Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Θλάση γαστροκνημίου(γάμπας)

Τι ορίζεται ως θλάση γαστροκνημίου;

Ως θλάση γαστροκνημίου ορίζεται η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την απότομη σύσπαση του γαστροκνημίου μυός. Πιο απλά, πρόκειται για την εκδήλωση θλάσης στην περιοχή της γάμπας. Αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, όμως εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές (Εικ.1).

Εικ.1 : Σημείο όπου ο αθλητής συνήθως αισθάνεται την ξαφνική ενόχληση

Ανατομία γαστροκνημίου

Οι γαστροκνήμιος μυς βρίσκονται στο πίσω μέρος του κάτω άκρου και  περιλαμβάνουν τρεις επιμέρους μύες, τον δικέφαλο γαστροκνήμιο μυ, τον υποκνημίδιο μυ και τον μακρό πελματικό μυ. Ο πιο ογκώδης είναι ο δικέφαλος γαστροκνήμιος μυς, ενώ ο πιο ισχνός είναι ο μακρός πελματικός μυς.  Ο γαστροκνήμιος μυς εκτείνεται από το γόνατο έως την πτέρνα και έχει δύο κεφαλές ( Εκφύσεις). Η έξω κεφαλή εκφύεται από τον έξω κόνδυλο του μηριαίου οστού, ενώ η έσω κεφαλή εκφύεται από τον έσω κόνδυλο του μηριαίου οστού.  Το άλλο άκρο του σχηματίζει έναν κοινό τένοντα με τον υποκνημίδιο μυ. Αυτός ο τένοντας είναι γνωστός ως Αχίλλειος τένοντας και εισέρχεται στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας. Η Έσω Κεφαλή του γαστροκνημίου είναι η πιο ευαίσθητη σε ρήξεις (σχισίματα) είτε από υπερσύσπαση είτε από διάταση , είτε από άμεση πλήξη (Εικ.2).

Εικ. 2: Αριστερά η ανατομία των γαστροκνήμιων μυών και δεξιά το σημείο της πιο συχνής περιοχής του τραυματισμού

Θλάση γαστροκνημίου & Ταξινόμηση

Η θλάση γαστροκνήμιου μυός ταξινομείται στις παρακάτω κατηγορίες (Εικ.3):

  • Θλάση 1ου βαθμού: χαρακτηρίζεται από απλή διάταση των ινών ή πολύ μικρές ρήξεις των ινών του μυός. Ο ασθενής αισθάνεται ενόχληση, αλλά δεν περιορίζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες.  Επιστροφή σε αθλητική δραστηριότητα 7-15 μέρες, ανάλογα την αποκατάσταση
  • Θλάση 2ου βαθμού: οι ρήξεις των  ινών είναι περισσότερες με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει πιο έντονο πόνο. Αν και το πάσχον σκέλος μπορεί να κινηθεί, για την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες απαιτείται θεραπεία, περίπου 12 με 21 μέρες
  • Θλάση 3ου βαθμού: πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από την πλήρη ρήξη των ινών του γαστροκνημίου. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής για να επιστρέψει στην πρότερη αθλητική του δραστηριότητα, θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, που ξεπερνάει τις 5-6 εβδομάδες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση, που αυτό σημαίνει 3 με έξι μήνες για να  επανέλθει σε αθλητική δραστηριότητα.

Εικ. 3: Βαθμοί μυϊκής θλάσης

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

H θλάση γαστροκνημίου προκαλείται κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώνεται μετά από κάποια απότομη σύσπαση, ενώ ο μυς βρίσκεται σε διάταση. Η απότομη αυτή σύσπαση συνήθως είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου και απότομου άλματος ή απότομων επιταχύνσεων.

Συνήθως θλάσεις γαστροκνημίου εμφανίζουν αθλητές που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, το τένις και τον στίβο.  Μερικές φορές η θλάση γαστροκνημίου ενδέχεται να προκληθεί και από κάποιον άμεσο τραυματισμό του γαστροκνημίου μυός.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η θλάση γαστροκνημίου;

Η θλάση γαστροκνημίου γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή τη στιγμή εκδήλωσής της. Ο ασθενής κατά τον τραυματισμό αισθάνεται ότι ο μυς σκίζεται και η αίσθηση αυτή συνοδεύεται από πόνο. Μετά τον τραυματισμό εκδηλώνεται πόνος σε οποιαδήποτε κίνηση συμμετέχει ο γαστροκνημιαίος μυς, όπως είναι για παράδειγμα το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών κ.ά. Τέλος, τον πόνο ενδέχεται να συνοδεύουν συμπτώματα όπως οίδημα, εκδήλωση εκχυμώσεων στην περιοχή της γάμπας και μυϊκοί σπασμοί (Εικ.4).

Εικ.  4: Τα συνήθη συμπτώματα που έχει κάποιος στην γάμπα του όταν παθαίνει θλάση

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί και σε απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία) για τον ακριβή καθορισμό του βαθμού της θλάσης (Εικ.5).

Εικ. 5: Εικόνες μαγνητικής με τα κόκκινα  βελάκια θλάσεως δευτέρου βαθμού και με το μπλε θλάση πρώτου βαθμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις , ιδίως σε επαγγελματικές ομάδες, ιδίως όταν η θλάση είναι δευτέρου ή τρίτου βαθμού, επιβάλλεται επανάληψη της απεικονιστικής εξέτασης και φυσικά η συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη θλάση γαστροκνημίου;

Η θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της θλάσης γαστροκνημίου εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Σε θλάσεις μικρού βαθμού εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

Εικ. 6: Περικνημίδα
  • Περίδεση γάμπας με ελαστικό επίδεσμο ή περικνημίδα (Εικ.6)
  • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Παγοθεραπεία
  • Διατάσεις στην πάσχουσα γάμπα μετά από κάποιες μέρες ανάλογα το βαθμό
  • Προσαρμοσμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ειδικά μηχανήματα και συχνή ιατρική παρακολούθηση
  • Σε θλάσεις δευτέρου ή τρίτου βαθμού ή σε υποτροπή βοηθάνε σε πολύ μεγάλο βαθμό εγχύσεις με αυξητικούς παράγοντες (PRP, βλαστοκύταρα),για  την επιτάχυνση της ίασης και για μείωση τις πιθανότητάς υποτροπής, με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται, εδώ και μία δεκαετία.

Οι θλάσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού αντιμετωπίζονται με τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα. Αντιθέτως, οι ρήξεις τρίτου βαθμού είναι αρκετά σοβαρές και αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Κατά τη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται η συρραφή του μυός. Μετά από αυτή ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για τη σταδιακή επάνοδό του στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Ο Ορθοπαιδικός Ιωάννης Τσαπακίδης έχει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων και κυρίως παθήσεων που αφορούν ασθενείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας, εάν υποφέρετε από θλάση γάμπας.