Σύνδρομο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης (FAI)
Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αποτελεί μια δυσλειτουργία στην κίνηση του ισχίου, σε συνδυασμό με την πρόσκρουσή της στην κοτύλη της λεκάνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε τη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου, είτε τη σταδιακή ανάπτυξη οστεόφυτων στην περιφέρεια της κοτύλης.
Τα σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης χωρίζεται στους εξής τύπους:
- Τύπος CAM
Πρόκειται για παραμόρφωση προεξοχής του αυχένα, γεγονός που προκαλεί πρόσκρουση στον αρθρικό χόνδρο της κοτύλης κατά την κάμψη του ισχίου. Η πρόσκρουση δημιουργεί αποκόλληση του αρθρικού χόνδρου ενώ ο επιχείλιος χόνδρος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη φθορά. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο αρθρικός χόνδρος έρχεται σε πλήρη ρήξη και έτσι προκαλείται προοδευτική στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος, οδηγώντας, τελικά, σε οστεοαρθρίτιδα.
- Τύπος PINCER
Πρόκειται για παραμόρφωση στην περιοχή της κοτύλης με υπερτροφία του οστού και με μεγαλύτερη επικάλυψη της κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, προσκρούεται ο αυχένας στον επιχείλιο χόνδρο, όταν το ισχίο βρίσκεται σε κάμψη. Πρώτα αποκολλάται ο επιχείλιος χόνδρος και με την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται πλήρως μαζί με τον αρθρικό χόνδρο. Ο τύπος PINCER καταλήγει και εκείνος στη στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος και στην δημιουργία οστεοαρθρίτιδας.
- Μεικτός τύπος
Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται χαρακτηριστικά και από τους δύο τύπους του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.
Αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
Οι αιτίες του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αφορούν, τις περισσότερες φορές, σε ανατομικές ανωμαλίες στην περιοχή του ισχίου. Ωστόσο, εκτός από τη σωματοδομή ενός ανθρώπου, εξίσου μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξωγενείς παράγοντες όπως:
- Η πώρωση κατάγματος ισχίου σε μη ανατομική θέση
- Η χειρουργική υπερδιόρθωση παθήσεων του ισχίου
- Ιστορικό επιφυσιολίσθησης ή νόσου των Legge Calve Perthes
- Έντονη κινητικότητα του ισχίου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία με αποτέλεσμα την καταπόνηση του
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 30% δεν παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα. Το υπόλοιπο 70% μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Πόνο στο εσωτερικό του ισχίου έπειτα από αρκετή ώρα βάδισης
- Αίσθηση “κλειδώματος” μέσα στην άρθρωση
- Πόνο μετά από πολύωρη καθιστική στάση του σώματος
- Δυσφορία κατά την εκτέλεση κινήσεων, όπως όταν ο ασθενής φοράει τις κάλτσες ή τα παπούτσια του
- Δυσφορία κατά τη βάδιση σε ανηφορική κλίση
- Πόνο στη μέση
Θεραπεία του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
Όσοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα, η θεραπεία που συνήθως προτείνεται από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, ξεκούραση και ασκησιολόγιο. Αν παρόλα αυτά, τα συμπτώματα όχι μόνο δεν υποχωρήσουν αλλά γίνουν ολοένα και πιο έντονα, ιδίως σε άτομα που κάνουν αθλητική δραστηριότητα, τότε το επόμενο βήμα είναι η αρθροσκοπική επέμβαση.
Η αφαίρεση του προσβεβλημένου οστού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση περαιτέρω τραυματισμού στην άρθρωση ενώ την ίδια στιγμή εξασθενεί και τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια φθορά στον αρθρικό χόνδρο, τα αποτελέσματα της χειρουργική επέμβασης είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά.
Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, με βακτηρίες μασχάλης, για μερική φόρτιση του σκέλους για 3-4 εβδομάδες με μηδαμινό πόνο. Με την έξοδο του από το νοσοκομείο, παίρνει ειδικό ασκησιολόγιο και στη συνέχεια κάνει φυσικοθεραπείες και προοδευτικά επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα σε 2-3 μήνες, έχοντας πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη για μια εξατομικευμένη και ακριβή διάγνωση, καθώς και το σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον ειδικό στο χώρο.