Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός – Διάγνωση & Θεραπεία

Τι ορίζεται ως σύνδρομο απιοειδούς μυός;

Η παγίδευση του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ ορίζεται ως σύνδρομο του απιοειδούς μυός. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι σπάνιο και αρκετά επίπονο.

Εικόνα 1: Πορεία του ισχιακού νεύρου σε σχέση με τον απιοειδή μυ

Ο απιοειδής μυς, όπως προδίδει και το όνομά του μοιάζει με αχλάδι, και βρίσκεται πίσω από τον μείζονα γλουτιαίο μυ.(Εικ1). Η λειτουργία του απιοειοδούς μυός είναι πολύ σημαντική για την κίνηση του σκέλους, αφού συμβάλλει στην έκταση και στην κάμψη του. Μέσα ή δίπλα από τον απιοειδή μυ περνά το ισχιακό νεύρο. Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο του ανθρώπινου σώματος και εκτείνεται από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.

Ποια είναι τα κύρια αίτια πρόκλησης του συνδρόμου;

Τα αίτια παγίδευσης του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ δεν είναι ξεκάθαρα. Όμως, η επιστημονική κοινότητα μελετώντας περιστατικά έχει καταλήξει σε κάποιους παράγοντες που ίσως προκαλούν τον εγκλωβισμό του νεύρου. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια αίτια πρόκλησης του συνδρόμου του απιοειδούς μυός είναι:

· Έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα

  • Πτώση ή τραυματισμός του ασθενούς

· Ανατομικές ανωμαλίες του απιοειδούς μυός ή του ισχιακού νεύρου που ευνοούν την εκδήλωση του συνδρόμου, όπως σε περιπτώσεις που η πορεία του νεύρου είναι διαμέσου του απιοειδούς ή σε υπερτροφία του απιοειδούς (Εικ. 2)

  • Αδράνεια των μυών της περιοχής λόγω καθιστικής ζωής

Εικόνα 2: διάφορες ανατομικές παραλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση του συνδρόμου του Απιοειδούς

Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

Οι γυναίκες και τα άτομα τα οποία καταπονούν τους γλουτούς τους κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Επίσης, είναι πιο επιρρεπή άτομα που πάσχουν απόανισοσκελία ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου. Τέλος, το σύνδρομο απιοειδούς μυός εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα από 30 έως 50 ετών.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός εκδηλώνεται κατά βάση με τα εξής συμπτώματα (Εικ. 3):

  • Πόνος στον γλουτό : ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στους γλουτούς, αλλά μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στο πίσω μέρος του μηρού (Εικ. 4).
  • Μυρμήγκιασμα /μούδιασμα: οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο προσβεβλημένο πόδι.
  • Αδυναμία : η αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος μέλους είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου.
  • Πόνος κατά την άσκηση : ο πόνος ενδεχομένως να εντείνεται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.
  • Μειωμένο εύρος κίνησης : οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου.
  • Δυσκολία στο περπάτημα : σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη και κατά τη βάδιση.

Εικόνα 3: Σημεία εκδήλωσης πόνου λόγου του συνδρόμου του απιοειδούς

Διάγνωση

Η διάγνωση του συγκεκριμένου συνδρόμου δεν πραγματοποιείται εύκολα. Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον έμπειρο Ορθοπεδικό. Συνήθως η διάγνωση προκύπτει επί αποκλεισμού άλλων παθήσεων.

Ο θεράπων ορθοπεδικός θα προχωρήσει σελήψη του ιστορικού του ασθενούς και κατόπιν στην κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει ασκήσεις ελέγχου του εύρους κίνησης του ισχίου μέσω κλινικών δοκιμασιών (Εικ. 5). Εν συνεχεία, ο ασθενής υποβάλλεται σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα.

Εικ. 5: Κλινικό τέστ που προκαλεί έντονη ευαισθησία στην περιοχή του απιοειδούς

Σύνδρομο απιοειδούς μυός & Κατάλληλη θεραπεία

Η θεραπεία για το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι συνήθωςσυντηρητική. Έτσι, συστήνεται κατά βάση ανάπαυση και τροποποίηση των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ηφυσικοθεραπεία με ειδικέςδιατατικές ασκήσεις (Εικ.6), σε συνδυασμό με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση του ασθενούς και στην θεραπεία του. Τέλος, μπορεί να χορηγηθούνενέσιμα τοπικά αναισθητικά ή βλαστοκύτταρα (PRP).

Εικόνα 6: Διατατικές ασκήσεις για το σύνδρομο του Απιοειδούς

Στην περίπτωση ωστόσο που η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ηχειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μόνη δίοδο για την οριστική ίαση του ασθενούς. Στόχος της επέμβασης είναι η απελευθέρωση του ισχιακού νεύρου και η ανακούφιση του ασθενούς από τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου.

Ο Ορθοπεδικός Ιωάννης Τσαπακίδης έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων, ακόμη και των πιο σπανίων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε από τον Δρ. Τσαπακίδη εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για το ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.