Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με ελάχιστη επεμβατική μέθοδος

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με πολύ μικρή τομή(MIS – Minimal Invasive hip arthroplasty)

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την πλέον ελάχιστα επεμβατική τεχνική εκλογής. Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο αρθροπλαστικές ισχίου συνολικά εκτελούνται σε όλο τον κόσμο. Έχουν προταθεί και έχουν γίνει διάφορες προσπελάσεις προκειμένου να γίνει με επιτυχία το χειρουργείο αυτό. Τα τελευταία χρόνια είχε δωθεί μεγάλη έμφαση στη διενέργεια του χειρουργείου αυτού με όσο γίνεται μικρότερη προσπέλαση και απώλεια αίματος. Έτσι, επινοήθηκε η τεχνική MIS – Minimal Invasive hip arthroplasty, προσθιοπλάγια προσέγγιση από τον Heinz Röttinger, ως μία τροποποίηση της κλασικής Watson-Jones προσθιοπλάγιας προσέγγισης.

Η τομή διενεργείται μεταξύ μέσου γλουτιαίου και του τείνων τη πλατεία περιτονία, χωρίς να διαταμεί σχεδόν καθόλου μυϊκός ιστός με προσπέλαση που αγγίζει μόνο τα 6-7 εκ, παραμερίζοντας ουσιαστικά τις μυϊκές ομάδες και τους ιστούς. Έχουν επινοηθεί νέα χειρουργικά εργαλεία προκειμένου να γίνει με μεγάλη επιτυχία και ευκολία η τεχνική αυτή.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Με την προσπέλαση αυτή, έχουμε πλέον:

  • Mια πάρα πολύ καλή εικόνα της άρθρωσης του ισχίου διατηρώντας την ακεραιότητα των μυών.
  • Έχει μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας του ασθενή στη κλινική (2-3 ήμερες μετά το χειρουργείο).
  • Έχει ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος, σε μερικούς ασθενείς δε χρειάζεται καν να μεταγγίσουμε με αίμα
  • Η κινητοποίηση του ασθενή, χωρίς ιδιαίτερο πόνο γίνεται από την επόμενη μέρα με μερική φόρτιση του σκέλους, καθώς το χειρουργικό τραύμα είναι το ελάχιστο.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου -Ποιες είναι οι ενδείξεις για την χρήση της;

Οι ενδείξεις για τη χρήση της τεχνικής περιλαμβάνουν: εκφυλιστική αρθρίτιδα του ισχίου, την άσηπτη νέκρωση του ισχίου, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αρθρίτιδα μετά από τραυματισμό κ.α. Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί για τη διενέργεια της τεχνικής αυτής, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει σε όλους ανεξαιρέτους υποψήφιους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα του ισχίου είτε πρωτοπαθής, είτε δευτεροπαθής

Ολική αρθροπλαστική ισχίου -Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι πιθανές επιπλοκές, του χειρουργείου αυτού αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο και συνοπτικά μπορεί να είναι :

  • Πνευμονική εμβολή(0,5-1%)
  • Φλεγμονή (1-1,5%)
  • Ανισοσκελία (1%)
  • Εξάρθρημα (1%)

Παρά τις παραπάνω επιπλοκές, για τις οποίες παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφευχθούν, η ολική αρθροπλαστική ισχίου με την νέα αυτή τεχνική έχει σταθερά πάνω από 95% και κάποιες φορές πάνω από 98% ευχαριστημένους ασθενείς, καθώς πλέον ο πόνος περιορίζεται στο ελάχιστο από την 1η μετεγχειρητική ημέρα και η κινητοποίηση γίνεται άμεσα.

Η τεχνική αυτή αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις της σύγχρονής ορθοπαιδικής, προσφέροντας ανακούφιση και λειτουργικότητα στα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου.

Μάθετε τα πάντα για την ολική αρθροπλαστική ισχίου από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη κλείνοντας ένα ραντεβού μαζί του.