Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Πόνος Στον Ώμο

Ο Πόνος στον Ώμο αφορά κάθε Πόνο στην άρθρωση του Ώμου ή γύρω από αυτήν. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους και επηρεάζει σημαντικά την εργασία και την καθημερινότητά τους. Ο Πόνος στον Ώμο, εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον Ορθοπεδικό.

Γιατί εμφανίζεται Πόνος στον Ώμο;

Η άρθρωση του Ώμου είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, καθώς είναι αυτή που εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος των περιστροφικών κινήσεων του χεριού. Συγκεκριμένα, η άρθρωση αυτή έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά είναι και ασταθής. Σημαντικό ρόλο προκειμένου να παραμένει σταθερή η άρθρωση, έχει το μυϊκό της περίβλημα. Οποιαδήποτε αστοχία του μυϊκού περιβλήματος, οδηγεί σε καταστροφή της άρθρωσης η οποία συνοδεύεται από χρόνιο πόνο ή/και αγκύλωση. (Εικ.1)

Εικ. 1:Άρθρωση του ώμου

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του Πόνου στον Ώμο;

Ο Πόνος στον Ώμο οφείλεται ως επί το πλείστον σε τραυματισμούς και παθήσεις της άρθρωσης του Ώμου. Πιο συγκεκριμένα, οι τραυματισμοί και οι παθήσεις, μπορεί να αφορούν τα οστά, τους χόνδρους ή τα παρακείμενα μαλακά μόρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Πόνος μπορεί να οφείλεται σε πάθηση που αντανακλά στον Ώμο, αλλά προέρχεται από διαφορετικό σημείο του σώματος. Οι βασικές αιτίες του Πόνου στον Ώμο είναι οι ακόλουθες:

Πως γίνεται η διάγνωση της αιτίας του Πόνου στον Ώμο;

Πρωταρχικό βήμα της θεραπείας που θα ακολουθήσει, είναι ησωστή διάγνωση του Πόνου στον Ώμο. Αρχικά, λαμβάνεταιτο ιστορικό του ασθενούς και ακολουθεί η κλινική εξέταση από τον Ορθοπεδικό. Ο ιατρός, ακολουθώντας μια σειρά ειδικών εξετάσεων, οδηγείται στον αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων και στη διάγνωση της αιτίας του Πόνου. Συμπληρωματικά, μπορεί να ζητηθούν κάποιες περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις, με συνηθέστερες την ακτινογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία του ώμου ή της Αυχενικής μοίρας, ανάλογα την αιτία του πόνου.

Πως θεραπεύεται ο Πόνος στον Ώμο;

Η θεραπεία του Πόνου στον Ώμο, εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής του και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να διακριθεί σε δύο είδη: Συντηρητική και Χειρουργική.

Η Συντηρητική θεραπεία , αποτελεί το πρώτο στάδιο θεραπείας και πολλοί ασθενείς οδηγούνται σε πλήρη ίαση μέσω αυτής. Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Συντηρητική θεραπεία:

  • Παγοθεραπεία και τοπική χρήση αντιφλεγμονωδών κρεμών.
  • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης. (Εικ.3)
  • Λήψη παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
  • Ξεκούραση του Ώμου και αποφυγή των κινήσεων που προκαλούν τον πόνο
  • Ενέσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού οξέος ή PRP (Βλαστοκυττάρων)

Εικ 3:Παθητική φυσιοθεραπεία με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή

Σε περιπτώσεις που η Συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο Πόνος συνεχίζεται, τότε ακολουθείται η Χειρουργική θεραπεία. Η Χειρουργική θεραπεία, πραγματοποιείται με την αρθροσκοπική μέθοδο ( αρθροσκόπηση ώμου ) , προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί κλασική ανοιχτή χειρουργική του Ώμου, ιδίως σε κατάγματα ή σε αρθρίτιδα του ώμου.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε Πόνο στον Ώμο, μην τον αγνοήσετε.Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη. Ο ιατρός, χάρη στη μεγάλη εμπειρία του, είναι σε θέση να εντοπίσει το αίτιο εμφάνισης του Πόνου σας και ταυτόχρονα να οδηγήσει στην καλύτερη εξειδικευμένη θεραπεία.

Επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη για τη δική σας εξατομικευμένη ιατρική εκτίμηση.