Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Ρήξη Του Επιχείλιου Χόνδρου Στον Ώμο

Ρήξη Του Επιχείλιου Χόνδρου Στον Ώμο: Τι Την Προκαλεί;

Η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου (LABRUM) στον ώμο είναι μια πάθηση αρκετά συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι το 25% των ενηλίκων θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα συμπτώματα αυτή της πάθησης, είτε λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου, είτε λόγω τραυματισμού. Ο επιχείλιος χόνδρος λειτουργεί σαν μαξιλάρι στην άρθρωση του ώμου. Χάρη σε αυτόν ο ώμος παραμένει σταθερός αλλά παράλληλα μπορεί να εκτελεί ένα πλήθος κινήσεων. Παράλληλα, συνδέει τον ώμο με την ωμοπλάτη και με έναν τένοντα του δικεφάλου. Στο σημείο έκφυσης του δικεφάλου ( humerus) γίνεται και η πιο συχνή ρήξη του επιχειλίου, γνωστή και ως SLAP lesion. Όταν προκληθεί ρήξη στον επιχείλιο χόνδρο, το βραχιόνιο οστό παύει να είναι σταθερό, κατά την κίνηση και ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο. (Εικ.1)

Εικ. 1:Η φυσιολογική άρθρωση του ώμου πάνω αριστερά και η ρήξη SLAP του ώμου πάνω δεξιά και η Bankart ρήξη κάτω δεξιά

Οι αιτίες που ένας ασθενής μπορεί να πάθει ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο ποικίλλουν. Μια συχνή αιτία είναι το πρόσθιο εξάρθρημα ώμου, όπου γίνεται όταν ο ασθενής κάνει απότομα απαγωγή και έξω στροφή του άνω άκρου, συνήθως μετά από πτώση .Στην περίπτωση του εξαρθρήματος , έχουμε τη γνωστή Bankart lesion, της ρήξη του προσθίου κάτω επιχειλίου χόνδρου (Εικ.1).

Όπως και με άλλες ορθοπαιδικές παθήσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς που είναι πιο ευάλωτοι είναι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Αθλήματα όπως το μπάσκετ, η κολύμβηση, το τέννις ή η άρση βαρών είναι αρκετά επίφοβα. Το πάνω μέρος του σώματος συμμετέχει πολύ ενεργά στην διεκπεραίωση των κινήσεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό. Αν προκληθεί φθορά ή ρήξη στον επιχείλιο χόνδρο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην επανέλθει ποτέ η πλήρης λειτουργία του ώμου με αποτέλεσμα να μιλάμε για χρόνιο τραυματισμό που ταλαιπωρεί τον ασθενή για πολλά έτη.

Ρήξη μπορεί να προκληθεί, επίσης, και στην περίπτωση που ο ασθενής γλιστρήσει και προσπαθήσει να εμποδίσει στην πτώση του με τεντωμένο χέρι. Σε αυτήν την περίπτωση προκαλείται οξύς τραυματισμός που προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον ασθενή. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορούν πολύ πιο εύκολα να υποστούν ρήξη καθώς ο επιχείλιος χόνδρος φθείρεται λόγω της γήρανσης.

Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο – Συμπτώματα

Ο ασθενής σίγουρα δε μπορεί να αγνοήσει τα συμπτώματα της ρήξης καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά έντονα. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πόνος στην περιοχή του ώμου
  • Επίμονος ήπιος πόνος στην άρθρωση
  • Πόνος κατά τη διάρκεια καθημερινών κινήσεων
  • Πόνος κατά τη διάρκεια γυμναστικών ασκήσεων

· Αίσθηση αστάθειας και μερικές φορές μπλοκαρίσματος της κίνησης του ώμου.

Αν τα συμπτώματα ρήξης αφεθούν πολύ καιρό χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθούν, προκαλώντας χρόνιο πόνο στον ώμο και μειώνοντας την ικανότητά κίνησης και λειτουργίας του.

Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο – Διάγνωση

Εικ 2:Μαγνητική απεικόνιση της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου ,(Βελάκια), σε διάφορες προβολέςΜια ρήξη τέτοιου είδους είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται πάντα από έναν επαγγελματία – εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η διαχείριση του περιστατικού καθώς η ρήξη που έχει προκληθεί βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την ομαλή λειτουργία του χεριού. Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει εξονυχιστικά τη δύναμη του άνω άκρου καθώς και το εύρος της κίνησης του. Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία ώστε να αποτυπωθούν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της πάθησης.

Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο – Θεραπεία

Αν ο ορθοπαιδικός διαγνώσει πως το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε δεν μπορεί να αποδώσει η συντηρητική θεραπεία, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Για να χειρουργηθεί ένας ασθενής, ο ορθοπαιδικός λαμβάνει υπόψη του ορισμένους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην έκβαση της επέμβασης. Αυτοί είναι:

  • Το σημείο που έχει γίνει ρήξη
  • Ο τύπος της ρήξης
  • Η ηλικία
  • Προηγούμενο χειρουργείο στο σημείο της ρήξης

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια πιο εξελεγμένη μέθοδος χειρουργικής επέμβασης, η αρθροσκόπηση ώμου . Μέσω μικρών τομών στο δέρμα εισάγεται στην άρθρωση μια κάμερα, όπου μεταφέρει πλήρη εικόνα του προβλήματος στον ορθοπεδικό. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να το αποκαταστήσει, χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε γενική αναισθησία, όπως γίνεται στο χειρουργείο. Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία που προστατεύει την υγεία του ασθενή και τον απαλλάσσει από ενδεχόμενες επιπλοκές. Τα αποτελέσματα επιτυχίας της είναι πολύ υψηλά καθώς αποκαθίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό η λειτουργία του ώμου.

Εικ 3: Αρθροσκοπική εικόνα φυσιολογικού επιχειλίου χόνδρου (αριστερά πάνω), πλήρη ρήξη επιχειλίου χόνδρου σε ασθενή με επαναλαβανόμενα εξαρθρήματα ώμου (πάνω στο κέντρο) ,συρραφή της ρήξης με αρθροσκοπικές άγκυρες πάνω δεξιά). Κάτω animation της τοπθεέτησης αρθροσκοπικής άγκυρας σε ρήξη επιχειλίου.

Επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη για τη δική σας εξατομικευμένη ιατρική εκτίμηση.