Αρθροσκόπηση Ισχίου
Τί είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, μέσω της οποίας ο ορθοπεδικός χειρουργός έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου χωρίς να χρειαστεί να κάνει μεγάλη τομή. Πρόκειται για μία επέμβαση, η οποία είναι εξαιρετικά φιλική με το δέρμα και τους γειτονικούς ιστούς. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία πολλών προβλημάτων του ισχίου.
Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Αρχικά, ο χειρουργός σημειώνει τυπικά οδηγά σημεία, προκειμένου να είναι σίγουρος που είναι συγκεκριμένες ανατομικές δομές γύρω από το ισχίο ( όπως, μηριαίο οστό, λεκάνη, νεύρα, αγγεία ), ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι αρθροσκοπικές πύλες εισόδου. (Εικ.1)
Εικόνα 1: Οδηγά σημεία γύρω από την άρθρωση του ισχίου.
Έπειτα, εισάγει στο σημείο που πρέπει να χειρουργήσει μία μικροσκοπική κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Η κάμερα είναι πολύ βοηθητική, καθώς με τη χρήση της εμφανίζονται σε μία οθόνη εικόνες από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μορφή βίντεο. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον γιατρό να έχει καλύτερη ορατότητα του σημείου, με αποτέλεσμα να μπορεί να καθοδηγήσει με μεγάλη ακρίβεια τα μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.
Εικόνα 2: Πύλες εισόδου στην άρθρωση του ισχίου
Ο χειρουργός θα κάνει από δύο έως τέσσερις μικρές τομές στο πλάι του ισχίου σας (Εικ.2). Κάθε μία έχει συνήθως μήκος από πέντε έως δέκα χιλιοστά. Μέσα από αυτές τις μικροσκοπικές τομές ο γιατρός μπορεί να εισάγει τα χειρουργικά εργαλεία και το αρθροσκόπιο με σκοπό τον εντοπισμό της βλάβης, με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού ελέγχου και έχοντας τον ασθενή σε τραπέζι έλξεως, προκειμένου να μπορέσει να μπει άνετα στην άρθρωση του ισχίου (Εικ.3).
Εικόνα 3: Ο ασθενής σε τραπέζι έλξης και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο , προκειμένου να γίνει ασφαλής η είσοδος των εργαλείων στην άρθρωση του ισχίου.
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκοπική μέθοδο;
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι ιδανική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία καταστάσεων όπως:
- Βλάβη χόνδρου : Οι βλάβες που προκαλούνται στο χόνδρο μπορούν να καθαριστούν, να αφαιρεθούν ή ακόμα και να διαμορφωθούν ελάχιστα ώστε νέοι τύποι χόνδρου να μπορούν να ευθυγραμμίσουν την άρθρωση και να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
- Δυσπλασία ισχίου : Συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου η υποδοχή του ισχίου δεν καλύπτει αρκετά τη σφαίρα με αποτέλεσμα η άρθρωση να μπορεί να μετατοπιστεί με μεγάλη ευκολία.
- Κροτούν ισχίο ή snapping hip
- Ρήξη του μέσου γλουτιαίου μυός
- Ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου
- Υμενίτιδα ισχίου
- Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης– Βλάβη Slap
- Οστεοαρθρίτιδα
- Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης του ισχίου (Εικ.4)
- Τροχαντηρίτιδα Ισχίου
Εικόνα 4: Στο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, περίσσια οστού δημιουργείται γύρω από την άρθρωση του ισχίου (pincer impingement) ή στην μηριαία κεφαλή (cam impingement). Αρθροσκοπικά γίνεται η αφαίρεση της περίσσειας αυτής του οστού.
Η αρθροσκόπηση ισχίου στοχεύει στην ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων του ισχίου, αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας .
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ισχίου;
Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ισχίου αρθροσκοπικά παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο.
- Προκαλεί πολύ λιγότερο πόνο.
- Έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της μικρής τομής που απαιτεί η επέμβαση.
- Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σπίτι του, την ίδια μέρα.
· Η αποκατάσταση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
· Ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές δραστηριότητες του.
Φυσικά, πολύ σημαντική αποτελεί ηεπιλογή του ορθοπεδικού χειρουργού καθώς η επέμβαση απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένη κατάρτιση για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ιωάννης Τσαπακίδης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αρθροσκόπηση ισχίου και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια/workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό εξειδικευμένα πάνω στην Αρθροσκοπική Χειρουργική.
Πώς αντιμετωπίζονται τα μετεγχειρητικά συμπτώματα;
Έχει παρατηρηθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση παρουσιάζουν δυσφορία στο ισχίο κατά την ανάρρωση. Επιπλέον, υπάρχει συχνά πρήξιμο στο γλουτό, το μηρό και τη βουβωνική χώρα λόγω του υγρού που εγχέεται για να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Το πρήξιμο σταδιακά αρχίζει να μειώνεται.
Ο πόνος και η δυσφορία μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τοποθέτηση πάγου στη χειρουργημένη περιοχή και τη χορήγηση φαρμάκων. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει φάρμακα για να κατευνάσουν τον πόνο που θα αισθάνεστε για μικρό διάστημα μετά την επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεστε σωστά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ώστε να αντιδράσει θετικά το στομάχι σας στη φαρμακευτική αγωγή.
Σε περίπτωση που νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;
Οι επιπλοκές μετά την αρθροσκόπηση ισχίου δεν είναι συχνές. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση του ισχίου ενέχει μικρό κίνδυνο τραυματισμού στα γύρω νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία ή στην ίδια την άρθρωση. Η πρόσφυση που απαιτείται για τη διαδικασία μπορεί να τεντώσει τα νεύρα και να προκαλέσει μούδιασμα, αλλά αυτό είναι συνήθως προσωρινό.
Άλλες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι εξής:
- Φλεγμονη
- Φλεβική θρόμβωση
- Κάταγμα
- Παροδική πάρεση των νεύρων
Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να προκληθούν σε περιπτώσεις όπου ο γιατρός δεν είναι κατάλληλα εξειδικευμένος ή στην περίπτωση όπου ο ασθενής δεν ακολουθήσει τις συμβουλές του ειδικού ορθοπεδικού.
Εάν αισθάνεστε κάποια ενόχληση στο ισχίο σας η οποία χρήζει ιατρικής παρακολούθησης ή χειρουργικής επέμβασης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπεδικό, Ιωάννη Τσαπακίδη, προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας.