Αρθρίτιδα αντίχειρα
Τι είναι η αρθρίτιδα αντίχειρα;
Η αρθρίτιδα αντίχειρα είναι η δεύτερη συχνότερη σε εμφάνιση οστεοαρθρίτιδα του χεριού. Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση στην άρθρωση της βάσης του αντίχειρα, γνωστή και ως καρπομετακάρπια άρθρωση. Αυτή η άρθρωση είναι που δίνει στον αντίχειρα τη δυνατότητα της κίνησης απέναντι από τα υπόλοιπα δάχτυλα του χεριού.
Εικ. 1: Αριστερά μία φυσιολογική καρπομετακάρπια άρθρωση του αντίχειρα, δεξιά μία παθολογική και κάτω κεντρικά πως φαίνεται ακτινολογικά η αρθρίτιδα του αντίχειρα.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο χόνδρος της άρθρωσης γίνεται τραχύς και φθείρεται, με αποτέλεσμα, εν τέλει, να έρχονται σε επαφή τα οστά που συμμετέχουν στην εν λόγω άρθρωση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το οστό του 1ου μετακαρπίου και το μείζων πολύγωνο. Συνέπεια αυτής της μεταξύ τους τριβής είναι η πρόκληση φλεγμονής στην άρθρωση. (Εικ. 1)
Από τι προκαλείται η αρθρίτιδα αντίχειρα;
Λόγω της μεγάλης καθημερινής χρήσης της άρθρωσης του αντίχειρα, αυτή καταπονείται αρκετά με το πέρασμα του χρόνου. Πιο επιρρεπείς στην αρθρίτιδα αντίχειρα φαίνεται πως είναι οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπλέον, η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως μεγαλύτερη των 40 ετών.(Εικ.2)
Εικ. 2 Σημείο μέγιστου άλγους στην περιοχή του αντίχειρα.
Σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου είναι οι παρακάτω:
- κληρονομικότητα
- προηγούμενος τραυματισμός ή κάταγμα στο συγκεκριμένο σημείο
- λοίμωξη
- αστάθεια του συνδέσμου της άρθρωσης
- προϋπάρχουσα ρευμοτοειδής αρθρίτιδα
Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η αρθρίτιδα αντίχειρα κυμαίνονται από σχετικά ήπια έως πολύ έντονα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
- Πόνος στη βάση του αντίχειρα, ο οποίος οξύνεται με κινήσεις όπως πιάσιμο αντικειμένων και τσίμπημα
- Ευαισθησία ή δυσκολία σε κινήσεις όπως το ξεκλείδωμα πόρτας
- Δυσφορία ή αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων
- Μειωμένη κινητικότητα
- Τοπικό πρήξιμο
- Επιδείνωση συμπτωμάτων κατά τις βραδινές ώρες ή με τις καιρικές αλλαγές
- Παραμόρφωση του χεριού
- Σχηματισμός οστεοφύτων (οστική προεξοχή στην άρθρωση)
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Εφόσον παρουσιάζετε συμπτώματα της αρθρίτιδας αντίχειρα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό ιατρό . Αυτός θα σας ζητήσει ιατρικό ιστορικό σχετιζόμενο με την πάσχουσα περιοχή, θα προβεί σε κλινική εξέταση και πιθανώς θα σας παραπέμψει για ακτινογραφία (Εικ.3), ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα για την πάθηση και την αντιμετώπισή.
Εικ. 3: Ακτινολογική αρθρίτιδα αντίχειρα.
Ακόμα, η αρθρίτιδα αντίχειρα συνοδεύεται συχνά – περίπου στις μισές των περιπτώσεων – από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οπότε είναι σημαντική η ιατρική διάγνωση στον ασθενή.
Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα αντίχειρα;
Συντηρητική θεραπεία
Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αντίχειρα στα αρχικά στάδια γίνεται με συντηρητικές μεθόδους προκειμένου να υποχωρήσουν, κατά το δυνατό, τα συμπτώματα. Αυτές είναι οι εξής:
· Εφαρμογή πάγου στην άρθρωση διάρκειας 5-15 λεπτών, 5-6 φορές την ημέρα
· Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα για μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος
· Ακινητοποίηση του αντίχειρα με χρήση ορθοπεδικού νάρθηκα (Εικ.4)
Εικ. 4: Νάρθηκας αντίχειρα.
Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, το επόμενο στάδιο θεραπείας περιλαμβάνει έγχυση στην άρθρωση ενέσιμων:
- κορτικοστεροειδών
- υαλουρονικού οξέος
- αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων ( PRP), βλαστοκυτταρα
Και τα τρία είδη ουσιών προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή. Τα κορτικοστεροειδή, παρόλη τη σημαντική ανακούφιση που προσφέρουν, δε θεραπεύουν την πάθηση και δεν πρέπει να χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υαλουρονικό οξύ έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Τέλος, τα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP) είναι ουσιαστικά πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και ενισχύει την επούλωση με φυσικό τρόπο. Η λήψη αιμοπεταλίων γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο.
Χειρουργική θεραπεία
Σε περίπτωση που οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας αντίχειρα δεν έχουν αποτέλεσμα και το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, η λύση που συνιστάται είναι η χειρουργική θεραπεία. Το σημαντικό της πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει σίγουρη αντιμετώπιση, με χρονική διάρκεια για πολλά χρόνια.
Ακολουθούνται διάφορες χειρουργικές διαδικασίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος:
- Αφαίρεση του μείζονος πολυγώνου
- Ολική αρθροπλαστική, που είναι μία σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη τεχνική (Εικ.5)
- Παρεμβολή ανάμεσα στα οστά συνδέσμου ή συνθετικού υλικού ως αντικατάσταση του χόνδρου
- Αρθρόδεση, η οποία περιορίζει το εύρος της κίνησης του αντίχειρα
Εικ 5: Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα
Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται υπό περιοχική αναισθησία.
Όσον αφορά στην πλήρη αποκατάσταση, αυτή είναι εφικτή εντός μερικών μηνών. Κατά τις πρώτες εβδομάδες από την εγχείρηση συνιστάται η χρήση νάρθηκα, ενώ απαραίτητες κρίνονται οι φυσικοθεραπείες.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Ιατρό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη εάν αντιληφθείτε συμπτώματα αρθρίτιδας αντίχειρα, για να σας ενημερώσει πλήρως και διεξοδικά ή για να κλείσετε το ραντεβού σας.