Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Σύνδρομο λαγονοψοΐτη

Ως σύνδρομο του λαγονοψοΐτη (ή θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη) ορίζεται η εκδήλωση φλεγμονής του θύλακος του λαγονοψοΐτη. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου, κάνοντας επώδυνη ακόμη και τη βάδιση.

Ο λαγονοψοΐτης μυς αποτελείται από τη συνένωση δύο μυών, του λαγονίου και του ψοΐτη μυός (Εικ.1). Στο σημείο όπου ο λαγονοψοΐτης καταφύεται στο μηριαίο οστό υπάρχει ο ορογόνος θύλακος του λαγονοψοΐτη. Ο θύλακος αυτός λειτουργεί ως προστατευτικό μαξιλάρι του τένοντα και αποτρέπει την τριβή του πάνω στο μηριαίο οστό, διευκολύνοντας την κίνηση του ισχίου.

Εικ.1 Ο λαγονοψοΐτης

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης;

Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να εκδηλώσει το σύνδρομο λαγονοψοΐτη, όμως πιο επιρρεπείς είναι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Το σύνδρομο του λαγονοψοΐτη εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές πολεμικών τεχνών, σε δρομείς, κολυμβητές και χορευτές. Επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αθλητές που ασχολούνται με την κωπηλασία, το ποδόσφαιρο και την ποδηλασία. Οι αθλητές των προαναφερθέντων αθλημάτων είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν το σύνδρομο του λαγονοψοΐτη, αφού το κοινό τους στοιχείο είναι η υπέρχρηση του ισχίου.

Άλλα αίτια πρόκλησης του συνδρόμου

Εκτός από την υπέχρηση του ισχίου κατά τη διάρκεια αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, το σύνδρομο λαγονοψοΐτη μπορεί να εμφανιστεί και εξαιτίας άλλων αιτιών. Άλλη μια βασική αιτία εκδήλωσης του συνδρόμου είναι τύποι αρθρίτιδας, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί κατόπιν ενός τραυματισμού στην περιοχή του ισχίου, αφού μια πτώση μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση φλεγμονής. Τέλος, η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη μπορεί να προκληθεί σε περιπτώσεις όπου οι μύες του ισχίου αδυνατούν να παρέχουν επαρκή στήριξη στην άρθρωση, ευνοώντας την εκδήλωση φλεγμονής.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το σύνδρομο του λαγονοψοΐτη;

Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η εκδήλωση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου ή/και στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι οξύς και να αντανακλά στον γλουτό, στο γόνατο ή στη μέση (Εικ2). Επιπροσθέτως, ο πόνος αυξάνεται κατά την κάμψη του ισχίου υπό αντίσταση και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα αναπήδησης (Εικ.3). Τέλος, το σύνδρομο του λαγονοψοΐτη μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως δυσκαμψία του ισχίου το πρωί ή μετά από παρατεταμένη ανάπαυση και ευαισθησία κατά την αφή.

Εικ.2 Σημεία αντανάκλασης του πόνου του λαγονοψοΐτη

Εικ.3 Εκδήλωση πόνου σε κάμψη του ισχίου υπό αντίσταση σε ασθενή με σύνδρομο λαγονοψοΐτη

Σύνδρομο λαγονοψοΐτη: Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται συνδυαστικά με τη λήψη του ιστορικούκαι την κλινική εξέταση του ασθενούς. Η κλινική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας, όμως λόγω της κοινής συμπτωματολογίας με άλλες παθήσεις, απαιτείται και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (ΜRI).

Σύνδρομο λαγονοψοΐτη & Θεραπεία

Το σύνδρομο λαγονοψοΐτη αντιμετωπίζεται κυρίως με συντηρητική αγωγή , η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποδίδει καρπούς. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση σκέλους και τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • Έγχυση κορτικοστεροειδών, υπό καθοδήγηση
  • Έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) , υπό καθοδήγηση
  • Χρήση υπερβαρικού οξυγόνου

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι σπάνια και εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης ισχίου . Κατά τη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται ο καθαρισμός της περιοχής από τη φλεγμονή και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ιωάννης Τσαπακίδης , με πολυετή εμπειρία σε ορθοπεδικά ζητήματα,θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας, βασισμένο στις πιο σύγχρονες ορθοπεδικές μεθόδους. Εάν υποφέρετε από πόνους στην περιοχή ισχίου και έχετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν το σύνδρομο του λαγονοψοΐτη, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.