Σφυροδακτυλία άκρου ποδός
Tι είναι η σφυροδακτυλία άκρου ποδός;
Η σφυροδακτυλία άκρου ποδός αποτελεί μια από τις συχνότερες παραμορφώσεις του άκρου ποδός. Όπως προδίδει και το όνομά της η παραμόρφωση του δακτύλου μοιάζει με σφυρί. Χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη κάμψη της εγγύς φάλαγγας ενός εκ των δακτύλων του ποδιού (Εικ.1). Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα, εμφανίζεται συχνότερα στο δεύτερο δάκτυλο και μετά ακολουθεί το τρίτο. Πολύ συχνά η σφυροδακτυλία συνυπάρχει με βλαισό μέγα δάκτυλο. (Εικ.2)
Εικ.1 Σχηματική απεικόνιση της μόνιμης κάμψης της εγγύς φάλαγγας ενός από τα δάκτυλα
Εικ. 2: Μαύρα βελάκια η σφυροδακτυλιά και πορτοκαλί ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος
Ποιες ομάδες ασθενών είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της σφυροδακτυλίας;
Όλοι οι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν σφυροδακτυλία άκρου ποδός. Το γυναικείο φύλο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της σφυροδακτυλίας συγκριτικά με το ανδρικό. Επίσης, εντοπίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, άνθρωποι των οποίων το δεύτερο δάκτυλο είναι πιο μακρύ από το πρώτο έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σφυροδακτυλίας.
Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας της;
Το αίτιο πρόκλησης της σφυροδακτυλίας είναι η υπερβολική έλξη των εκτεινόντων τενόντων. Επίσης, οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση σφυροδακτυλίας είναι οι παρακάτω:
- Παλαιότερος τραυματισμός δακτύλων του άκρου ποδός
- Χρήση στενών ή ψηλοτάκουνων παπουτσιών
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ψωριασική αρθρίτιδα
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Κοιλοποδία ή πλατυποδία
- Κληρονομικότητα
- Νευρολογικές βλάβες (π.χ. Charcot-Marie-Tooth)
- Ανισορροπία των μυών του ποδιού
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η σφυροδακτυλία;
Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της πάθησης είναι η παραμόρφωση του πάσχοντος δακτύλου, το οποίο παίρνει τη μορφή σφυριού. Η παραμόρφωση αυτή στην αρχή είναι εύκαμπτη και μπορεί να διορθωθεί παθητικά, όμως σταδιακά γίνεται δύσκαμπτη.
Πολύ συχνή είναι η δημιουργία κάλων ή υπερκεράτωσης στη ραχιαία επιφάνεια της άρθρωσης, η οποία συμβαίνει εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το παπούτσι στο δάκτυλο. Επίσης, το πάσχον δάκτυλο πονά κατά την κίνηση ή την επαφή με το παπούτσι, γεγονός που προκαλεί στον ασθενή και προβλήματα βάδισης. Η εξέλιξη της πάθησης είναι προοδευτική και σε προχωρημένα στάδια κάθε βήμα του ασθενούς είναι εξαιρετικά επώδυνο. (Εικ.3)
Εικ. 3: Σημεία πίεσης, πόνου κα παραμόρφωσης λόγω της σφυροδακτυλίας
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση της σφυροδακτυλίας είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Κατά την κλινική εξέταση ο Ορθοπαιδικός πραγματοποιεί ειδικά τεστ για να ελέγξει, εάν η παραμόρφωση είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Για την τελική διάγνωση είναι απαραίτητη μια απλή ακτινογραφία άκρου ποδός και αιματολογικές εξετάσεις, εάν υπάρχει υποψία ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη σφυροδακτυλία;
Η σφυροδακτυλία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητικά μέτρα είτε με χειρουργική επέμβαση. Αρχικά, η θεραπεία που ακολουθείται είναι συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Χρήση άνετων παπουτσιών: η αποφυγή των ψηλοτάκουνων και στενών παπουτσιών και η χρήση μαλακών παπουτσιών είναι απαραίτητη για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
- Ειδικά σιλικονούχα ναρθηκάκια: τα ναρθηκάκια αυτά συγκρατούν το πάσχον δάκτυλο, βοηθώντας το να παραμείνει στη σωστή ανατομική θέση. (Εικ.4)
Εικ. 4: Ειδικά ναρθηκάκια για τη σφυροδακτυλία
Τα παραπάνω μέτρα αποδίδουν καρπούς μόνο σε περιστατικά σφυροδακτυλίας αρχικών σταδίων, όπου η δυσκαμψία του δακτύλου είναι εύκαμπτο. Οι ασθενείς που δεν ανακουφίζονται με τα συντηρητικά μέτρα που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που επιλέγεται εξαρτάται κάθε φορά από το είδος της παραμόρφωσης. Οι χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι:
- Επιμήκυνση εκτείνοντων τενόντων
- Τενοντομεταφορά καμπτήρων και εκτεινόντων τενόντων
- Αρθρόδεση (Εικ.5)
Εικ. 5: Τεχνικές αρθρόδεσης για τη σφυροδακτυλία
Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σφυροδακτυλίας είναι εντελώς
Εικ. 6: Σφυροδακτυλία δεξιά και το αποτέλεσμα μετά τη χειρουργική επέμβαση δεξιά
ανώδυνη και πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά, αφού βαδίζει κανονικά μισή ώρα μετά τη διενέργεια της επέμβασης, φορώντας ένα ειδικό παπουτσάκι (Εικ.6). Ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος, όμως ποικίλει καθώς εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής.
Αν εμφανίζετε σφυροδακτυλία και τα συμπτώματα που προκαλεί υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό Ιωάννη Τσαπακίδη.