Δύσκαμπτος Δάχτυλος
Δύσκαμπτος Δάχτυλος (Hallux Rigidus) ονομάζεται η μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης που βρίσκεται στη ραχιαία επιφάνεια της βάσης του μεγάλου δαχτύλου. Προκαλεί πόνο και οίδημα στην άρθρωση και προοδευτικά δυσκαμψία στο δάχτυλο. (Εικ.1)
Δημιουργείται λόγω των οστεόφυτων, δηλαδή οστικών προεξοχών που παρεμποδίζουν την κίνηση του δαχτύλου, λόγω της πρόσκρουσης. Συνολικά, αποτελεί μια μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας.
Από τι προκαλείται ο δύσκαμπτος δάχτυλος;
Κοινές αιτίες της πάθησης είναι οι δυσλειτουργίες στις αρθρώσεις της περιοχής, οι μικροί τραυματισμοί, οι μικροκακώσεις και η ανατομική παραλλαγή του 1ο μεταταρσίου που είναι μεγαλύτερες σχέση με τα υπόλοιπα. Επίσης, πιθανές αιτίες είναι οι παλαιότερες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα και η υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων του ποδιού (π.χ. σε δρομείς). Τέλος, μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Τα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο είναι σχετικά ήπια και περιλαμβάνουν: (Εικ 2)
● άλγος και δυσκαμψία στη περιοχή του μεγάλου δαχτύλου κατά τη κίνηση του ποδιού (π.χ. κατά τη βάδιση ή τη κάμψη) ή κατά τη διάρκεια παραμονής του ασθενή σε κρύο και υγρό περιβάλλον
● Δυσχέρεια ολοκλήρωσης απαιτητικών/έντονων δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο ή έντονο βάδισμα
● Πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από τη περιοχή της άρθρωσης.
Σε περίπτωση προχωρημένου σταδίου της πάθησης, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
● Άλγος που παρατηρείται ακόμα και κατά την ανάπαυση
● Δυσκολία κατά τη προσπάθεια του ασθενή να φορέσει παπούτσια λόγω της επαφής της φλεγμαίνουσας άρθρωσης με το υπόδημα.
● Ανάπτυξη οστεοφύτων που παραμορφώνουν την άρθρωσης
● Πόνος στο ισχίο, στο γόνατο ή στη μέση, καθώς ο ασθενής δυσκολεύεται να βαδίσει σωστά.
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;
Όσο πιο νωρίς πραγματοποιείται η διάγνωση της νόσου, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία της. Για τη διάγνωση χρησιμοποιείται η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τις ακτινογραφίες (Εικ.3), με σκοπό να διαπιστωθούν τυχόν παραμορφώσεις, οστεόφυτα ή διαταραχές του αρθρικού θυλάκου, καθώς και να διευκρινιστεί το στάδιο της αρθρίτιδας.
Εικόνα 3: Αρθρίτιδα και οστεόφυτο εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής του μεγάλου δακτύλου αριστερού άκρου ποδόςΠοια είναι η ενδεικτική θεραπεία;
Η θεραπεία της πάθησης διαφοροποιείται ανάλογα με την κλινική εξέταση του ασθενή καθώς στο στάδιο της πάθησης. Ο ορθοπεδικός χειρουργός μετά τη διάγνωση θα προτείνει συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.
Πότε συστήνεται συντηρητική θεραπεία;
Η συντηρητική θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ειδικών ορθωτικών πελμάτων, ενέσεων Βλαστοκυττάρων (PRP) , συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης, προτείνεται η χρήση χαμηλοτάκουνων παπουτσιών με σκληρό πέλμα, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα της άρθρωσης. Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται στα πρώτα στάδια της πάθησης.
Πότε προβαίνει κανείς σε χειρουργική επέμβαση;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μόνη λύση για την αποκατάσταση του ασθενή. Οι τύποι της χειρουργικής επέμβασης ποικίλουν ανάλογα με την έκταση της παραμόρφωσης, το μέγεθος των οστεοφύτων, την ηλικία του ασθενούς και την γενική κλινική του εικόνα. Ενδεικτικά, οι πιο συχνές επεμβάσεις είναι o αρθροσκοπικός καθαρισμός, με δύο πολύ μικρές οπές στην άρθρωση της εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής με εξιτήριο την ίδια μέρα, ενώ σε πολύ επιβαρυμένες καταστάσεις η αρθρόδεση και η αρθροπλαστική. Η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στη μείωση του πόνου στην άρθρωση και στην πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενή. Ως εκ τούτου, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί πλήρες μετεγχειρητικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή, ώστε να λάβει το άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
Ο ορθοπεδικός Ιωάννης Τσαπακίδης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολυετή εμπειρία στην Τραυματολογία, τη Μικροχειρουργική και την Αρθροσκοπική χειρουργική στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το δύσκαμπτο δάκτυλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ώστε να καταπολεμήσετε οριστικά το πρόβλημα ορθοπεδικής φύσεως που σας ταλαιπωρεί.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης βρίσκεται στη διάθεσή σας προκειμένου να προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο με βάση το πρόβλημά σας.