Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Επικονδυλίτιδες

Οι επικονδυλίτιδες αποτελούν επώδυνες καταστάσεις του αγκώνα, οι οποίες προκαλούνται όταν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του χεριού προκαλούν τραυματισμούς στους τένοντες του αγκώνα. Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται στο 3% του γενικού πληθυσμού, με συχνότερα ποσοστά εμφάνισης στα άτομα τα οποία εξαιτίας της εργασίας τους εκτελούν τις συγκεκριμένες κινήσεις έντονα και σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση που οι επικονδυλίτιδες δεν αντιμετωπιστούν σωστά και άμεσα, επιφέρουν σημαντικά λειτουργικά ενοχλήματα. Σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή της πάθησης παίζει η σωστή ενημέρωση σχετικά με τα ενδεχόμενα μέτρα προστασίας των αθλητών και των επαγγελματιών, όσο και οι τρόποι αντιμετώπισης των παθήσεων.

Έξω Επικονδυλίτιδα

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα;

Η έξω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς tennis elbow (ο αγκώνας του τενίστα) είναι μία πάθηση η οποία προκαλεί πολύ έντονο πόνο στο εξωτερικό τμήμα του αγκώνα. Η ονομασία της οφείλεται στη συχνή εμφάνιση της πάθησης σε άτομα που ασχολούνται με το τένις. Συγκεκριμένα, η πάθηση αποτελεί αποτέλεσμα τραυματισμού ή καταπόνησης της περιοχής από όπου εκφύονται οι τένοντες των μυών που δρουν με σκοπό να κάνει έκταση ο καρπός και τα δάκτυλα του χεριού.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της πάθησης;

Τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας σχετίζονται κυρίως με τη συνεχή χειρωνακτική εργασία ή την έντονη αθλητική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα άτομα στα οποία παρατηρείται πιο συχνά η πάθηση είναι εκείνα που κάνουν καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι αθλητές, οι οικοδόμοι, οι κομμωτές και άλλοι.

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από την πάθηση;

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις κατηγορίες και ηλικιακές ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η πάθηση προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας εμφανίζονται σταδιακά, δηλαδή, ο πόνος είναι αρχικά πιο ήπιος και παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έντονος πόνος στην περιοχή του αγκώνα
  • Πόνος γύρω από τον έξω επικόνδυλο
  • Αδυναμία του καρπού
  • Δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. το άνοιγμα μίας πόρτας)

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται κυρίως μέσω της ψηλάφησης του έξω επικονδύλου από εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Ωστόσο, η λήψη του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενή είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, κρίνεται αναγκαία η εξέταση τόσο του ώμου όσο και του αυχένα, αφού είναι αρκετά πιθανό τα αίτια του πόνου να οφείλονται σε άλλη πάθηση.

Σε μερικές περιπτώσεις, συνίσταται ο έλεγχος με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη πιεστικής νευροπάθειας στην περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα.

Ποιες μορφές θεραπείας συνίστανται για την αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας;

Συντηρητική θεραπεία:

Για την αντιμετώπιση της πάθησης συνίσταται ξεκούραση από τη δραστηριότητα που οφείλεται για την επαναλαμβανόμενη φόρτιση και άρα τον τραυματισμό της περιοχής. Επιπλέον, σε πρώιμο στάδιο της πάθησης, η αποφόρτιση του αγκώνα σε συνδυασμό με τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τη φυσικοθεραπεία ή τη χρήση κηδεμόνα είναι βοηθητικά για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Επιπλέον, η θεραπεία τοπικής έγχυσης αυτόλογων βιολογικών παραγόντων – PRP (Platelet Rich Plasma), αποτελεί σημαντική συντηρητική θεραπεία με ποσοστό επιτυχίας περίπου 75%. Συγκεκριμένα το PRP απομονώνεται από το αίμα του ασθενούς, ενεργοποιείται με τη βοήθεια μίας ειδικής μεθόδου και εγχύεται τοπικά στην περιοχή. Η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται 2-3 φορές για βέλτιστα αποτελέσματα. Δεν παρουσιάζονται επιπλοκές λόγω του ότι το υλικό προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς.

Χειρουργική αντιμετώπιση:

To 10% των ασθενών ταλαιπωρείται από επίμονα και επίπονα χρόνια συμπτώματα παρά την όποια συντηρητική θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, η οποία πραγματοποιείται με μία πολύ μικρή τομή στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, έχει άμεση αποθεραπεία και εγγυημένα αποτελέσματα.

Έσω Επικονδυλίτιδα

Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα;

Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα ή Golfer’s elbow ονομάζεται η πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή και πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του έσω κονδύλου. Πιο συγκεκριμένα, οφείλεται στους τένοντες που κάμπτουν από τον καρπό και τα δάχτυλα.

Η έσω επικονδυλίτιδα εμφανίζεται 5 φορές σπανιότερα από την έξω επικονδυλίτιδα. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που πραγματοποιούν χειρωνακτικές εργασίες, ράβουν, πλέκουν ή δακτυλογραφούν. Επιπλέον, αθλήματα όπως η άρση βαρών και το γκολφ ενδέχεται να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη πάθηση, εξού και η ονομασία Golfer’s elbow.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν αυξανόμενο έντονο πόνο, καθώς και αίσθημα καύσου. Κινήσεις όπως η αντίσταση και το σπρώξιμο επιδεινώνουν τα επίπονα αυτά συμπτώματα.

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται από την κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την περιγραφή των συμπτωμάτων και την ψηλάφηση της περιοχής από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Πως θεραπεύεται η πάθηση;

Συντηρητική θεραπεία:

Σε πρώιμο ακόμα στάδιο, η έσω επικονδυλίτιδα θεραπεύεται με τροποποίηση της δραστηριότητας που προκαλεί επαναλαμβανόμενη φόρτιση ή μείωση αυτής. Αυτό από μόνο του βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής. Στο στάδιο αυτό, συστήνεται η αποφόρτιση του αγκώνα συνδυαστικά με τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τη φυσικοθεραπεία και τη χρήση νάρθηκα.

Και για την συντηρητική θεραπεία της έσω επικονδυλίτιδας, η τοπική έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων – PRP (Platelet Rich Plasma), παρουσιάζει ποσοστό επιτυχίας περίπου 75%.

Χειρουργική αντιμετώπιση:

Σε πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης και σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε συστήνεται η χειρουργική επέμβαση. Συνήθως πραγματοποιείται αφαίρεση των φθαρμένων ιστών και νεαροποίηση της βλάβης, βοηθώντας έτσι στην επούλωση της βλάβης με φυσικό τρόπο.