Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Κinematic alignment: Ολική αρθροπλαστική γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (Εικ.1) είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται όλο και συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της επέμβασης εκατομμύρια ασθενείς έχουν απαλλαγεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος που υποβάθμιζαν την καθημερινότητά τους. Πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και καθημερινά υπάρχουν εξελίξεις στη συγκεκριμένη επέμβαση. Έτσι, η πιο σύγχρονη μέθοδος τοποθέτησης προθέσεων είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση;

Στόχος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης του γόνατος με ειδικές προθέσεις. Όμως, προσφάτως έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα πλοήγησης ή ρομποτικά συστήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κινηματική ευθυγράμμιση.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τεχνικές συμβάλλουν στην εξατομικευμένη τοποθέτηση της πρόθεσης, εξασφαλίζοντας ακόμη πιο  φυσική κίνηση. Η τοποθέτηση της πρόθεσης πραγματοποιείται βάσει της φυσικής ανατομίας του γόνατος του ασθενούς, η οποία πολλές φορές  διαφέρει ακόμη και στα γόνατα του ίδιου ατόμου. (Εικ.2)

Εικ. 2: Είδη φυσιολογικής ανατομίας των γονάτων

Λίγα λόγια για την άρθρωση του γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια αρκετά σύνθετη άρθρωση. Αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα, καθώς και από τους μηνίσκους και τους χιαστούς συνδέσμους. Η αλληλεπίδραση όλων αυτών των ανατομικών δομών εξασφαλίζει στο γόνατο φυσική κίνηση και του επιτρέπει να πραγματοποιεί μια σειρά από κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το γόνατο διαθέτει τρεις άξονες. Ο ένας άξονας είναι ο εγκάρσιος άξονας, γύρω από τον οποίο η κνήμη εκτείνεται και κάμπτεται. Παράλληλα, υπάρχει ο εγκάρσιος άξονας του μηριαίου οστού, γύρω από τον οποίο κάμπτεται και εκτείνεται η επιγονατίδα. Tέλος, ένας τρίτος άξονας τέμνει τους άλλους δύο και γύρω από αυτόν τον άξονα η κνήμη μπορεί να περιστρέφεται. (Εικ.3)

Εικ 3: Άξονες του γονάτου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν μια κλασική ολική αρθροπλαστική και ακόμη περισσότερα. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση είναι τα κάτωθι:

  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών και ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση, καθώς προστατεύονται οι γειτονικές δομές της άρθρωσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και βάδιση χωρίς βοηθήματα λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα τον ασθενή.
  • Μείωση της διάρκειας νοσηλείας (24ώρες).
  • Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Φυσική κίνηση της άρθρωσης.  O ασθενής αποκτά το γόνατο που είχε στην ηλικία των 30-40 ετών.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με κινηματική ευθυγράμμιση: Ποια η διαφορά της από τις κλασικές αρθροπλαστικές γόνατος;

Η βασική της διαφορά είναι ότι στοχεύει στην αποκατάσταση της άρθρωσης σεβόμενη την κινηματική του γόνατος. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη τεχνική, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η μακροβιότητα της πρόθεσης, αλλά και η φυσική κίνηση του γόνατος.

Παλαιότερα οι αρθροπλαστικές στόχευαν στην επίτευξη της μηχανικής ευθυγράμμισης, δηλαδή στην ευθυγράμμιση ισχίου-γόνατος-ποδοκνημικής. Βάσει της μηχανικής ευθυγράμμισης, το γόνατο θα έπρεπε να βρίσκεται στις 180ο, δημιουργώντας μια ευθεία γραμμή μεταξύ του ισχίου, του γόνατος και του αστραγάλου. (Εικ.4)

Εικ. 4: Μηχανικός άξονας

Όμως, βάσει ερευνών μόνο στο 2% των φυσικών γονάτων ισχύει αυτό, καθώς η πλειοψηφία των γονάτων χαρακτηρίζεται από μια κλίση. Αντιθέτως, μέσω της

κινηματικής ευθυγράμμισης δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο η φυσιολογική κινηματική του γόνατος. Έτσι, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται βάσει της φυσικής ανατομίας του ασθενούς, εξασφαλίζοντας ένα άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Αυτό επιτυγχάνεται μετρώντας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ακριβώς τις απώλειες του χόνδρου και καθορίζοντάς τους άξονες με βάση ειδικών διεγχειρητικών εργαλείων. (Εικ.5)

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό Ιωάννη Τσαπακίδη. Ο Δρ. Τσαπακίδης έχει πραγματοποιήσει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής με κινηματική ευθυγράμμιση και βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σας απασχολεί.