Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ρομποτική χειρουργική γονάτου

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος στις χειρουργικές επεμβάσεις. Για ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις γόνατος, η μέθοδος της ρομποτικής εγγυάται μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σε ποιους απευθύνεται η ρομποτική χειρουργική γονάτου;

Η ρομποτική στη περιοχή του γονάτου εφαρμόζεται για τη θεραπεία των εξής παθήσεων:

● Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

● Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

● Μετατραυματική αρθρίτιδα ισχίου- γόνατος

Πως διενεργείται η επέμβαση;

Σύμφωνα με τη παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο στη περιοχή του γονάτου, ο ιατρός αφαιρεί τις εκφυλισμένες επιφάνειες του οστού και του γόνατος και τοποθετεί νέα άρθρωση, με τη προσθήκη εμφυτεύματος. Η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής βασίζεται στις ίδιες αρχές, αλλά το έργο του γιατρού υποβοηθάτε από το Ρομποτικό.

Εικόνα 1: Ρομποτικό σύστημα, ROSA robotic system

Σύστημα (Εικ.1) . Ο χειρουργός σχεδιάζει με απόλυτη λεπτομέρεια τη χειρουργική διαδικασία και το ρομπότ την εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια, υπό την εποπτεία του θεράποντος ιατρού.Το ρομπότ έχει συνεργικό ρόλο σε όλα τα στάδια της επέμβασης.

Εικόνα 2: Η διαδικασία τοποθέτησης των οδηγών σημείων και το σκανάρισμα αυτών από το ρομποτικό σύστημα.

Στο προεπεμβατικό στάδιο, η περιοχή σκανάρεται από το ρομπότ με τη βοήθεια οδηγών σημείων και ειδικών στειλεών, δημιουργώντας ένα πλάνο των σταδίων της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ιατρός καθοδηγείται από το ρομποτικό βραχίονα για τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, με απόλυτη ακρίβεια, περιορίζοντας τις κινήσεις του ιατρού εντός επιτρεπτού εύρους, με πλοήγηση. (Εικ.3)

Εικόνα 3: Ρομποτικός βραχίονας, που μας καθοδηγεί βασιζόμενος στις πληροφορίες που έχουν δοθεί, ώστε να μας καθοδηγήσει, χωρίς περιθώριο λάθους κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Ένα από τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής γονάτου είναι ο σύντομος χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει περίπου δύο ώρες μετά την επέμβαση και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν άμεσα. Επίσης, γίνεται σε σύντομο χρόνο, περίπου στη διάρκεια μιας ώρας και δεν απαιτείται παρατεταμένο διάστημα νοσηλείας. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από την κλινική σε μία με δύο μέρες και επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του, με ελάχιστο πόνο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, υπάρχει λιγότερη απώλεια αίματος και οι πιθανότητες επιπλοκών σχεδόν μηδενίζονται. Χάρη στην ακρίβεια τοποθέτησης των εμφυτευμάτων εξασφαλίζεται η μακροβιότητα της αρθροπλαστικης και η αποφυγή τυχόν επαναληπτικών χειρουργείων. Τέλος, η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρές τομές, γεγονός που συμβάλλει στο τελικό βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Ο ασθενής μετά την αποχώρηση του από το νοσοκομείο θα ακολουθήσει ένα πλήρες μετεγχειρητικό πλάνο, ανάλογα με την κλινική μετεγχειρητική του εικόνα, προκειμένου να γυρίσει άμεσα στην καθημερινότητα του..

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Ιωάννης Τσαπακίδης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με την αθλητική κάλυψη ομάδων υψηλής εμβέλειας. Έχει εξειδικευτεί στην Τραυματολογία, τη Μικροχειρουργική και την Αρθροσκοπική Χειρουργική, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική του γονάτου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό προκειμένου να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία για το άριστο αποτέλεσμα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας λεπτομερώς με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.