Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Κάταγμα Αστραγάλου

Τι είναι το κάταγμα αστραγάλου;

Ο αστράγαλος είναι το πάνω μέρος που σχηματίζει την άρθρωση της ποδοκνημικής μαζί με τον έξω σφυρό και την κνήμη. Ο αστράγαλος είναι το μοναδικό οστό στο ανθρώπινο σώμα που το 60% της επιφάνειας του καλύπτεται από αρθρικό χόνδρο και δεν παρουσιάζει προσφύσεις τενόντων ή μυών.

Εικ 1: O αστράγαλός, τα μέρη του και η θέση του στην ποδοκνημική άρθρωση

Ο αστράγαλος χωρίζεται σε σώμα, αυχένα και κεφαλή (Εικ. 1). Το σώμα του αστραγάλου έχει πλούσια αιμάτωση και η σημαντικότερη αγγειακή του άρδευση είναι πίσω από τον αυχένα αυτού. Έτσι, ένα μεμονωμένο κάταγμα του αυχένα του αστραγάλου μπορεί να κάνει τρομερή βλάβη στην αιμάτωση του σώματος του και να προκληθεί ισχαιμική νέκρωση αυτού με τρομερές συνέπειες για την άρθρωση της ποδοκνημικής.

Συνήθως συναντάται σε αθλητές ή ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα, άλλα μπορεί να αποτελέσει απόρροια ατυχήματος ή τραυματισμού και παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες. Μερικές φορές συνυπάρχει με άλλα κατάγματα της περιοχής της ποδοκνημικής, οπότε ανάλογα με το πόσα οστά έσπασαν, τόσο μεγαλύτερη αστάθεια και πιο σοβαρός είναι ο τραυματισμός.

Κάταγμα αστραγάλου: Κατάταξη – αίτια;

Τα κατάγματα του αστραγάλου ταξινομούνται σε μια παραλλαγή της ταξινόμησης του Coltart (1952) σε :

  • Κατάγματα του σώματος του αστραγάλου
  • Κατάγματα του αυχένα του αστραγάλου κατά Hawkins σε :

Τύπος Ι : Κατάγματα του αυχένα του αστραγάλου χωρίς παρεκτόπιση

Τύπος ΙI :Κατάγματα του αυχένα του αστραγάλου με παρεκτόπιση

Τύπος ΙII :Κατάγματα του αυχένα του αστραγάλου με εξάρθρημα της ποδοκνημικής άρθρωσης

Τύπος IV :Κατάγματα του αυχένα του αστραγάλου με εξάρθρημα της ασταγαλοσκαφοειδόυς άρθρωσης

  • Εξάρθρημα υπαστραγαλικής
  • Πλήρες εξάρθρημα αστραγάλου.

Εικ. 2: Κατάταξη κατά Hawkins των καταγμάτων του αυχένα του αστραγάλου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στο να πάθει κάποιος κάταγμα αστραγάλου όπως:

  • Πτώση από μεγάλο ύψος
  • Περιστροφή η στρίψιμο αστραγάλου,
  • Τροχαίο ατύχημα.

Γενικά πρόκειται για μια σχετικά σπάνια πάθηση αλλά όταν συμβαίνει οι επιπτώσεις του είναι πολύ σοβαρές για την άρθρωση της ποδοκνημικής.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει το κάταγμα στον αστράγαλο;

Ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης καθώς και τον αριθμό των οστών που έχουν σπάσει, τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Συνήθως, τα συμπτώματα που προκύπτουν είναι οίδημα και μελανιές, έντονος πόνος όταν το αγγίζετε αλλά και γενικά, παραμόρφωση, και αδυναμία στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα κάταγμα μπορεί να παρερμηνευτεί και ως βαρύ διάστρεμμα. Συνεπώς ο ασθενής θα το αντιμετωπίσει αλλιώς και για αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ιατρό άμεσα.

Διάγνωση

Είναι απαραίτητο να μεταβείτε στον ορθοπεδικό σας ώστε να κάνει την διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Κατά την επίσκεψή σας, ο ιατρός θα ξεκινήσει με την εκτίμηση της κλινικής εικόνας, θα σας υποβάλλει σε κάποιες μικρές κινήσεις και θα καταγράψει το ιστορικό σας. Έπειτα, για πιο ολοκληρωμένη εικόνα, θα σας παραπέμψει σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, σάρωση υπολογιστικής τομογραφίας (CT), μαγνητική κλπ.

Εικ. 3: Εικόνα κατάγματος αστραγάλου στη αξονική

Αντιμετώπιση

Μετά την εκτίμηση του περιστατικού, ο ιατρός θα είναι σε θέση να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και να προτείνει την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία. Η αντιμετώπιση του κατάγματος αστραγάλου γίνεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά, κάτι που εξαρτάται από την σοβαρότητα του περιστατικού.


Συντηρητική αντιμετώπιση: Μη παρεκτοπισμένο κάταγμα. Ο ιατρός προτείνει ξεκούραση και την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα. Παράλληλα είναι απαραίτητες οι ακτινογραφίες προκειμένου να παρακολουθείται η σταθερότητα και η ορθή επούλωση του τραύματος και σε ορισμένες περιπτώσεις και μαγνητική τομογραφία για να δούμε εάν έχει διαταραχτεί η βιωσιμότητα του αστραγάλου.


Χειρουργική αντιμετώπιση: Παρεκτοπισμένο ή πολλαπλά κατάγματα. Βέβαια πολλές φορές προτείνεται χειρουργείο και σε μη παρεκτοπισμένο κάταγμα με σκοπό την εξασφάλιση αποκατάστασης. Κατά την χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούνται βίδες, πλάκες ή άλλα βοηθητικά και υποστηρικτικά μέσα.

Η άμεση αντιμετώπιση του κατάγματος μπορεί να σας γλιτώσει από πολύ δυσκολότερες καταστάσεις για αυτό και είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό σας το συντομότερο δυνατό.

Ο Ορθοπεδικός – Χειρουργός Ιωάννης Τσαπακίδης, χάρη στην πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να διαχειριστεί κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να κλείσετε ένα ραντεβού και να συζητήσετε με τον ιατρό οτιδήποτε σας απασχολεί.