Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Εξάρθρημα της επιγονατίδας

Τι είναι το εξάρθρημα της επιγονατίδας;

Με τον όρο εξάρθρημα επιγονατίδας εννοούμε την παρεκτόπιση της επιγονατίδας από την φυσιολογική της θέση καθώς κινείται στην μηριαία τροχιλία. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε μερική είτε ολική εξάρθρωση.

Είναι αλήθεια, ότι τις περισσότερες φορές η επιγονατίδα επανέρχεται στη θέση της αυτόματα. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο παρουσιάζει πόνο και οίδημα, λόγω της ρήξης των συνδέσμων που ελέγχουν την επιγονατίδα να είναι στη θέση της (Εικ.1).

Εικόνα 1: Φυσιολογική θέση της επιγονατίδας και σε εξάρθημα

Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας;

Το φαινόμενο του εξαρθρήματος της επιγονατίδας, συνήθως, συμβαίνει μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως για παράδειγμα πτώση, ατύχημα, αθλητικός τραυματισμός κλπ. Άλλες αιτίες είναι:

  • Αδύναμοι μύες στα πόδια
  • Ύψος, ιδιαίτερα για τους αθλητές που είναι εξαιρετικά ψηλοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρθρωσης
  • Προηγούμενος τραυματισμός στην περιοχή του γονάτου
  • Παχυσαρκία, το παραπάνω βάρος μπορεί να προκαλέσει εξάρθρωση ακόμα και χωρίς τραυματικές βλάβες

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος της επιγονατίδας;

Τα κύρια συμπτώματα της εξάρθρωσης επιγονατίδας είναι:

  • Προβλήματα στη κίνηση
  • Πόνος στο γόνατο σε όρθιά στάση
  • Μώλωπες στη περιοχή του γονάτου
  • Οίδημα στο γόνατο, συμβάλει στην αδυναμία κίνησης του ποδιού

Τι πρέπει να κάνει το άτομο που υποφέρει από εξάρθρημα επιγονατίδας;

Μια εξάρθρωση επιγονατίδας είναι, συνήθως, σοβαρό περιστατικό. Ο παθών οφείλει να μεταβεί στο γιατρό, ώστε να ελέγξει την κατάσταση. Σε περίπτωση όπου η επιγονατίδα δεν επανέλθει στη θέση της αυτόματα, θα πρέπει το άτομο να καλέσει ασθενοφόρο, ώστε να διακομιστεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Είναι σημαντικό, να τονιστεί ότι δεν πρέπει το άτομο που υποφέρει από εξάρθρημα επιγονατίδας να προσπαθήσει να τοποθετήσει μόνο του την επιγονατίδα στην θέση της.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας;

Η διάγνωση της εξάρθρωσης της επιγονατίδας πραγματοποιείται από τον ιατρό, ρωτώντας τον παθών το ιστορικό των τραυματισμών. Στην συνέχεια, ο ιατρός πραγματοποιεί κλινική εξέταση, όπου διενεργείται η δοκιμασία επικείμενου φόβου εξάρθρωσης της επιγονατίδας. Συγκεκριμένα ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση με το γόνατο ευθύ, μετακινείται προς τα έξω η επιγονατίδα ενώ γίνεται κάμψη της άρθρωσης του γόνατου, οπότε και εκλύεται έντονος πόνος και η επιγονατίδα μοιάζει να είναι έτοιμη να υποστεί υπεξάρθρημα (= θετική δοκιμασία επικείμενου φόβου)

Για την διασφάλιση της σωστής διάγνωσης, τέλος, ο ιατρός συνιστά μαγνητική τομογραφία.( ΕΙκ 2)

Εικόνα 2: Εικόνα μαγνητικής τομογραφίας σε αναταχθέν εξάρθρημα της επιγονατίδας, όπου φαίνεται το οστικό οίδημα στην επιγονατίδα και τον έξω μηριαίο κόνδυλο (κίτρινα βέλη)- η ρήξη των έσω καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδας (πράσινο βέλος).

Εικόνα 3: Ο Νάρθηκας που χρησιμοποιούμε συνήθως σε εξαρθήματα της επιγονατίδας και μετά από χειρουργεία.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στην ύπαρξη οστεοχόνδρινης βλάβης της επιγονατίδας, απαιτείται χειρουργική επέμβαση, όπως και σε καθ έξιν εξάρθημα της επιγονατίδας (πάνω από 2 φορές).

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αρθροσκοπική, από τις δύο κλάσσικές αρθροσκοπικές πύλες με συρραφή των καθεκτικών συνδέσμων, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής φοράει επιγονατίδα για 4 εβδομάδες και προοδευτικά γίνεται η αποκατάσταση, ώστε 3 μήνες περίπου μετά το χειρουργείο να μπορεί να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν στο εξάρθρημα επιγονατίδας;

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της επιγονατίδας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιπλοκές. Σημαντική είναι η τεχνική και η εμπειρία που κατέχει ο ιατρός.

Μια από τις επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν από την κακή τεχνική τοποθέτηση της επιγονατίδας είναι η παρουσία αιμάρθου στο γόνατο.

Ποιες είναι οι τεχνικές πρόληψης για το εξάρθρημα της επιγονατίδας;

Οι τεχνικές πρόληψης είναι οι παρακάτω:

  • Η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, κυρίως σε αθλητές
  • Η συχνή άσκηση για ενδυνάμωση των μυών και την ευκαμψία των αρθρώσεων

Λίγα λόγια για τον γιατρό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη,

Ο Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης ολοκλήρωσε την ειδικότητα του σαν Ορθοπεδικός στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά , ενώ ένα μέρος αυτής πραγματοποίησε στο ΚΑΤ και στο νοσοκομείο Charing Cross Hospital του Λονδίνου. Πήρε υποτροφία από την ΑΟ και δούλεψε ως Fellow στο κέντρο Αθλητικών κακώσεων και Τραύματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Queens Medical Centre στο Νόττινχαμ. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της AO ALUMNI.