This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής
Τι ορίζεται ως οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής;
Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής, γνωστή και ως άσηπτη νέκρωση, είναι μια σοβαρή πάθηση του ισχίου που χαρακτηρίζεται από τη μείωση ή την πλήρη διακοπή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής στην άρθρωση του ισχίου (Εικ.1). Αυτό οδηγεί σε σταδιακή φθορά της άρθρωσης και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει την ολική κατάρρευση της μηριαίας κεφαλής. Παρά τη σχετική σπανιότητά της, η νόσος αυτή έχει σημαντική κλινική σημασία, καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης;
Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, όμως επηρεάζει πιο συχνά νεαρούς ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών.
Η οστεονέκρωση εμφανίζεται μόνο στην άρθρωση του ισχίου;
Εκτός από το ισχίο, η οστεονέκρωση μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες αρθρώσεις, όπως το γόνατο, ο αστράγαλος, ο ώμος και η γνάθος (Εικ. 2).

Εικ. 2: Σημεία εμφάνισης της οστονέκρωσης στον οργανισμό
Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής: Αίτια εμφάνισης
Τα αίτια της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής διακρίνονται σε τραυματικά και μη τραυματικά. Στα τραυματικά αίτια περιλαμβάνονται το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου και το εξάρθρημα ισχίου, καταστάσεις που διαταράσσουν άμεσα την αγγείωση της μηριαίας κεφαλής. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη διακοπή της αιμάτωσης, προκαλώντας την έναρξη της οστεονέκρωσης.
Στα μη τραυματικά αίτια, περιλαμβάνονται παράγοντες όπως η χρόνια λήψη κορτιζόνης, ο αλκοολισμός, τα ρευματικά νοσήματα, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, το AIDS, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής;
Ο πόνος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της πάθησης (Εικ.3), ο οποίος εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή και στο εσωτερικό των μηρών. Επιδεινώνεται κατά την κίνηση, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί με την άρση βάρους ή ακόμα και κατά την ανάπαυση. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, παρατηρείται σημαντικός περιορισμός στην κινητικότητα της άρθρωσης, δυσχεραίνοντας κινήσεις όπως η απότομη έσω στροφή και η απαγωγή. Ο ασθενής συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες στη βάδιση, εκδηλώνοντας χωλότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής μπορεί να είναι ασυμπτωματική, καθυστερώντας τη διάγνωση.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, η κλινική εξέτασή του και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Ειδικότερα, κατά τη φυσική εξέταση, ο ιατρός εξετάζει την περιοχή του ισχίου, για να εντοπίσει τυχόν σημεία ευαισθησίας. Επιπλέον, μπορεί να μετακινήσει το πάσχον άκρο σε διάφορες θέσεις, ώστε να αξιολογήσει πιθανή μείωση του εύρους κίνησης.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις βοηθούν στην ακριβή εντόπιση της αιτίας του πόνου στις αρθρώσεις, καθώς πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
Οι συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία: Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση οστικών αλλοιώσεων που εμφανίζονται στα πιο προχωρημένα στάδια της άσηπτης νέκρωσης (Εικ.4). Σε πρώιμα στάδια, οι ακτινογραφίες συνήθως δεν αποκαλύπτουν αλλοιώσεις.
- Μαγνητική (MRI) και αξονική τομογραφία (CT): Παρέχουν λεπτομερείς εικόνες που μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμες μεταβολές στη δομή των οστών. Η αξονική και η μαγνητική είναι πιο βοηθητικές για τον εντοπισμό της άσηπτης νέκρωσης (Εικ.3).
- Σπινθηρογράφημα οστών: Περιλαμβάνει την έγχυση μικρής ποσότητας ραδιενεργού ουσίας ενδοφλέβια. Η ουσία αυτή συγκεντρώνεται στις περιοχές των οστών που έχουν υποστεί τραυματισμό ή βρίσκονται σε διαδικασία επούλωσης.

Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής: Θεραπεία
Η θεραπεία της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης. Στα αρχικά στάδια συνιστάται συντηρητική προσέγγιση, ενώ σε προχωρημένα στάδια ή σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση.
Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή: Χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο και την προστασία της άρθρωσης και κίνηση με βακτηρίες μασχάλης για 4-8 εβδομάδες.
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας: Ενδυνάμωση του ισχίου και βελτίωση της λειτουργικότητας μέσω ειδικών ασκήσεων.
- Τρυπανισμοί και θεραπεία PRP: Μικροχειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι τρυπανισμοί, εάν συνδυαστούν με σύγχρονες βιολογικές θεραπείες, όπως η θεραπεία PRP και τα βλαστοκύτταρα, βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, μέσω της αναγέννησης των ιστών.
Στα προχωρημένα στάδια της οστεονέκρωσης (Εικ.5), όταν η άρθρωση έχει υποστεί εκτεταμένη βλάβη, η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.

Η επέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του ισχίου με τεχνητή άρθρωση (πρόθεση), η οποία αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά υψηλής αντοχής, όπως κράματα μετάλλων και κεραμικά, που διασφαλίζουν μακροχρόνια αποτελέσματα.
Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου προσφέρει:
- Ανακούφιση από τον πόνο: Ο ασθενής απαλλάσσεται από τον χρόνιο πόνο.
- Αποκατάσταση της κίνησης: Το εύρος της κίνησης του ισχίου αυξάνεται σημαντικά.
- Ταχεία ανάρρωση: Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας επιτρέπουν γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε έναν πιο δραστήριο και λειτουργικό τρόπο ζωής.
Ο Ορθοπαιδικός Ιωάννης Τσαπακίδης έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε από τον Δρ. Τσαπακίδη κατάλληλη θεραπεία για την οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής, με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τον πόνο.