεται;
Ο πόνος στο γόνατο γίνεται συνήθως αντιληπτός κατά τη διάρκεια μιας κίνησης. Η ενόχληση που εκδηλώνεται στην περιοχή του γόνατος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς που έχουν συμβεί στους μυς, στους τένοντες, στα νεύρα, στα οστά ή στους χόνδρους των ποδιών. Είναι πολλές οι φορές που ο πόνος στο γόνατο είναι περιστασιακός. Δηλαδή εμφανίζεται για ένα χρονικό διάστημα και μετά εξαφανίζεται τελείως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παθήσεις, άλλες σοβαρές κι άλλες πιο ήπιες, από τις οποίες μπορεί να προκαλείται ο πόνος.
Ο πόνος στο γόνατο από ποιες παθήσεις προκαλείται;
Ρήξη μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου (Εικ.1) είναι ίσως ο πιο συχνός τραυματισμός που μπορεί να συμβεί στο γόνατο. Μια κατηγορία ανθρώπων που είναι πιο εκτεθειμένοι σε αυτήν την πάθηση είναι οι αθλητές. Παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωής, όταν χρειαστεί να κάνουν κάποια κυρίως απότομη κάμψη με στροφή στο γόνατό τους.
Εικ 1: Ρήξη έσω μηνίσκου , εικόνα κατά την αρθροσκόπησητου ενός ασθενούς
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου
Άλλη μια πάθηση στην οποία είναι πιο ευάλωτοι οι αθλητές είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού . ο τραυματισμός αυτός είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται, ιδίως σε νεαρή ηλικία χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος.(Εικ.2)
Εικ 2: Αριστερά αρθροσκοπική εικόνα πλήρης ρήξης προσθίου χιαστού. Δεξιά η τοποθέτηση αυτομοσχευματος (οπίσθιων μηριαίων) του ασθενούς, στη θέση της ρήξης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του τραυματισμού του ασθενούς.
Ρήξεις οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους συνδέσμους που συγκρατούν την άρθρωση του γόνατος. Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού επέρχεται πάντα μετά από έναν βίαιο και έντονο τραυματισμό.
Κατάγματα κνήμης
Η κνήμη είναι ένα οστό αρκετά ευάλωτο σε κατάγματα. Χρειάζεται πολλή δύναμη για να ραγίσει το οστό της κνήμης και να προκληθούν κατάγματα κνημιαίου plateau . Γι΄ αυτό κι όταν συμβαίνει η ζημιά που προκαλείται είναι πολύ σοβαρή, που συνήθως θέλει χειρουργική αποκατάσταση.
Αρθρίτιδα γόνατος
Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται μεγάλη φθορά στον χόνδρο των αρθρώσεων. Η αρθρίτιδα γόνατος μπορεί να είναι συνέπεια κάποιου τραυματισμού αλλά εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. (Εικ.3)
Εικ 3: Βαρεία οστεοαρθρίτιδα γονάτων άμφω αριστερά και το αποτέλεσμα των Ολικών Αρθοπλαστικών των γονάτων άμφω, μετά το χειρουργείο δεξιά
Τενοντίτιδα
Πρόκειται για τη δημιουργία φλεγμονής στους τένοντες ( επιγονατιδικοί και οπίσθιοι μηριαίοι), ιδίως μετά από αθλητικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο και έντονα άλματα.
Χόνδρινες βλάβες γόνατος
Οι χόνδρινες βλάβες γόνατος συμβαίνουν όταν λεπταίνει ή φθείρεται ο χόνδρος της επιγονατίδας ή των μηριαίων κονδύλων, οπότε και προκαλείται πόνος στο μπροστινό ή πλάγιο τμήμα του γονάτου, ανάλογα. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια μιας επαναληπτικής κίνησης (π.χ. ανέβασμα ανηφόρας ή κατέβασμα μία σκάλας).
Πόνος στο γόνατο – Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφίες). Αν δεν αποσαφηνιστεί πλήρως η αιτία του προβλήματος, τότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί και έναν ορθοπεδικό.
Πόνος στο γόνατο – Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;
Σε πρώτη φάση χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα ο πόνος, ενώ ξεκινάει και ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Στη συνέχεια, αξιολογείται η ανταπόκριση του ασθενούς στην συντηρητική αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης, προτείνονται βιολογικές θεραπείες(βλαστοκύτταρα, PRP) στο σημείο που εκδηλώνεται ο πόνος και ανάλογα την περίπτωση και τις απαιτήσεις του ασθενούς.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση, όπως είναι η αρθροσκόπηση του γόνατος που μπορεί να δώσει τη λύση. Αυτές οι παθήσεις είναι η ρήξη χιαστών συνδέσμων, οι ρήξεις μηνίσκων, το εξάρθρημα της επιγονατίδας ή οι περιορισμένης έκτασης βλάβης του χόνδρου . Ανάλογα με την περίπτωση, αρθροσκοπικά γίνεται η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς.
Σε άλλες περιπτώσεις θα γίνει Ολική Αρθοπλαστική του γόνατος , ιδίως όταν έχει επηρεαστεί ο άξονας του κάτω άκρου και έχουμε μεγάλη έκτασης βλάβης στην άρθρωση του ασθενούς, είτε συμβατικά είτε με τη βοήθεια του ρομπότ .
Ο Δρ Ιωάννης Τσαπακίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός εξειδικεύεται στη διάγνωση και σύγχρονη αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Επικοινωνήστε μαζί του για μια εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία.