Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ωλένια Νευρίτιδα

Τι είναι το ωλένιο νεύρο και από τι προκαλείται η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο βρίσκεται στην περιοχή του αγκώνα και είναι υπεύθυνο για την κίνηση συγκεκριμένων μυών του άνω άκρου – λεπτές κινήσεις, καθώς και για την αίσθηση της αφής τόσο στο 4ο όσο και 5ο δάχτυλο του χεριού. Περνώντας από την έσω επιφάνεια του αγκώνα, καλύπτεται επιφανειακά μόνο από έναν μαλακό ιστό ο οποίος σχηματίζει ένα μικρό τούνελ. Έτσι, το νεύρο είναι πιθανόν να πιεστεί, να ερεθιστεί και να αποτελέσει την αιτία για επίμονα προβλήματα στον αγκώνα αλλά και γενικότερα στο χέρι. Σε πρώιμο στάδιο, τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από αίσθηση τσιμπήματος, πόνο, μειωμένο αίσθημα της αφής των δακτύλων και μούδιασμα. Εάν το φαινόμενο εξελιχθεί, προκαλείται αδυναμία στους μύες του χεριού. Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε ωλένια νευρίτιδα.

Σε ποια σημεία πιέζεται το ωλένιο νεύρο

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της πάθησης;

Το κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο οξύς πόνος και το μούδιασμα του άνω άκρου, υπό τη μορφή μίας συνεχόμενης ενόχλησης, κυρίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να λυγίσει τον αγκώνα του, καθώς και μία ενόχληση στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο.

Ατροφία που προκαλείται από το ωλένιο νεύρο

Ποια άτομα κινδυνεύουν από την ωλένια νευρίτιδα;

Η ωλένια νευρίτιδα πλήττει κυρίως άτομα που ασχολούνται καθημερινά με χειρωνακτικές εργασίες, όπως η δακτυλογράφηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα, η συχνότητα της πάθησης πλήττει το 1% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε άτομα που εργάζονται σε δουλειές οι οποίες σχετίζονται με το σταθερό κράτημα εργαλείων με κλειστούς τους αγκώνες, αγγίζει έως και το 12%, ενώ σε παχύσαρκα άτομα αγγίζει το ποσοστό του 16%. Επιπροσθέτως, τα άτομα που παρουσιάζουν ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στην ωλένια νευρίτιδα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Πέραν των προαναφερόμενων συμπτωμάτων, και τις πιθανές ατροφίες των μυών στην περιοχή του αγκώνα, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το τεστ κάμψης του αγκώνα, το οποίο εντείνει τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον άτομο που πάσχει. Επιπροσθέτως, η επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείται και με ηλεκτρομυογράφημα. Ωστόσο, για να βγει θετικό, πρέπει η ωλένια νευρίτιδα να βρίσκεται ήδη σε βαριά μορφή. Σε πολύ περιπτώσεις, η ακτινογραφία βοηθάει να φανεί κάποιο παλαιότερο κάταγμα το οποίο πιθανότατα επηρέασε τον πάσχοντα και είχε ως αποτέλεσμα την ωλένια νευρίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Η ωλένια νευρίτιδα θεραπεύεται είτε συντηρητικά, είτε με χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα:

Η συντηρητική θεραπεία εμπεριέχει ξεκούραση του άνω άκρου, νάρθηκες, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μία σειρά προγραμμάτων φυσικοθεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία ανακουφίζει προσωρινά από τα δυσάρεστα συμπτώματα, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει οριστικά την ωλένια νευρίτιδα.

Σε πιο επίμονα περιστατικά, προτείνεται η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου. Πιο συγκεκριμένα, μια γρήγορη και ασφαλής επέμβαση, η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζει άμεσα αποτελέσματα, καθώς πρέπει να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο νεύρο για να αποκατασταθεί. Η χειρουργική αποσυμπίεση αποτελεί ένα χειρουργείο που πρέπει να πραγματοποιείται εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθεί κάποια περαιτέρω μη αναστρέψιμη βλάβη στο ωλένιο νεύρο.

Τι ακολουθεί μετεγχειρητικά;

Η σωστή μετεγχειρητική αγωγή χαρακτηρίζεται από σχετική ακινητοποίηση για διάστημα μερικών ημερών, το οποίο ακολουθείται από φυσικοθεραπείες με στόχο την ενδυνάμωση της περιοχής του αγκώνα.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται συνήθως μετά τη δεύτερη μετεγχειρητιική εβδομάδα. Ωστόσο, χρειάζονται περίπου 3 μήνες μετά το τέλος της επέμβασης ώστε να μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα η βελτίωση να συνεχιστεί για διάστημα 9-12 μηνών μετεγχειρητικά.