Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις που αφορά στην άρθρωση του γόνατος. Είναι ανεξάρτητη η εμφάνισή της από τον παράγοντα της ηλικίας, μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες.

Η άρθρωση του γόνατος διαθέτει δύο ημισελινοειδής ινοχόνδρινους δίσκους, τον έσω και τον έξω μηνίσκο. Οι μηνίσκοι βρίσκονται ενδιάμεσα της άρθρωσης, ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμης. Σκοπός του μηνίσκου είναι να παρέχει σταθερότητα στην άρθρωση, να την προστατεύει από την τριβή και τη φθορά και να απορροφά τους κραδασμούς. ( Εικ. 1)

Εικ 1: Ο έσω (medial meniskus) και ο έξω (lateral meniscus) μηνίσκος στην άρθρωση του γονάτου

Όταν αναφερόμαστε λοιπόν στη ρήξη μηνίσκου, εννοούμε την φθορά/τραυματισμό που υπέστη ο μηνίσκος, εξαιτίας κάποιας απότομης κίνησης του γόνατος. Η κίνηση που μπορεί να επιφέρει ρήξη μηνίσκου δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχεται από έντονη άσκηση και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά ακόμα και από ένα “στραβοπάτημα” ή γονάτισμα. (Εικ.2)

Εικ. 2 Ρήξη έσω μηνίσκου άρθρωσης του γονάτου

Η ρήξη μηνίσκου δεν “έχει ηλικία” και μπορεί να προκύψει στον οποιονδήποτε. Υπάρχει βέβαια διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με τα αίτια και με τον ασθενή στον οποίο εμφανίζεται. Είναι διαφορετικό δηλαδή ένα περιστατικό ρήξης μηνίσκου σε έναν ηλικιωμένο ασθενή, του οποίου η ρήξη ενδέχεται να οφείλεται λόγω ηλικιακής φθοράς, από ότι σε έναν κάτω των 30 ετών.

Τύποι ρήξεων μηνίσκου

Υπάρχουν 6 διαφορετικές περιπτώσεις ρήξεων, ανάλογες με το σημείο του τραυματισμού και τον βαθμό της φθοράς του μηνίσκου (Εικ3) :

● Κάθετη ρήξη (Longitudinal Tear)

● Διαμήκης ρήξη (Radial tear)

● Οριζόντια ρήξη (Horizontal)

● Ρήξεις δίκην λαβής κάδου (Bucket handle)

● Πτεροειδής ρήξη (Flap tear)

● Λοξή γλωσσοειδής ρήξη (Parrot Beak tear)

Εικ 3: Διάφοροι τύποι ρήξης του μηνίσκου στην άρθρωση του γονάτου

Πώς μπορεί να προκύψει η ρήξη μηνίσκου;

Μερικά από τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή ρήξη μηνίσκου, αποτελούν:

● Κινήσεις με ένταση, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων

● Στροφικές κινήσεις ( βλ. χορός ή ποδόσφαιρο)

● Τραυματισμός/κάκωση στο γόνατο

● Με απλές κινήσεις, μετά από περπάτημα, λύγισμα, γονάτισμα, λόγω προϋπάρχουσας εκφυλιστικής νόσου (π.χ. αρθρίτιδα) ή φθοράς λόγω γήρατος.

Τι συμπτώματα εμφανίζει η ρήξη μηνίσκου;

Τη στιγμή κατά την οποία το γόνατο υφίσταται την ρήξη, ακούγεται ένα χαρακτηριστικό και ήπιο “κρακ”, το οποίο συνοδεύεται από άμεσο πόνο, σαν “σουβλιά”. Τα συμπτώματα που συχνά ακολουθούν είναι:

● Περαιτέρω πόνος, τις επόμενες ώρες

● Πρήξιμο

● Έλλειψη ελαστικότητας της άρθρωσης

● Δυσκαμψία και αίσθηση “κλειδώματος”

● Αίσθημα ότι το γόνατο είναι βαρύ και δύσκολο στην κίνηση

Μετά την ρήξη, το πιο πιθανό είναι να μπορεί ο ασθενής να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του για τις επόμενες ώρες. Με την πάροδο των ωρών όμως, τα παραπάνω συμπτώματα δυσχεραίνουν την κινητικότητα του ασθενούς, προδίδοντας έτσι την πάθηση. Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα για μερικές μέρες και μετά συνήθως ηρεμούν, μέχρι πάλι ο ασθενής να κάνει κάποιο γονάτισμα ή στροφική κίνηση πάνω στο γόνατό του, όπου θα προκαλέσει την μετακίνηση του κομμένου μηνίσκου και την επανάληψη του επεισοδίου του πόνου.

