This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Κάκωση τρίγωνου χόνδρου στον καρπό
Τι ορίζεται ως κάκωση τρίγωνου χόνδρου στον καρπό;
Η κάκωση του τρίγωνου χόνδρου στον καρπό αποτελεί μια συχνή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του καρπού, ιδιαίτερα σε άτομα που υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη μηχανική καταπόνηση ή έχουν υποστεί τραυματισμό στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός εμφανίζεται σε ασθενείς με έντονη αθλητική δραστηριότητα και οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων για την εκδήλωση πόνου στο ωλένιο τμήμα του καρπού.
Λίγα λόγια για τον τρίγωνο χόνδρο του καρπού
Ο τρίγωνος χόνδρος (triangular fibro cartilage – TFCC, Εικ.1) αποτελεί τμήμα της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη ανατομία. Ειδικότερα, ο τρίγωνος χόνδρος του καρπού αποτελείται από τις κάτωθι ανατομικές δομές:

- Κεντρικός χόνδρινος δίσκος (Triangular fibrocartilage).
- Περιφερειακός χόνδρος (ανάλογος του μηνίσκου στο γόνατο).
- Ραχιαίοι και παλαμιαίοι κερκιδωλένιοι συνδέσμοι.
- Ωλένιος πλάγιος σύνδεσμος (Ulnar collateral ligament).
Ο τρίγωνος χόνδρος επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες. Πρώτον, απορροφά τους κραδασμούς, λειτουργώντας ως προστατευτικό «μαξιλάρι» ανάμεσα στον πήχη και τον καρπό, (περίπου 20% των δυνάμεων που ασκούνται από τον πήχη στον καρπό περνάνε από τον σχηματισμό αυτόν). Ειδικότερα, λειτουργεί με τρόπο αντίστοιχο των μηνίσκων στο γόνατο που διαχωρίζουν και προστατεύουν τον μηρό και την κνήμη. Δεύτερον, συμβάλλει στη σταθερότητα της κίνησης μεταξύ κερκίδας και ωλένης.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Οι ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τις τραυματικές και τις εκφυλιστικές.
Οι τραυματικές ρήξεις προκύπτουν από άμεσο τραυματισμό του καρπού και εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρά άτομα, ιδίως σε εκείνα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Μια πτώση ή μια έντονη στροφή του χεριού ενδέχεται να προκαλέσουν ρήξη του τριγώνου χόνδρου στον καρπό.
Αντίθετα, οι εκφυλιστικού τύπου ρήξεις συνδέονται με τη φυσιολογική φθορά των ιστών και συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιστορικό εμφανών τραυματισμών, αλλά η φθορά οφείλεται σε παράγοντες όπως η προοδευτική εκφύλιση του συνδετικού ιστού λόγω ηλικίας, η χρόνια υπέρχρηση του καρπού και η ύπαρξη ανατομικών παραλλαγών. Επιπλέον, οι εκφυλιστικές ρήξεις μπορεί να σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που επηρεάζει τη δομική ακεραιότητα των συνδετικών ιστών.
Η έγκαιρη διάγνωση και διαφοροποίηση της αιτίας της ρήξης είναι καθοριστική για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης, είτε αυτή περιλαμβάνει συντηρητικά μέσα είτε επεμβατικές μεθόδους.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κάκωσης τρίγωνου χόνδρου στον καρπό;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για κάκωση του τρίγωνου χόνδρου ανήκουν αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα υψηλών απαιτήσεων, όπως η πυγμαχία, το τένις, η ενόργανη και η ρυθμική γυμναστική.
Επιπλέον, σε αυξημένο κίνδυνο εκτίθενται και εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν εργαλεία με δονήσεις, όπως ηλεκτρικά τρυπάνια ή κατσαβίδια. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο 80% των περιφερικών καταγμάτων της κερκίδας παρατηρείται ταυτόχρονη βλάβη του τρίγωνου χόνδρου, ενώ αυτή η κάκωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανατομικές παραλλαγές, όπως το μεγαλύτερο μήκος της ωλένης σε σχέση με την κερκίδα.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κάκωση τρίγωνου χόνδρου στον καρπό;
Σε πολλές περιπτώσεις, οι χρόνιες ή εκφυλιστικές ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου δεν προκαλούν άμεσα πόνο ή άλλα συμπτώματα. Η συμπτωματολογία σε αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνεται σταδιακά και όταν η φθορά είναι μεγάλη. Ωστόσο, εάν προκληθεί ρήξη του τρίγωνου χόνδρου λόγω οξέος τραυματισμού, μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:
- Εκδήλωση κριγμού κατά την περιστροφή του καρπού ή του πήχη.
- Δυσκολία στην περιστροφή του καρπού.
- Πόνος στην εξωτερική πλευρά του καρπού κοντά στο μικρό δάχτυλο.
- Οίδημα.
- Αδυναμία στον καρπό.
- Πόνος, όταν ο ασθενής επιχειρεί να ανοίξει για παράδειγμα ένα βάζο.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ρήξης του τρίγωνου χόνδρου βασίζεται σε ένα συνδυασμό του ατομικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων. Ως εξέταση εκλογής θεωρείται η μαγνητική τομογραφία (Εικ.2). Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία δεν εμφανίζει τη ρήξη με την ίδια ακρίβεια όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο γόνατο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανιχνεύει έως και το 30% των κακώσεων και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να εξεταστεί ο καρπός από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο ορθοπαιδικό, που θα μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια τα ευρήματα και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, η διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης διασφαλίζει την έγκυρη διάγνωση, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κάκωση τρίγωνου χόνδρου στον καρπό & Θεραπεία
Η θεραπεία της κάκωσης του τρίγωνου χόνδρου θα πρέπει να σχεδιαστεί από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις ορθοπαιδικό. Η επούλωση του τραυματισμού δεν είναι εύκολη, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χόνδρου δεν αιματώνεται επαρκώς.
Ειδικότερα, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το είδος της κάκωσης, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ειδικότερα, οι εκφυλιστικές ρήξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Ακινητοποίηση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης σε νάρθηκα (Εικ.3), συνήθως από 3 έως 6 εβδομάδες.
- Παγοθεραπεία.
- Αναλγητικά φάρμακα.
- Φυσικοθεραπεία.

Εικ. 3: Νάρθηκας πηχεοκαρπικός
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων και σχεδόν πάντα σε οξείες κακώσεις του τριγώνου χόνδρου στον καρπό, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Η αποκατάσταση πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης. Μέσω της αρθροσκόπησης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης αντιμετωπίζεται άμεσα και αναίμακτα ο πόνος και η δυσκαμψία του καρπού.
Κατά την αρθροσκόπηση του καρπού, μια μικροσκοπική κάμερα διαμέτρου 2,5 χιλιοστών εισάγεται στην άρθρωση μέσω δύο πολύ μικρών τομών, προβάλλοντας μεγεθυμένες εικόνες της άρθρωσης σε οθόνη.
Η αρθροσκοπική προσέγγιση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική. Οι μικρότερες τομές και η ελαχιστοποιημένη παρέμβαση στους υγιείς ιστούς μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνουν την ανάρρωση.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Ο Ορθοπαιδικός Ιωάννης Τσαπακίδης έχει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας, εάν εμφανίζετε πόνο ή ενοχλήσεις στον καρπό.