Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Παγωμένος Ώμος

Τι ορίζεται ως παγωμένος ώμος;

Ως παγωμένος ώμος (ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα ώμου) περιγράφεται η πάθηση κατά την οποία ο ώμος γίνεται εξαιρετικά δύσκαμπτος. Κάθε προσπάθεια για κίνηση του ώμου προκαλεί οξύ πόνο στον ασθενή και οφείλεται στη φλεγμονή του αρθρικού θύλακα του ώμου (Εικ.1). Η φλεγμονή αυτή σταδιακά επηρεάζει και τους υπόλοιπους συνδέσμους του ώμου και το γεγονός αυτό «σφίγγει» την άρθρωση, κάνοντάς τη δύσκαμπτη. Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Εικ.1 : Αριστερά η φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου και αριστερά ο φυσιολογικός θύλακος του ώμου

Παγωμένος ώμος: Αίτια πρόκλησης

Το κυρίαρχο αίτιο πρόκλησης του παγωμένου ώμου είναι η εκδήλωση φλεγμονής στον αρθρικό θύλακα. Η φλεγμονή αυτήδεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα από ποιους παράγοντες μπορεί να προκληθεί. Έτσι, οι περιπτώσεις όπου δεν είναι γνωστή η αιτία πρόκλησης του παγωμένου ώμου, ονομάζονται ιδιοπαθής παγωμένος ώμος. Συνήθως, εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν πολύ έντονο άγχος (stress).Αντίθετα, εάν ο παγωμένος ώμος έχει προκληθεί εξαιτίας κάποιας εντοπισμένης αιτιολογίας, ονομάζεται δευτεροπαθής.

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση παγωμένου ώμου είναι οι παρακάτω:

 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Υποθυρεοειδισμός & Υπερθυρεοειδισμός
 • Τραυματισμός στην περιοχή του ώμου
 • Μερική ρήξη στροφικού πετάλου
 • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Νόσος Parkinson
 • Σύνδρομο Dupuytren
 • Φυματίωση
 • Αυχενική μυελοπάθεια
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τέλος, ο παγωμένος ώμος μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπου ο ώμος μένει ακίνητος για μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο παγωμένος ώμος;

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου εμφανίζονται σταδιακά. Η σταδιακή τους εμφάνιση μπορεί να κατηγοριοποιήσει τη νόσο σε τρία στάδια. Ειδικότερα, τα στάδια αυτά αναφέρονται εν συνεχεία και διακρίνονται από τα κάτωθι συμπτώματα:

 • Στάδιο 1: στο πρώτο στάδιο ο ασθενής υποφέρει από οξύ πόνο, ο οποίος εντείνεται κατά την προσπάθεια κίνηση του πάσχοντος ώμου. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από έναν έως τρεις μήνες και προκαλείται σταδιακός περιορισμός εύρους κίνησης της άρθρωσης.
 • Στάδιο 2: σε αυτό το στάδιο ο έντονος πόνος υποχωρεί σταδιακά και κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η μεγάλη δυσκαμψία του ώμου. Η δυσκαμψία αυτή αφορά οποιαδήποτε κίνηση του ώμου, αλλά κυρίως την ανόρθωσή του και τις στροφικές κινήσεις.
 • Στάδιο 3: τόσο ο πόνος, όσο και η δυσκαμψία υποχωρούν, αφού ο ασθενής διανύει το στάδιο της επούλωσης. Επίσης, το εύρος της κίνησης της άρθρωσης επανακτάται σταδιακά.

Διάγνωση παγωμένου ώμου

Η διάγνωση της πάθησης του παγωμένου ώμου (Εικ.2), βασίζεται κυρίως στοατομικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνει λεπτομερώς από κάποιον έμπειρο ορθοπεδικό, αφού η συμπτωματολογία συχνά συγχέεται με τη ρήξη στροφικού πετάλου . Επίσης, ο θεράπων ιατρός ίσως παραπέμψει τον ασθενή στη διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης, συνήθως μαγνητικής τομογραφίας για την άντληση περαιτέρω πληροφοριών.

Εικ.2 : Έντονο άλγος σε ασθενή με παγωμένο ώμο

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον παγωμένο ώμο;

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά , είτε χειρουργικά. Στη συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζονται μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου και στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Για την αντιμετώπιση του πόνου χορηγούνται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Βαρύνουσας σημασίας στην αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου με συντηρητικά μέσα είναισυγκεκριμένηφυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και η έγχυση κορτιζόνης ή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων ( PRP) .

Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική. Ο παγωμένος ώμος αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την ελάχιστη επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου . Η αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Εάν έχετε ενοχλήσεις στον ώμο σας επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό Ιωάννη ΤσαπακίδηΕπικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού σας και να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο από τον Δρ. Τσαπακίδη.