Διάγνωση

Η ρήξη μηνίσκου φέρει χαρακτηριστικές κινητικές δυσκολίες. Ένας ειδικός Ορθοπεδικός Χειρουργός είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πάθηση ήδη από την εξέταση φυσικής κατάστασης. Στη συνέχεια, για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της φυσικής εξέτασης, ακολουθούν εξετάσεις όπως η ακτινογραφία και η μαγνητική εξέταση. Αυτές θα αναδείξουν τον τύπο της ρήξης και θα εντοπίσουν εάν η ρήξη βρίσκεται στον έσω ή τον έξω μηνίσκο, πληροφορίες άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο θεραπείας της.

Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η ρήξη μηνίσκου;

Η θεραπευτική προσέγγιση γίνεται πάντα με εξατομικευμένο τρόπο, αφού επηρεάζεται άμεσα από παράγοντες όπως:

● Η ηλικία

● Ο τρόπος ζωής

● Τα υποκείμενα νοσήματα

Αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο θεραπείας της ρήξης. Μια απλή μικρή ρήξη, χωρίς ιδιαίτερο πρήξιμο στο πόδι, συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί στην αρχή, απλά και συντηρητικά. Μια ρήξη που προκύπτει λόγω φθοράς από νόσους όπως η οστεοαρθρίτιδα, χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης, ανάλογα και την ηλικία του ασθενούς.

Μια πρώτη θεραπευτική προσέγγιση για την ρήξη μηνίσκου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, γίνεται με συντηρητικό τρόπο. Περιλαμβάνει πρακτικές όπως η ανάπαυση του γόνατος, η τοποθέτηση πάγου , η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπειών.

Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της αρθροσκόπησης έχει λάβει ενεργό ρόλο στη ρήξη μηνίσκου και την αποκατάστασή της. Η αρθροσκόπηση αποτελεί ένα διαγνωστικό και ταυτόχρονα θεραπευτικό εργαλείο. (Εικ.4)

Κατά την αρθροσκόπηση, ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, μέσω μικρών τομών-οπών, τοποθετεί την μικροσκοπική κάμερα του αρθροσκοπίου για να ανιχνεύσει ενδοσκοπικά και με ακρίβεια τις βλάβες στην άρθρωση του γονάτου. Στη συνέχεια, επανορθώνει την βλάβη εκ των έσω, τοποθετώντας τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία, μέσω των οπών.

Εικ. 4: Πάνω εικόνες ρήξης μηνίσκου και κάτω δεξιά το αποτέλεσμα της μερικής έσω μηνισκεκτομής, όπου έχει αφαιρεθεί το κομμάτι του μηνίσκου που ενοχλούσε και κάτω αριστερά άλλη περίπτωση όπου υπήρχε η δυνατότητα συρραφής του μηνίσκου, όπου φαίνεται το ράμμα της συρραφής

Με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης μπορεί να αφαιρεθεί το μικρότερο δυνατό κομμάτι που έχει υποστεί βλάβη ο μηνίσκος (Εικ.4). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα τη θέση της ρήξης μπορεί να γίνει και συρραφή του μηνίσκου , χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί κάποιο κομμάτι (Εικ.4). Η διαδικασία είναι σύντομη και δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει έτσι σύντομα στην οικία του και συνίσταται να ξεκουράζει το γόνατο για τις επόμενες ημέρες. Θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπείες, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ταχεία αποκατάστασή και επάνοδο του στις δραστηριότητές του.

Στην περίπτωση όπου ο ασθενής κάνει δουλειά γραφείου, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του και να οδηγήσει, ιδίως όταν δεν έχει προηγηθεί συρραφή του μηνίσκου.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο διάστημα ενός μήνα, ο ασθενής επανέρχεται ενεργά σε όλες τις αθλητικές και όχι μόνο δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα πλέον.

Ο Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός , εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και τις Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες. Επικοινωνήστε μαζί του για μια ολιστική προσέγγιση κατά την διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων της άρθρωσης του γονάτου.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας λεπτομερώς με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.