This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Κάταγμα Μεταταρσίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Το κάταγμα μεταταρσίου συμβαίνει σε οστά που ξεκινούν από τα δάχτυλα του ποδιού και φτάνουν μέχρι το μέσο του ποδιού.(Εικ. 1). Πρόκειται για ρωγμές που ταλαιπωρούν τον ασθενή στην κίνηση του. Το κάταγμα μεταταρσίου είναι αποτέλεσμα απότομων κινήσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης ή καταπόνησης των ποδιών. Σε περίπτωση που ένας αθλητής εκτελέσει λάθος κάποιες ασκήσεις που σχετίζονται με τα κάτω άκρα είναι εξίσου πιθανό να προκληθεί με τέτοια βλάβη.
Εικ 1: Άκρος πόδας με τα μετατάρσια
Οι αθλητές και οι χορευτές κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα σε σχέση με άλλες ομάδες. Η έντονη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την εξάντληση και την καταπόνηση των ποδιών αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα τέτοιο κάταγμα. Οι πτώσεις, οι στροφές και οι συγκρούσεις με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια του χορού ή κάποιου αθλήματος αφήνουν ακόμα πιο εκτεθειμένους όσους ασχολούνται με αυτές τις δύο δραστηριότητες.
Κάταγμα μεταταρσίου – Συμπτώματα
Όταν συμβεί ένα κάταγμα μεταταρσίου, ο ασθενής θα αρχίσει να δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κατάγματος είναι τα εξής:
● Πόνος και δυσχέρεια βάδισης.
● Οίδημα
● Μώλωπες
● Ερυθρότητα
Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα είναι στο 5ο μετατάρσιο.
Εικ.2 Είδη καταγμάτων στα μετατάρσια
Υπάρχουν 4 τύποι καταγμάτων μεταταρσίου (Εικ 2):
Κάταγμα λόγω απόσπασης (Tuberosity avulsion fractures): Σε ένα κάταγμα από απόσπαση, ένα μικρό κομμάτι οστού τραβιέται από το κύριο τμήμα του οστού από έναν τένοντα ή έναν σύνδεσμο. Αυτός ο τύπος κατάγματος είναι το πιο συχνό κάταγμα στο 5ο μετατάρσιο και συνοδεύεται από οίδημα και δυσχέρεια κίνησης (Εικ. 3)
Εικ 3: Κάταγμα φύματος 5ου μεταταρσίου
Κάταγμα Jones: Τα κατάγματα Jones συμβαίνουν σε μια μικρή περιοχή του πέμπτου μεταταρσίου. Αυτή η περιοχή λαμβάνει λιγότερο αίμα. Εξαιτίας αυτού, εμφανίζει πολλές φορές μεγάλη δυσκολία στην επούλωση. Τα κατάγματα Jones προκαλούνται από καταπόνηση των κάτω άκρων ή από συνήθως κάποια στροφική κάκωση. Είναι λιγότερο συχνά και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε σχέση με τα κατάγματα αποσπαστικά κατάγματα , ιδίως συντηρητικά και συμβαίνουν στο 5 ο μετατάρσιο.
Κάταγμα στη μεσότητα του μεταταρσίου ή κάταγμα χορευτή (Shaft fracture): Ένας χορευτής ή αθλητής είναι πιο πιθανό να πάθει κάταγμα στο μέσο του μεταταρσίου. Το τραύμα ή συστροφή είναι οι κυριότερες αιτίες του, ή η επαναλαμβανόμενη φόρτιση (κάταγμα κοπώσεως-stress fracture). Το κάταγμα αυτό μπορεί να συμβεί σε όλα τα μετατάρσια, συνήθως 3ο , 4 ο ή 5ο.
Κάταγμα στις κεφαλές των μεταταρσίων (Head fracture): τα κατάγματα αυτά είναι λίγο πιο σύνθετα γιατί μπορεί να είναι και ενδοαρθρικά, οπότε τότε πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και συνήθως καταλήγουν σε χειρουργεία
Διάγνωση
Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ορθοπεδικό – χειρουργό ώστε να εξετάσει το πόδι του. Ο τρόπος που έγινε το κάταγμα καθώς και η ένταση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή διάγνωση. Ο γιατρός πιέζει το πόδι στο σημείο που πονάει ο ασθενής ώστε να αντιληφθεί την περιοχή που πάσχει από το κάταγμα. Ο ασθενής, στη συνέχεια, θα κάνει ορισμένες εξετάσεις. Η ακτινογραφία είναι εκείνη που απεικονίζει την ακριβή θέση του κατάγματος ενώ στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία γίνονται φανερά περισσότερα χαρακτηριστικά του κατάγματος και συστήνονται συνήθως, όταν το κάταγμα καθυστερεί να επουλωθεί.
Θεραπεία
Για να θεραπευτεί το κάταγμα μεταταρσίου σίγουρα χρειάζεται ξεκούραση. Ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες σωματικές δραστηριότητες που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ανάρρωση του. Αν το οίδημα είναι πολύ έντονο, ο πάγος και η επίδεση μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο και σιγά σιγά να αρχίσει να μειώνετε το μέγεθος του οιδήματος. Τις περισσότερες φορές συστήνεται και η χρήση κάποιου παυσίπονου.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση του ασθενή παίζουν η κίνηση να γίνεται με βακτηρίες μασχάλης και με ειδικά ορθοπεδικά παπούτσια τύπου orthowedge (Εικ 4) από 2-6 εβδομάδες ανάλογα την περίπτωση.
Εικ 4: Ορθοπεδικό παπούτσι Orthowedge
Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του κατάγματος. Αν πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει αυτή την επιλογή, η πλειονότητα των επεμβάσεων έχει άριστα αποτελέσματα και διενεργούνται με μικρές τομές και με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Ο ασθενής συνήθως, την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι του με ελάχιστο πόνο και κινείται με τι χρήση βακτηριών μασχάλης και του ειδικού παπουτσιού (orthowedge), παίρνοντας συγκεκριμένες, γραπτές οδηγίες.
Ο Ορθοπεδικός – Χειρουργός Ιωάννης Τσαπακίδης, αντιμετωπίζει με ασφάλεια όλους τους τύπους καταγμάτων κνήμης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για μια ολοκληρωμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.