Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ρήξη Σκαφομηνοειδούς Συνδέσμου

Η ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου στον καρπό είναι μια συνδεσμική βλάβη, η οποία εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα. Γενικότερα, οι σύνδεσμοι του καρπού είναι αρκετοί και ευθύνονται για τη σύνδεση δύο οστών. Ειδικότερα, ο σκαφομηνοειδής σύνδεσμος (Εικ.1) είναι ένας μικρός σύνδεσμος που συνδέει το μηνοειδές (Lunate) με το σκαφοειδές οστό (Scaphoid) του καρπού. Τα δύο αυτά οστά εξασφαλίζουν την κίνηση του καρπού και οποιαδήποτε κάκωση λαμβάνει χώρα στην περιοχή δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στον καρπό.

Eικ.1 : O Σκαφομηνοειδής σύνδεσμος

Ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου στον καρπό: Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες

Το βασικότερο αίτιο πρόκλησης ρήξης του σκαφομηνοειδούς συνδέσμου είναι η άσκηση υπερβολικής πίεσης στον καρπό. Η υπερβολική και μη ανεκτή για τον καρπό πίεση μπορεί να προκληθεί από μια ενδεχόμενη πτώση πάνω σε αυτόν. Επίσης, η ρήξη του σκαφομηνοειδούς συνδέσμου μπορεί να προκληθεί από:

· Συνεχόμενη καταπόνηση της άρθρωσης του καρπού λόγω άσκησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων ή αθλητικών δραστηριοτήτων

  • Φθορά των συνδέσμων λόγω ηλικίας
  • Μακροχρόνιες φλεγμονές

Ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου στον καρπό: Συμπτώματα

Η ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου σπανίως εκδηλώνει συμπτώματα αμέσως μετά την πρόκληση του τραυματισμού . Σε αρχικό στάδιο, μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πόνος στην περιοχή και πρήξιμο. Εν συνεχεία, τα πιθανά συμπτώματα που ίσως εμφανιστούν στον ασθενή είναι τα παρακάτω:

· Πόνος, ο οποίος μπορεί να εντείνεται κατά τη διάρκεια κινήσεων του καρπού

· Αδυναμία άρσης βάρους με τον πάσχοντα καρπό

  • Δυσκολία κατά τη χρήση των δακτύλων
  • Αστάθεια καρπού
  • Αίσθηση τριξίματος
  • Μελανιές

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί ότι σε κάποια περιστατικά, τα συμπτώματα δύνανται να εμφανιστούν αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης του σκαφομηνοειδούς συνδέσμου θα πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο Ορθοπεδικό. Πολλές φορές η συγκεκριμένη συνδεσμική κάκωση συνυπάρχει με κάταγμα του περιφερικού άκρου της κερκίδας. Εάν ο Ορθοπεδικός εστιάσει στο κάταγμα και η ρήξη λανθάνει της διάγνωσης, τότε γίνεται αντιληπτή σε μετέπειτα στάδιο, όπου πλέον προκαλεί έντονη αστάθεια.

Eικ.2 : Σημείο μέγιστης ευαισθησίας λόγω ρήξης σκαφομηνοειδούς

Ειδικότερα, η διάγνωση προκύπτει μετά τηλεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση του καρπού. (Εικ.2 )Στη συνέχεια, ο θεράπων ορθοπεδικός παραπέμπει τον ασθενή στη διενέργεια δυναμικής ακτινογραφίας σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία. Η δυναμική ακτινογραφία λέγεται pencil grip view και διενεργείται με τη συγκράτηση ενός μολυβιού και με τα δύο χέρια. (Εικ.3)

Εικ. 3 : Δυναμική ακτινογραφία για ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου. Η ρήξη φαίνεται δεξιά

Η μαγνητική είναι η εξέταση κατάλληλη και για την εμφάνιση άλλων συνοδών κακώσεων (Εικ.4). Η άμεση διάγνωση όλων των βλαβών της περιοχής είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή επιπλοκών.

Τέλος, σε κάποιες σπάνιες, περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητη και η διενέργεια μαγνητικού αρθρογραφήματος.

Ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου στον καρπό: Θεραπεία

Η ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου στον καρπό μπορεί να θεραπευτεί είτε με συντηρητικά μέσα, είτε χειρουργικά. Η επιλογή της θεραπείας συνήθως εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ρήξης.

Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία της ρήξης περιλαμβάνει:

  • Παγοθεραπεία

· Ξεκούραση του πάσχοντος μέλους και μετατροπή δραστηριοτήτων που απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του

· Χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης (Εικ.5)

· Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

· Εξατομικευμένες ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση του καρπού

Εικ. 5 : Νάρθηκας σκαφοειδους

Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης ή σε περιπτώσεις σοβαρών ρήξεων ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική μέθοδος με την οποία διορθώνεται η ρήξη είναι είτε η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής άρθρωσης είτε ανοικτά με μικρή χειρουργική τομή, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς και τις συνοδές κακώσεις. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με τοπική, περιοχική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να βγει από το νοσοκομείο την ίδια κιόλας ημέρα της επέμβασης.

Ο Ορθοπεδικός Ιωάννης Τσαπακίδης με τεράστια εμπειρία στο χώρο της Ορθοπεδικής και την αντιμετώπιση συνδεσμικών κακώσεων, βρίσκεται στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία σχετικά με οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα σας ταλαιπωρεί.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τα μουδιάσματα στα χέρια και την αντιμετώπισή τους.