Ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου

Τι ορίζεται ως ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου;

Ως ρήξη επιχείλιου χόνδρου ορίζεται η διακοπή της συνέχειας του επιχείλιου χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ινοχόνδρινος δακτύλιος που περιβάλλει περιφερειακά το μεγαλύτερο μέρος της κοτύλης (Εικ.1). Ρόλος του επιχείλιου χόνδρου είναι η  διατήρηση της μηριαίας κεφαλής στη σωστή θέση, ελαχιστοποιώντας την τριβή των οστών και επιτρέποντας την ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Έτσι, εάν ο επιχείλιος χόνδρος υποστεί ρήξη , τότε η άρθρωση υφίσταται φθορές που συμβάλλουν στην εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας ισχίου.

Εικ. 1: Αριστερά ένας φυσιολογικός επιχείλιος (labrum) χόνδρος σε μία άρθρωση του ισχίου και δεξιά μία ρήξη αυτού

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της ρήξης;

Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιονδήποτε, αφού τις περισσότερες φορές η εκδήλωσή του οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό του ισχίου. Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρήξη επιχείλιου χόνδρου έχουν αθλητές που καταπονούν τα ισχία τους κατά τη διάρκεια της άθλησης, όπως οι ποδοσφαιριστές, οι χορευτές μπαλέτου κ.ά.

Εκτός από κάποιον τραυματισμό ή την υπέρχρηση της άρθρωσης, η ρήξη ενδέχεται να προκληθεί και από παράγοντες όπως η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης(FAI) ή η κάποια δυσπλασία της άρθρωσης.

Η σχέση της ρήξης επιχείλιου χόνδρου και της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι αμφίδρομη. Ειδικότερα, η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση ρήξης επιχείλιου χόνδρου, αλλά και αντίστροφα η ρήξη επιχείλιου αποτελεί αίτιο πρόκλησης οστεοαθρίτιδας.

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου & Συμπτώματα

Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Εάν εμφανίσει συμπτώματα, τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου είναι τα κάτωθι:

 • Πόνος στην άρθρωση του ισχίου ή στη βουβωνική περιοχή που ενδέχεται να επιδεινώνεται κατά την παρατεταμένη ορθοστασία ή ανάπαυση (Εικ.2)
 • Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης , πολύ χαρακτηριστικό σε κάποιες κινήσεις του ισχίου
 • Ακαμψία
 • Μείωση εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου
 • Εκδήλωση αστάθειας (σε προχωρημένες ρήξεις)

Εικ. 2 : Πόνος στη βουβωνική περιοχή λόγω ρήξεως επιχειλίου χόνδρου

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης επιχείλιου χόνδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί από κάποιον έμπειρο ορθοπεδικό. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς είναι απαραίτητα για τη διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε δοκιμασίες κατά τις οποίες ο θεράπων ορθοπεδικός αξιολογεί το εύρος κίνησης του ισχίου.

Όμως, η οριστική διάγνωση της ρήξης και η σοβαρότητά της προκύπτει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων. Μέσω των απλών ακτινογραφιών διαφαίνεται η ύπαρξη αρθρίτιδας ή μια ενδεχόμενη δυσπλασία της άρθρωσης, ενώ η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται για την αξιολόγηση των μαλακών ιστών και πολλές φορές γίνεται με σκιαγραφικό για καλύτερη απεικόνιση (Μαγνητικό αρθρογράφημα).

Εξαιτίας της ανατομικής πολυπλοκότητας που εμφανίζει η περιοχή του ισχίου, μερικές φορές η διάγνωση δεν είναι εύκολη, ακόμη και μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται ενέσιμο αναισθητικό στην άρθρωση. Εάν ο πόνος υποχωρήσει, τότε για την πρόκλησή του ευθύνεται η ρήξη επιχείλιου χόνδρου.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη επιχείλιου χόνδρου ισχίου;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων η ρήξη επιχείλιου χόνδρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση.

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια συμπτώματα και ανάλογα τη δραστηριότητά του. Η εφαρμογή της στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στην πλήρη ίαση του ασθενούς, αφού η ρήξη δεν μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση Πιο συγκεκριμένα,  περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

 • Ανάπαυση
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων
 • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Έγχυση κορτικοστεροειδών
 • Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση της άρθρωσης

Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων ή σε περιπτώσεις σοβαρών ρήξεων, η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Η αποκατάσταση της ρήξης πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης ισχίου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης, ο ορθοπεδικός είτε προχωρά σε συρραφή της (Εικ3), είτε στη μερική εκτομή του επιχείλιου χόνδρου.

Εικ 3: Χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξεως του επιχειλίου με συρραφή αυτού με χρήση ειδικών αγκυρών με ράμματα

 Τέλος, μια σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της ρήξης του επιχείλιου χόνδρου είναι η επανακατασκευή του με τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή ή από δότη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του, με βακτηρίες μασχάλης για 2-4 εβδομάδες και στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς επιπλοκές, μετά από ένα με δύο μήνες.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ιωάννης Τσαπακίδης είναι εξαιρετικά έμπειρος στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη  χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.