Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Μούδιασμα Στα Χέρια

Το μούδιασμα στα χέρια (αιμωδίες) είναι μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Η αίσθηση του μουδιάσματος μπορεί να οφείλεται σεποικίλους παράγοντες, οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.

Με ποιες μορφές μπορεί να εκδηλώνεται το μούδιασμα στα χέρια;

Οι ασθενείς περιγράφουν το μούδιασμα ως βελόνιασμα ήμυρμήγκιασμα. Άλλοι το περιγράφουν ωςαίσθηση καψίματος ή ότι τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, ως μούδιασμα μπορεί να ορίσουν την απώλεια δύναμης στα χέρια. Το μούδιασμα μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο χέρια. Επίσης, μπορεί να αφορά όλα τα δάκτυλα ή μερικά από αυτά και να είναι μόνιμο ή παροδικό.

Μούδιασμα στα χέρια: Είναι ανησυχητικό;

Τις περισσότερες φορές το μούδιασμα στα χέρια δεν είναι ανησυχητικό. Συχνά συμβαίνει λόγω υπερβολικής κούρασης των άνω άκρων. Όμως, σε περιπτώσεις που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αυξάνεται η έντασή του, η επίσκεψη σε Ορθοπεδικό είναι απαραίτητη (Εικ.1). Επίσης, όταν το μούδιασμα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη και μούδιασμα στα κάτω άκρα, η αξιολόγησή του πρέπει να είναι άμεση.

Eικ.1 : Άλγος και μούδιασμα στην περιοχή του καρπού

Από τι μπορεί να προκληθεί το μούδιασμα στα χέρια;

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα στα άκρα είναι αρκετοί. Αρχικά, η συχνή καταπόνηση των χεριών μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα χέρια, το οποίο σταματά με την ξεκούραση τους. Επίσης, με τημορφή μουδιάσματος στα χέρια εκδηλώνεται και το καθημερινό στρες.

Όμως, το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Πίεση ενός νεύρου (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένια νευρίτιδα)
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων
  • Έλλειψη βιταμινών (ιδίως της βιταμίνης Β)
  • Άλλα αίτια που σχετίζονται με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας

Στη συνέχεια, αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για επιμέρους προβλήματα που προκαλούν μούδιασμα στα χέρια.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ίσως είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης μουδιάσματος στα χέρια. Ο ασθενής νιώθει πόνο, μουδιάσματα και βελονιάσματα στα χέρια λόγω τηςπίεσης του μέσου νεύρου. Συνήθωςτο μούδιασμα εμφανίζεται σε όλα τα δάκτυλα του χεριού, εκτός του μικρού δακτύλου. Η αίσθηση μουδιάσματος επιδεινώνεται ιδίως το τις βραδινές ώρες, που ξυπνάει τον ασθενή και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν αύξηση της πίεσης του καρπιαίου σωλήνα π.χ. σήκωμα βάρους, κέντημα κ.ά. Τέλος, μπορεί να προκληθεί απόφλεγμονέςτραυματισμούς του χεριού ή απόεργασία που καταπονεί τους καρπούς. Ηθεραπεία που ακολουθείται μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική σε περιστατικά που αποτυγχάνει η πρώτη.

Ωλένια Νευρίτιδα

Μετά το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η ωλένια νευρίτιδα είναι η δεύτερη πάθηση που έχει ως σύμπτωμα το μούδιασμα των χεριών. Όπως προδίδει και το όνομά της, το νεύρο που προσβάλλεται είναι το ωλένιο νεύρο. Τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας σχετίζονται με επαναλαμβανόμενη πίεση του νεύρου,κατάγματα αγκώναπαραμόρφωση περιοχής λόγω αρθρίτιδας κ.ά. Τέλος, όπως και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η ωλένια νευρίτιδα μπορείνα αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά.

Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο , αν και επηρεάζει κυρίως τον αυχένα, προκαλεί και μούδιασμα στα χέριαΤο αυχενικό σύνδρομο επηρεάζεται από την ηλικία,γενετικούς παράγοντες, συνθήκες εργασίας και τραυματισμούς στον αυχένα. Ανάλογα της σοβαρότητάς του μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά.

Μούδιασμα στα χέρια: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τον εντοπισμό της αιτίας που προκαλεί το μούδιασμα, ο ασθενής, εκτός από την πλήρη κλινική εξέταση, πρέπει να σταλεί για ηλεκτρομυογράφημα . Η εξέταση αυτή είναι η πλέον κατάλληλη και μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση συνδυαστικά με μαγνητική τομογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης, με πολυετή εμπειρία σε ορθοπεδικά ζητήματα, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση για το μούδιασμα στα χέρια σας. Στη συνέχεια, θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας, βασισμένο στις πιο σύγχρονες ορθοπεδικές μεθόδους.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τα μουδιάσματα στα χέρια και την αντιμετώπισή τους.