This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Βλαισός Μεγάλος Δάκτυλος (κότσι)
Τι είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος;
Πρόκειται για παραμόρφωση που αφορά την 1η μεταταρσιοφαλλαγγική άρθρωση του άκρου ποδός (κότσι). Συγκεκριμένα, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διόγκωση και παραμόρφωση της άρθρωσης της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού με αποτέλεσμα το μεγάλο δάκτυλο να στρέφεται προς την εξωτερική πλευρά του ποδιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η τριβή αυτής της οστικής προβολής στη βάση του δακτύλου έχει σαν αποτέλεσμα περιορισμούς και πόνο κατά τη χρήση υποδημάτων. Το κότσι συνοδεύεται συνήθως και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ όχι σπάνια συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.. Επίσης , εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η παραμόρφωση θα γίνει μεγαλύτερη και το μεγάλο δάκτυλο τελικά μπορεί να βρεθεί πάνω ή κάτω από το δεύτερο δάκτυλο Εικ.1. Η πάθηση αυτή αρκετά συχνή σε νέα άτομα και ειδικότερα σε γυναίκες . Εκτός από δυσμορφία του ποδιού προκαλεί δυσχέρεια στην υπόδηση, εύκολη κόπωση και συχνά πόνο.
Εικόνα 1: Βλαισός Μεγάλος Δάκτυλος
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Η σαφής αιτιολογία δεν είναι γνωστή αλλά υπάρχει η οικογενειακή προδιάθεση , η χρήση ακατάλληλων (στενών) παπουτσιών και αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μάλιστα σε πληθυσμούς που δε φοράνε υποδήματα δεν έχει αναφερθεί να υπάρχει συχνά η παραμόρφωση αυτή.
Ποιες είναι οι μεθόδοι θεραπείας;
Αρχική θεραπεία είναι συνήθως η χρήση άνετων υποδημάτων με αρκετό χώρο στο πρόσθιο τμήμα ώστε να μην τρίβεται η πάσχουσα περιοχή. Επίσης μπορεί κάποιος να φορέσει κάποια ορθοπεδικά βοηθήματα. Προκειμένου να κρατάνε το δάκτυλο στη σωστή του θέση ή να μη τρίβεται η περιοχή και πονάει ο ασθενής Εικ. 2.
Ποια σημάδια θεωρούνται αντένδειξη για χειρουργική επέμβαση;
Αν ο ασθενής παρουσιάσει ένα ή παραπάνω από τα κατώθι σημάδια, τότε δεν θεωρείται ως κατάλληλος υποψήφιος για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση:
- Εκτεταμένη περιφερική αγγειοπάθεια στον άκρο πόδα
- Ενεργή φλεγμονή
- Σηπτική αρθρίτιδα
- Ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου στο τελευταίο εξάμηνο
- Επιβαρημένη κλινική εικόνα του ασθενούς
Εικόνα 2 : Υποστήριγμα μεγάλου δακτύλου , προστασία περιοχής
Εικόνα 3-4: Οστεοτομία Mitchel , Οστεοτομία Akin
Εάν τα συντηρητικά μέσα δεν αποδώσουν τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία ακολουθείται σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική αγωγή και περιλαμβάνει συνήθως αφαίρεση της διόγκωσης και κάποια από τις πολλές οστεοτομίες που έχουν περιγραφεί ανάλογα με την κατάσταση του άκρου ποδός. Εικ 3,4. Συνήθως, ο ασθενής βγαίνει την επομένη από το χειρουργείο και πάει στο σπίτι του και φορτίζει με τη βοήθεια ενός ειδικού παπουτσιού μετά από 1-2 βδομάδες. Εικ. 5.
Εικόνα 5: Ειδικό παπούτσι
Η επιλογή της επέμβασης ,η αποθεραπεία οι πιθανές επιπλοκές και οι περιορισμοί είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον ορθοπαιδικό σας βάσει του βαθμού παραμόρφωσης , των συνυπαρχουσών προβλημάτων και των προσδοκιών σας.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις παραμορφώσεις των δακτύλων, στις κακώσεις, τους τραυματισμούς αλλά και τη θεραπεία τους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του προκειμένου να λάβετε μια άρτια επιστημονική γνώμη σχετικά με το πρόβλημά σας.