Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Κύφωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κύφωση χαρακτηρίζεται η κυρτότητα που εμφανίζεται στην εμπρός θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, πέρα του φυσιολογικού. Είναι με άλλα λόγια το παθολογικό καμπούριασμα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες της κύφωσης:

 • Η νεανική κύφωση
 • Η κύφωση των ενηλίκων

Ποια είναι η διαφορά σκολίωσης και κύφωσης;

Κατά την σκολίωση παρατηρείται πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης πέραν του φυσιολογικού (παραμόρφωση). Κατά την κύφωση παρατηρείται αυξημένη κύρτωση στη ράχη του ανθρώπου. Η σκολίωση χωρίζεται σε λειτουργική και ιδιοπαθής. Η κύφωση χωρίζεται σε εκ γενετής και επίκτητη.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κύφωσης;

Οι αιτίες εμφάνισης της κύφωσης είναι ποικίλες. Η κύφωση δημιουργείται κατά κύριο λόγο από την κακή στάση του σώματος. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Άλλες αιτίες εμφάνισης της κύφωσης είναι:

 • Η κύφωση Scheuermann’s είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης κύφωσης και είναι πιο συχνή στο ανδρικό φύλο, με εμφάνιση κυρίως από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Οφείλεται στην παραμόρφωσή που εμφανίζουν τα σπονδυλικά σώματα, ενώ πολλές φορές παρατηρούνται και αλλοιώσεις στα οστά. Πιθανότητα η εμφάνιση της συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες.
 • Η κύφωση λόγω καταγμάτων παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, που εμφανίζεται λόγω της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας.
 • Η ιδιοπαθής κύφωση που υπάρχει κύρτωση στη θωρακική μοίρα, χωρίς κάποια ιατρική εξήγηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύφωσης; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Το πρωταρχικό σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν το άτομα πάσχει από κύφωση είναι ο πόνος. Η ένταση του πόνου εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κύφωση. Συνήθως, ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Η εμφάνιση του πόνου είναι ο βασικότερος λόγος για να αναζητήσει ο ασθενής θεραπεία. Άλλα, πιο συχνά συμπτώματα της κύφωσης είναι:

 • Το αυχενικό σύνδρομο
 • Ο πόνος στην περιοχή της ράχης
 • Η οσφυαλγία
 • Η δυσκινησία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κύφωση βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει, εάν ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης.

Πώς εξελίσσεται η κύφωση με τα χρόνια;

Με το πέρας των χρόνων αυξάνεται η πιθανότητα της επιδείνωσης της κύφωσης, καθώς τα οστά αποδυναμώνονται. Η κύφωση, στη συνέχεια, μπορεί να επηρεάσει την περιοχή του αυχένα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κύφωσης;

Ο Ορθοπεδικός σε πρώτο στάδιο θα ελέγξει κλινικά τον ασθενή και σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που παρουσιάζει μπορεί να του συστήσει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι ιδιαίτερα έντονα και επιμένουν στο χρόνο, ο θεράπον ιατρός θα συστήσει να ακολουθήσει έναν συνδυασμό εξετάσεων με ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία. Μέσω αυτών των εξετάσεων μπορεί να βρεθεί η αιτία που προκαλεί την κύφωση και στην συνέχεια να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κύφωση;

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της κύφωσης εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση. Όταν η πάθηση βρίσκεται στα αρχικά στάδια, συνήθως, ο Ορθοπεδικός θα συστήσει ειδικό πρόγραμμα για την ανακούφιση του πόνου και την βελτίωση της στάσης του σώματος. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από ένα ειδικό ασκησιολόγιο που συμβάλει στην ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης και στην υιοθέτηση καλύτερης στάσης σώματος στην καθημερινότητα του ασθενή.  Οι ασκήσεις αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τις δυνατότητες του ασθενή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ειδικός κηδεμόνας όπου το παιδί θα πρέπει να φοράει 20 – 22 ώρες την ημέρα, μέχρι την ενηλικίωσή του.

Ωστόσο, στην περίπτωση όπου η κύρτωση στην σπονδυλική στήλη έχει ξεπεράσει τις 60ο η λύση για την αντιμετώπιση της κύφωσης είναι η χειρουργική επέμβαση. Οι τεχνικές για την αντιμετώπιση της κύφωσης που ακολουθούνται είναι αυτή της σπονδυλοδεσίας και της σπονδυλοπλαστικής.

Ασκήσεις για Κύφωση

Οι ασκήσεις που προτείνονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τον περιορισμό της κύρτωσης έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση του αυχένα και του θώρακα με απώτερο σκοπό να βρει τη σωστή στάση που θα έπρεπε να έχει.

Πιο συγκεκριμένα οι ασκήσεις περιλαμβάνουν:

 • κάμψεις και στροφές του αυχένα
 • διάταση των θωρακικών μυών
 • διάταση της πρόσθιας μοίρας του δελτοειδή μυ
 • ενδυνάμωση των ραχιαίων μυών
 • τεχνική ασκήσεων Schroth, CybeX, MedX κ.ά.

Σημαντική είναι η χρήση σκληρού στρώματος κατά τον ύπνο και η αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων.

Αθλήματα για κύφωση

Ο αθλητισμός αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα που δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας. Ανάμεσα στις ευεργετικές του ιδιότητες ανήκουν η ευεξία, η χαρά και η ενδυνάμωση. Στην περίπτωση της κύφωσης, αθλήματα όπως είναι κολύμβηση, πιλάτες και yoga ενδείκνυνται και μπορούν να οδηγήσουν σε ορθότερη στάση του σώματος, εκτός αν η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί πόνο. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας προκειμένου να σας προτείνει το κατάλληλο άθλημα με βάση το πρόβλημά σας. Είναι σημαντικό σε κάθε σας δραστηριότητα να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλέσετε τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.