Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής (Πλίκα γόνατος)

Τί είναι η Υμενική Πτυχή;

Με τον όρο υμενική πτυχή αναφερόμαστε στο σύνολο των υπερτροφικών πτυχών του αρθρικού υμένα, που παραμένουν στην άρθρωση του γονάτου, ως υπόλειμμα της εμβρυακής ανάπτυξης αυτού. Πιο συγκεκριμένα, κατά το εμβρυϊκό στάδιο ανάπτυξης, οι αρθρώσεις του ανθρώπου αποτελούνται από πολλές αναδιπλώσεις του αρθρικού υμένα. Στο 80% των ενηλίκων, οι πτυχές αυτές σταδιακά εξαφανίζονται πλήρως. Στην λιγότερο συνήθη περίπτωση, όπου η επαναλαμβανόμενη τριβή της πτυχής στον μηριαίο κόνδυλο έχει ως αποτέλεσμα την υπερτροφία ή την απώλεια της ελαστικότητας της, εμφανίζεται το ονομαζόμενο Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε παιδία, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.Εικ.1

Εικόνα 1: Έσω παραεπιγονατιδική πτυχή

Υμενική Πτυχή: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυριότερο σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο πόνος εντός της επιγονατίδας. Παρ’ όλα αυτά, το σύνδρομο χαρακτηρίζεται επιπλέον από ήπιο τοπικό πρήξιμο, αίσθημα κλειδωμένου γονάτου, αίσθημα αστάθειας καθώς και από χαρακτηριστικό επώδυνο «κλικ» εντός του γονάτου κατά το λύγισμα ή τέντωμα. Ακόμη, σε πολλούς ασθενείς παρατηρείται μειωμένο εύρος στις κινήσεις του γονάτου αλλά και συγκέντρωση υγρού στην άρθρωση. Τα συμπτώματα αυτά, εμφανίζονται ξαφνικά και γίνονται ολοένα και πιο έντονα όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί σκάλες, ασκείται (παρατηρείται δυσκολία στο βαθύ κάθισμα) ή λυγίζει το γόνατο, ιδίως μετά από τις 30ο κάμψης, όπως φαίνεται και στην εικόνα 2.

Εικόνα 2: Έσω παραεπιγονατιδική πτυχή σε διάφορες γωνίες κάμψης του γονάτου

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου της Υμενικής Πτυχής;

Η διάγνωση της Πλίκας γονάτου αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται δια της ατόπου. Η διαγνωστική προσέγγιση της πάθησης περιλαμβάνει, σε πρώτο στάδιο, την εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενή, προκειμένου να εντοπισθεί η ακριβής περιοχή του πόνου. Παρ’ όλα αυτά, η λήψη ιστορικού και η φυσική εξέταση, δεν αρκούν για τον εντοπισμό της εν λόγω πάθησης. Σε δεύτερο στάδιο, ο ιατρός προτρέπει τον ασθενή να υποβληθεί μαγνητική τομογραφία, για τον αποκλεισμό άλλων ενδεχόμενων βλαβών. Εν συνεχεία, σε περίπτωση ύπαρξης ισχυρής υποψίας και κλινικής εικόνας ότι ο ασθενής πάσχει από το σύνδρομο της Υμενικής Πτυχής, ο ιατρός συστήνει την αρθροσκόπηση, η οποία έχει και θεραπευτικό ρόλο.

Ποια η θεραπεία του συνδρόμου Υμενικής Πτυχής;

Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνεται στους ασθενείς ξεκούραση και διακοπή των δραστηριοτήτων που πυροδοτούν την πάθηση, όπως ανεβοκατέβασμα σκάλας ή βαθειά καθίσματα. Επιπλέον, στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η συχνή εφαρμογή πάγου στην τραυματισμένη περιοχή, η ενδυνάμωση του έσω πλατέως μυ με ειδικό ασκησιολόγιο καθώς και η χορήγηση σε ορισμένες περιπτώσεις κορτιζονούχων ενέσεων, απευθείας στην υμενική πτυχή, αν και συνήθως προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Η κολύμβηση αποτελεί ενδεδειγμένο είδος γυμναστικής για τον συγκεκριμένο τραυματισμό, αφού η αντίσταση του νερού δρα υποστηρικτικά του βάρους. Σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι παραπάνω θεραπείες δεν επαρκούν, εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση, όπου απαιτείται μια πολύ μικρή τομή, οπότε και ο ασθενής απαλλάσσεται πλήρως από τα συμπτώματά . Ο ασθενής βγαίνει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο με πλήρη φόρτιση του σκέλους, χωρίς πόνο και μπορεί να γυρίσει άμεσα στην καθημερινότητα του, μετά από ένα κύκλο φυσικοθεραπείων και ασκήσεων.  Η μακρόχρονη εμπειρία του Δρ. Ιωάννη Τσαπικίδη, σε νοσοκομεία όπως το Charing Cross Hospital του Λονδίνου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queens Medical Centre του Νόττινχαμ, τον έχουν καταστήσει έμπειρο και εξειδικευμένο αθλίατρο και του έχουν επιτρέψει να εφαρμόζει καθημερινά τις νεότερες τεχνικές του χώρου.