This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Κάταγμα Κνήμης
Τι είναι η Κνήμη;
Η κνήμη είναι το μεγαλύτερο οστό του κάτω άκρου, από την άρθρωση του γόνατος και κάτω. Πιο συγκεκριμένα, το κάτω άκρο αποτελείται από δύο οστά, την κνήμη και την περόνη (Εικ.1). Η κνήμη είναι πιο πλατιά σε σχέση με την περόνη και δέχεται μεγαλύτερα φορτία. Συνεπώς, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της άρθρωσης του γόνατος αλλά και της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Εικ. 1: Η περόνη είναι αριστερά λευκό βελάκι και η κνήμη είναι δεξιά βυσσινή βελάκι
Τι είναι το Κάταγμα Κνήμης;
Το κάταγμα κνήμης αναφέρεται σε οποιαδήποτε ρωγμή ή σπάσιμο στο οστό της κνήμης, κάτω από την άρθρωση του γόνατος και πάνω από την ποδοκνημική. Το οστό της κνήμης είναι πολύ ισχυρό και δε μπορεί να του προκληθεί κάκωση εύκολα. Για το λόγο αυτό, όταν δημιουργείται ένα κάταγμα στην περιοχή, συχνά συνυπάρχουν και άλλα είδη ιστικής βλάβης στους κοντινούς μύες ή τους συνδέσμους.
Ποιοι τύποι Καταγμάτων Κνήμης υπάρχουν;
Η σοβαρότητα του κατάγματος κνήμης, εξαρτάται από τη δύναμη που ασκείται στο οστό, τη στιγμή που προκαλείται η κάκωση. Τα κατάγματα κνήμης ποικίλουν, ανάλογα με τον τρόπο που δημιουργούνται και το σχήμα που παίρνουν. Οι πιο συχνοί τύποι στους οποίους κατηγοριοποιούνται, είναι οι ακόλουθοι:
- Σταθερό Κάταγμα: το μεγαλύτερο μέρος του οστού, μένει ανέπαφο και στην κανονική του θέση. Τα μέρη της κνήμης που έχουν σπάσει, ευθυγραμμίζονται και διατηρούν τη σωστή θέση τους κατά τη διάρκεια της επούλωσης, οπότε μπορούν να αντιμετωπιστούν και με τοποθέτηση γύψου, συντηρητικά.
- Παρεκτοπισμένο Κάταγμα: στα κατάγματα αυτού του τύπου, ένα μέρος του οστού παρεκτοπίζεται εκτός θέσης. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επανευθυγράμμιση των οστών μεταξύ τους.
- Σπειροειδές ( Spiral) Κάταγμα: τα κατάγματα αυτού του είδους δημιουργούνται όταν το στο οστό δρα μια περιστροφική δύναμη. Το κάταγμα αυτό είναι συνήθως ασταθές.(Εικ.2)
- Εγκάρσιο Κάταγμα : σε αυτού του είδους τα κατάγματα, δημιουργείται μια εγκάρσια (κάθετη) γραμμή.
- Λοξό Κάταγμα( Spiral) : είναι ασταθές λόγω της λοξής καταγματικής γραμμής(Εικ.2).
- Συντριπτικό ( Comminuted)Κάταγμα : είναι πολύ ασταθές, καθώς το οστό σπάει σε τρία ή περισσότερα κομμάτια (Εικ.2).
- Ανοιχτό ( open) Κάταγμα : πρόκειται για την περίπτωση, κατά την οποία, το οστό που έχει υποστεί κάταγμα έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον. Τα κατάγματα αυτά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν και εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές (Εικ.2).
- Κλειστό Κάταγμα : Το δέρμα δε διασπάται από τα τεμάχια του οστού, αλλά οι μαλακοί ιστοί υπόκεινται σε σοβαρή ζημιά.
