Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού Τένοντα
Τι είναι η τενοντοπάθεια επιγονατίδου τένοντα ή το «Γόνατο του άλτη»;
Με τον όρο τενοντοπάθεια του επιγονατίδου τένοντα ή το «γόνατο του άλτη» ορίζουμε την παθολογική κατάσταση βλάβης του επιγονατιδικού τένοντα στην περιοχή της επιγονατίδας. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη περιοχή της επιγονατίδας. Πολλές φορές, υπάρχει κι η παρουσία φλεγμονής στην περιοχή (Εικ. 1).
Εικόνα 1: Αριστερά φυσιολογικός επιγονατιδικός τένοντας, στο Κέντρο με Φλεγμονή στα πρώτα στάδια και Δεξιά χρόνια Φλεγμονή του τένοντα
Συχνά, αποκαλείται ως «γόνατο του άλτη», καθώς είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο κλπ.. Προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις στην περιοχή του τετρακεφάλου.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της τενοντοπάθειας επιγονατίδου τένοντα;
Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η διάγνωση από έναν Ορθοπαιδικό με εμπειρία και γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Για να εντοπίσει την αιτία ο θεράπον ιατρός, εξετάζει την περιοχή της επιγονατίδας σε κάμψη και σε έκταση. Ωστόσο, σημαντικός είναι κι ο παράγοντας παρουσίας οιδήματος. Επιπλέον, ο ιατρός είναι πιθανόν να παραπέμψει τον ασθενή στην πραγματοποίηση παρακλινικών εξετάσεων, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για την εκτίμηση της χρονιότητάς της κατάστασης του ασθενή.
Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην τενοντοπάθεια της επιγονατίδας;
Το κυριότερο σύμπτωμα που εμφανίζεται στην περίπτωση της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας είναι το άλγος στην περιοχή. Συνήθως, συνυπάρχουν και τα παρακάτω συμπτώματα:
- Οίδημα στην περιοχή της επιγονατίδας
- Πόνος που αυξάνεται κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών
- Πόνος στα αρχικά στάδια το πρωί και στην αρχή της άσκησης, ενώ στη συνέχεια ηρεμεί
- Σε προχωρημένα στάδια πόνος όλη την ημέρα
- Δυσκολία στην πραγματοποίηση κινήσεων, για παράδειγμα δυσκολία κατά την διάρκεια της βάδισης ή ανέβασμα κλίμακας
Ωστόσο, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται η διάγνωση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, καθώς τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανόν να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας;
Το κύριο αίτιο εμφάνισης της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας είναι η καταπόνηση του γόνατος λόγω της έντονης άσκησης. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται μετά την αθλητική δραστηριότητας,όταν είναι ακόμα ήπια η ενόχληση και στη συνέχεια κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας και ανεξάρτητα από την αθλητική δραστηριότητα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας;
Η αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας καθορίζεται από το βαθμό της πάθησης, Στις περιπτώσεις όπου η τενοντοπάθεια είναι στο αρχικό της στάδιο, ο θεράπον ιατρός θα συστήσει:
- Την μείωση της καθημερινής δραστηριότητας
- Παγοθεραπεία
- Την λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής
- Φυσικοθεραπείες με ειδικά μηχανήματα και ειδικό ασκησιολόγιο
- Την χρήση ειδικού προσαρμοσμένου νάρθηκα κάποιες φορές (Εικ.2)
Εικόνα 2: Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση αυτού του ειδικού σταθεροποιητή της επιγονατίδας μπορεί να είναι πολύ ευεργετική
Στις περιπτώσεις όπου η τενοντοπάθεια είναι χρόνια και δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική αγωγή, και ενέσεις με Βλαστοκύτταρα (Platelet Rich Plasm) με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, εάν γίνουν σωστά. Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Στην επέμβαση, αφαιρείται ο εκφυλισμένος ιστός όπου έχει σχηματιστεί στον τένοντα και έχει αντικαταστήσει τον υγιή ιστό.
Πώς προλαμβάνεται η εμφάνιση της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας;
Η πρόληψη αφορά κατά κύριο λόγο τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Κάποιες τεχνικές πρόληψης είναι:
- Η ενδυνάμωση του τετρακέφαλου
- Η πραγματοποίηση προθέρμανσης πριν την άθληση
- Η χρήση κατάλληλων αθλητικών παππουτσιών
- Με διενέργεια πελματογραφήματος και πέλματα έσω υποδήματος
Για οποιαδήποτε απορία ή αντιμετώπιση του προβλήματος, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο ορθοπεδικό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη. Ο ιατρός πήρε υποτροφία από την ΑΟ και δούλεψε ως Fellow στο κέντρο Αθλητικών κακώσεων και Τραύματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Queens Medical Centre στο Νόττινχαμ. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε αθλητές.