Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Θλάση Δικεφάλου Μηριαίου Μυός


Τι είναι η θλάση δικεφάλου μηριαίου μυός;

Τι είναι η θλάση δικεφάλου μηριαίου μυός;

Ο δικέφαλος μηριαίος, ο οποίος καλύπτει την οπίσθια επιφάνεια του μηρού μαζί με τον ημιτενοντώδη και ημιμεμβρανώδη, λειτουργεί κυρίως ως καμπτήρας του γόνατος αλλά και ως εκτείνων του ισχίου.

Η θλάση του δικεφάλου μηριαίου μυός, και γενικά των οπίσθιων μηριαίων μυών, είναι από τις πιο συχνές κακώσεις που συμβαίνουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα και περιγράφει τη ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα. (Εικ.1)

Εικόνα 1: Μυϊκή θλάση ημιτενοντώδη και δικέφαλου μηριαίου

Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται συντηρητικά και ο χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται από 10 ημέρες μέχρι 10 βδομάδες ανάλογα το βαθμό της θλάσης.

Αιτίες εμφάνισης θλάσης δικεφάλου μηριαίου μυός

Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:

  • Κακή προθέρμανση
  • Απότομες εκκινήσεις σε αγώνες δρόμου ταχύτητας
  • Μειωμένη ελαστικότητα των μυών από παράλειψη των διατατικών ασκήσεων
  • Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση
  • Κακός εξοπλισμός
  • Άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον
  • Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου στον οργανισμό
  • Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή
  • Τραυματισμοί που οφείλονται στην κακή φυσική κατάσταση και το οξειδωτικό stress

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της θλάσης του δικεφάλου μηριαίου γίνεται εύκολα κλινικά λόγω των συμπτωμάτων που εμφανίζονται, τα οποία φανερώνουν και το βαθμό της θλάσης.

Οι διαγνωστικοί μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητικά τομογραφία οι οποίοι μας δίνουν επαρκή στοιχεία για το βαθμό της θλάσης και τη σοβαρότητα του.

Εικόνα 2: Θλάση ημιτενοντώδη δεξιού μηριαίου

Ανάλογα το βαθμό θλάσης εμφανίζονται και τα εξής συμπτώματα:

1ου βαθμού: Μικρής έντασης πόνος και μικρό οίδημα στην περιοχή. Δεν υπάρχει περιορισμός στην κίνηση.

2ου βαθμού: Υπάρχει ρήξη μυϊκών ινών και η τοπική φλεγμονή παρουσιάζει έντονο οίδημα, έντονο πόνο κατά την κίνηση και θερμότητα.

3ου βαθμού: Πλήρης ρήξη με αδυναμία κίνησης, ακόμα πιο έντονο πόνο και εκτεταμένο αιμάτωμα. (Συνήθως συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση).

Εικόνα 3: Βαθμοί Θλάσης

Εικόνα 4: Πλήρη ρήξη και απόσπαση δικέφαλου μηριαίου από το ισχιακό κύρτωμα αριστερά

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η θεραπεία της θλάσης έχει ως στόχο τον περιορισμό του αιματώματος και τη μείωση όλων των φλεγμονωδών αντιδράσεων, επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό, προτείνεται για την αντιμετώπιση της θλάσης, η ανάπαυση του μέλους και η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων ώστε να περιοριστεί η έκταση του αιματώματος4-5 φορές την ημέρα, ανάλογα με το βαθμό της θλάσης, για 24 με 48 ώρες.

Επιπλέον, για τον περιορισμό του αιματώματος, γίνεται περίδεση της πάσχουσας περιοχής με ελαστικό επίδεσμο για τη μείωση του ενδομυϊκού χώρου για 24 με 48 ώρες. Τοποθετούμε το μέλος σε ανάρροπη θέση για τη μείωση του οιδήματος και με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στο πρώτο στάδιο της θεραπείας, βοηθούμε τη μείωση των συμπτωμάτων τις πρώτες μέρες.

Η φυσικοθεραπεία επιβάλλεται. Τα  μέσα που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία είναι η ενδοδιαθερμία, το laser, διασταυρούμενα ρεύματα, υπέρηχος , η υδροθεραπεία,Human – Τecar ή διαμαγνητική αντλία.

Μετά από 48 ώρες μπορεί να ξεκινήσει και η μάλαξη, με μεγάλη προσοχή για να αποφύγουμε την αύξηση του τοπικού αιματώματος. Έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη απορρόφηση του αιματώματος και ως βασικό ρόλο τη διευθέτηση του ουλώδους ιστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή αντιμετώπιση της θλάσης του δικέφαλου μηριαίου μυός τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί και θα αποκατασταθεί η θλάση με γρήγορους ρυθμούς. Κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της οξείας αντίδρασης στην περιοχή και η επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας η οποία εξαρτάται από το βαθμό της θλάσης.

Σε περίπτωση που η θλάση είναι μεγάλη ή υπάρχει υποτροπή αυτής, τότε ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε έγχυση βλαστοκυττάρων (PRP) με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο χρόνο αποθεραπείες και στην ποιότητα της ουλής που θα σχηματιστεί.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης με μεγάλη εμπειρία στις κακώσεις, τις θλάσεις και τα τραύματα, θα σας ενημερώσει υπεύθυνα για το μέγεθος του προβλήματός σας και θα σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας εξατομικευμένο για εσάς.