Εικ 2: Είδη καταγμάτων κνήμης
Τι συμπτώματα προκαλεί το Κάταγμα Κνήμης;
Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από το κάταγμα κνήμης, είναι τα εξής:
· Πόνος, ο οποίος γίνεται πιο έντονος όταν τοποθετείται βάρος στο προσβεβλημένο πόδι
- Πρήξιμο του ποδιού
- Αστάθεια
- Περιορισμός στην κάμψη της άρθρωσης
- Μούδιασμα στην περιοχή γύρω από το πόδι
- Παραμόρφωση του ποδιού
- Προβολή του οστού μέσα από το δέρμα
· Αλλαγή στην αίσθηση του ποδιού ή και απώλεια της αίσθησης
- Μώλωπες ή αποχρωματισμός γύρω από την κνήμη
· Πιθανές αγγειακές επιπλοκές (σύνδρομο διαμερίσματος)
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία του κατάγματος κνήμης, μπορεί να είναισυντηρητική ή χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας γίνεταιαπό τον Ορθοπεδικό σε συζήτηση με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες.
Συντηρητική θεραπεία
Περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκα, την ακινητοποίηση, όπως επίσης και την αποφυγή φόρτισης του πάσχοντος σκέλους. Οι κινήσεις, καθώς και η φόρτιση πρέπει να ξεκινούν μόνο όταν το κρίνει ο Ιατρός. Αυτή η θεραπεία, επιλέγεται συνήθως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή με ήδη υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα με την προϋπόθεση, ότι η ανάταξη και η συγκράτηση του κατάγματος είναι επιτυχής με τη χρήση του γύψου.
Χειρουργική θεραπεία
Η Χειρουργική θεραπεία, επιλέγεται όταν έχει αποτύχει η συντηρητική ή στις περιπτώσεις που το κάταγμα είναι πολύ σοβαρό και ασταθές. Στα ανοιχτά κατάγματα, γίνεται ακινητοποίηση με σύστημα εξωτερικής οστεοσύνθεσης ή και ενδομυελικής ήλωσης (Εικ.3), εάν χειρουργηθεί άμεσα και η έκταση του ανοικτού τραύματος είναι μικρή και είναι σχετικά καθαρό. Στα κλειστά κατάγματα η μέθοδος εκλογής είναι η ενδομυελική ήλωση, ιδίως όταν περιλαμβάνουν τη μεσότητα της κνήμης ή εσωτερική οστεοσύνθεση με ελάχιστη επεμβατικότητα (minimal invasive plating osteosynthesis, ΜΙPO) με την ανάπτυξη και χρήση των ασφαλιζομένων πλακών, όταν είναι πιο κοντά στις αρθρώσεις (γόνατο – ποδοκνημική)(Εικ 4,5). Η χειρουργική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ασθενή, διότι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:
Πλήρη αποκατάσταση της ανατομικής ακεραιότητας του οστού και της άρθρωσης
- Σταθερότητα των αρθρώσεων (γόνατο – ποδοκνημική)
· Ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης μετατραυματικής αρθρίτιδας
· Ανάκτηση της δύναμης και της πλήρους λειτουργίας του πάσχοντος ποδιού, άμεσα
· Γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και των αρθρώσεων, την επόμενη του χειρουργείου, με βακτηρίες μασχάλης.
Εικ 3: Κατάγματα κνήμης που αντιμετωπίστηκαν με ενδομυελική ήλωση κνήμης με πλήρη κινητοποίηση την επομένη του χειρουργείου με βακτηρίες μασχάλης και πλήρη φόρτιση σε 10 βδομάδες
Εικ. 4 : Σπειροειδές κάταγμα κνήμης σε άνδρα 45 ετών που αντιμετωπίστηκε με την τεχνική MIPO. Κινητοποιήθηκε με βακτηρίες μασχάλης την επόμενη μέρα από το χειρουργείο και με μερική φόρτιση σε 40 μέρες μτχ.
Εικ.5 : Ασθενής 43 ετών με συντριπτικό υποκονδύλιο κάταγμα κνήμης που αντιμετωπίστηκε με τεχνική MIPO.Εικόνες διεγχειρητικές κάτω. Κινητοποιήθηκε άμεσα με βακτηρίες μασχάλης και βάδισε με μερική φόρτιση μετά από 45 μέρες από το χειρουργείο.
Ο Ορθοπεδικός – Χειρουργός Ιωάννης Τσαπακίδης, αντιμετωπίζει με ασφάλεια όλους τους τύπους καταγμάτων κνήμης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για μια ολοκληρωμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.