Ρήξη τετρακέφαλου μυός
Τι είναι η ρήξη τετρακέφαλου μυός;
Η ρήξη τετρακέφαλου μυός είναι ένας σπάνιος αλλά αρκετά σοβαρός τραυματισμός. Ειδικότερα υφίσταται ρήξη ο τένοντας του τετρακέφαλου μυός, ο οποίος συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα. (Εικ.1)
Η ρήξη ενδέχεται να είναι μερική ή πλήρης, όμως σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται ο εκτατικός μηχανισμός του γόνατος. Ενδέχεται να προκληθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας, όμως εντοπίζεται κυρίως σε άνδρες άνω των 40 ετών με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία.
O τετρακέφαλος μηριαίος μυς είναι ένας μεγάλος μυς στο πρόσθιο τμήμα του μηρού. Αποτελείται από τέσσερις μύες τον έσω, μέσα και έξω πλατύ και τον ορθό μηριαίο και είναι ένας από τους ισχυρότερους μύες του ανθρώπινου σώματος. Ως προς τη λειτουργία του, ο τετρακέφαλος μυς συμμετέχει στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος και στην κάμψη του ισχίου.
Εξίσου ισχυρός με τον τετρακέφαλο μυ είναι και ο τετρακέφαλος τένοντας, ο τένοντας μέσω του οποίου προσφύεται ο τετρακέφαλος μυς στην επιγονατίδα (Εικ.2). Έτσι, οποιοσδήποτε τραυματισμός του τετρακέφαλου μυός ή του τένοντά του προκαλεί προβλήματα στην έκταση του γόνατος, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στη βάδιση.
Ποιος είναι ο μηχανισμός πρόκλησης της ρήξης;
Ο πιο συχνός μηχανισμός πρόκλησης της ρήξης τετρακέφαλου μυός είναι μια κακή προσγείωση μετά από άλμα πάνω σε λυγισμένο γόνατο. Επίσης, ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας μια πτώσης ή ενός άμεσου τραυματισμού του γόνατος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ρήξη λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Μερικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης ρήξης του τένοντα του τετρακέφαλου μυός. Ειδικότερα, οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι οι παρακάτω:
- Χρόνια τενοντίτιδα
- Προηγούμενος τραυματισμός του γόνατος
- Ατροφία μυών και τενόντων λόγω παρατεταμένης ακινησίας
- Λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. κορτιζονούχα φάρμακα, συγκεκριμένα αντιβιοτικά)
- Συστηματικές παθήσεις όπως, Σακχαρώδης Διαβήτης, Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Υπερπαραθυρεοειδισμός κ.ά.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ρήξη τετρακέφαλου μυός;
Η ρήξη γίνεται αντιληπτή τη στιγμή που λαμβάνει χώρα, καθώς ο ασθενής αισθάνεται οξύ πόνο στο πρόσθιο τμήμα του μηρού. Εκτός από τον πόνο, μετά τον τραυματισμό ο ασθενής εμφανίζει τα κάτωθι συμπτώματα:
- Δυσκολία ή αδυναμία βάδισης αναλόγως του εάν η ρήξη είναι μερική ή ολική
- Αδύνατη έκταση του γόνατος (σε περιπτώσεις πλήρων ρήξεων)
- Οίδημα
- Ευαισθησία της άρθρωσης του γόνατος κατά την αφή
- Εκδήλωση μωλώπων γύρω από το γόνατο
- Ψηλαφητό χάσμα κοντά στην περιοχή της επιγονατίδας (Εικ.3)
- Αίσθημα αστάθειας
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ρήξης του τετρακέφαλου μυός θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ορθοπεδικό με εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις. Η διάγνωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην οξεία φάση του τραυματισμού, ειδάλλως είναι πιθανό να διαφύγει της προσοχής και να πραγματοποιηθεί λανθασμένη διάγνωση.
Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση του ασθενούς είναι απαραίτητα για την τελική διάγνωση. Η αδυναμία έκτασης του γόνατος και το ψηλαφητό χάσμα πλησίον της επιγονατίδας αποτελούν ισχυρές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση για την τελική διάγνωση είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως μαγνητική τομογραφία (Εικ.3), διερευνώντας και την πιθανότητα εμφάνισης συνοδών κακώσεων.
Ρήξη τετρακέφαλου μυός & Θεραπεία
Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση της ρήξης του τετρακέφαλου μυός εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ρήξης. Αναλόγως τη σοβαρότητα της ρήξης η θεραπεία ενδέχεται να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Ειδικότερα, στις μερικές ρήξεις εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, νάρθηκα ακινητοποίησης του πάσχοντος σκέλους, εγχύσεις με βλαστοκύτταρα (PRP) και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ιδίως σε επιβαρυμένους από άποψη υγείας ασθενείς. Οι πλήρεις ρήξεις αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε περιπτώσεις νεαρών αθλητών. Η χειρουργική αποκατάσταση του τένοντα επιτυγχάνεται με τη συρραφή του, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών μετά τον τραυματισμό. (Εικ.4)
Εικ. 4: Συρραφή του τετρακεφάλου με διοστικά ράμματα
Υπάρχουν και περιπτώσεις που χειρουργούνται καθυστερημένα , ιδίως όταν διαλάθουν της διάγνωσης.(Εικ.5). Μετά την επέμβαση το πάσχον σκέλος
ακινητοποιείται με ειδικό νάρθηκα για 4-6 εβδομάδες. Ο ασθενής βαδίζει με τη βοήθεια βακτηριών και υποβάλλεται σε ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης του άκρου.
Αν εμφανίζετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό Ιωάννη Τσαπακίδη. Ο Δρ. Τσαπακίδης έχει διατελέσει ορθοπεδικός σε πολλές ομάδες μπάσκετ και γνωρίζει εν τω βάθει τις αθλητικές κακώσεις, όπως τη ρήξη τετρακέφαλου μυός, εφαρμόζοντας πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης.