Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Αυχενικό Σύνδρομο

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται στη φθορά που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει την αυχενική μοίρα (νωτιαίους δίσκους) της σπονδυλικής στήλης και τον μαλακό ιστό που την περιβάλλει, με τον πόνο ως το κυρίαρχο σύμπτωμα. Καθώς οι δίσκοι φθείρονται και συρρικνώνονται, αναπτύσσονται σταδιακά σημάδια οστεοαρθρίτιδας.

Επηρεάζει κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό και πιο συγκεκριμένα γυναίκες και εργαζομένους γραφείου (Εικ 1). Η πάθηση με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ο ασθενής θα καταφέρει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία δίχως πόνο και φυσικά η ποιότητα ζωής του θα βελτιωθεί σημαντικά.

Εικ 1 : Άλγος Αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης σε γυναίκα εργαζόμενη σε υπολογιστή.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει το αυχενικό σύνδρομο είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στο αυχένα. Αν το αυχενικό σύνδρομο προκαλέσει στένωση του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, τότε μπορεί να προκαλέσει:

  • Μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
  • Έλλειψη συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα

· Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, σε πολύ προχωρημένη κατάσταση ( μυελοπάθεια)

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου;

  • Ηλικία

· Εργασίες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή πίεση του αυχένα

  • Τραυματισμοί στο λαιμό
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Κάπνισμα

· Χρόνος: Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά και ο χόνδρος της σπονδυλικής στήλης σταδιακά φθείρονται.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει φυσική εξέταση στο ιατρείο του ορθοπεδικού. Κατά την εξέταση θα ελεγχθεί το εύρος κίνησης του αυχένα σας, η ύπαρξη πίεσης στον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα κατά την άσκηση μυϊκής δύναμης και η ύπαρξη αδυναμίας κατά το βάδισμα.

Επιπλέον, θα σας ζητηθούν οι παρακάτω απεικονιστικές εξετάσεις που θα καθοδηγήσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία:

· Ακτινογραφία Αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης : μπορεί να εμφανίσει πιθανές ανωμαλίες των οστών, λοιμώξεις, όγκους ή κατάγματα.

· Αξονική τομογραφία: παρέχει λεπτομερή απεικόνιση των οστών.

  • Μαγνητική τομογραφία (Εικ.2)
  • Μυελογραφία ( σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις)

Εικ 2: Μαγνητική Αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης , όπου φαίνονται οι αλλοιώσεις των δίσκων της Αυχενική μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε ασθενή 77 ετών

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και των συμπτωμάτων. Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση του πόνου, η αποφυγή πιθανού τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα και η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες δίχως περιορισμούς.

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενίσχυση των μυών του λαιμού και του ώμου σας, ασκήσεις τύπου γιόγκα ή πιλάτες, υπό την καθοδήγηση έμπειρου δασκάλου. Σε προχωρημένες και εμμένουσες καταστάσεις προτείνεται η χρήση Αυχενικού κολάρου και φαρμακευτική αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, χαλαρωτικά μυών και κορτικοστερεοειδή, ανάλογα την περίπτωση. Στόχος η ανακούφιση του πόνου και η μείωση της φλεγμονής και η επάνοδος στις δραστηριότητες του ασθενούς σύντομα..

Χειρουργική Θεραπεία

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει:

  • Αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

· Αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων

  • Αυχενική σπονδυλοδεσία

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Ιωάννη Τσαπακίδη για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού διάγνωσης και θεραπείας.