Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Μεταταρσαλγία

Η μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός ιατρικός όρος που περιγράφει τον πόνο που εκδηλώνεται στην περιοχή των μεταταρσίων . Επομένως, πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ενδέχεται να εμφανίζεται εξαιτίας πολλών αιτιών. Ειδικότερα, ο πόνος εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του πέλματος, κάτω ακριβώς από την βάση των δακτύλων. Η μεταταρσαλγία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους.

Τι είναι τα μετατάρσια και ποια η λειτουργία τους;

Εικόνα 1: Η ανατομία των μεταταρσίων

μεταταρσίων, οι κεφαλές, δέχονται όλο το βάρος του σώματός μας κατά τη βάδιση και το τρέξιμο. Επομένωςσε κάθε κίνηση του κάτω άκρου στα μετατάρσια ασκούνται μεγάλες δυνάμεις.

Τέλος, τα μετατάρσια οστά συμβάλλουν κατά την κάμψη και την έκταση του κάτω άκρου, χωρίς όμως να παρουσιάζουν την ίδια ελαστικότητα. Πιο συγκεκριμένα, το πέμπτο μετατάρσιο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ελαστικότητα, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει τη μικρότερη κινητικότητα.

Μεταταρσαλγία: Ποια είναι τα αίτια εκδήλωσής της;

Η μεταταρσαλγία εμφανίζεται στο ένα ή και στα δύο πόδια και οφείλεται σε παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στην περιοχή των μεταταρσίων . Επίσης, η εμφάνισή της έχει συνδεθεί και με την ύπαρξη κάποιων ανατομικών ανωμαλιών του άκρου ποδός. Ειδικότερα, η μεταταρσαλγία μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας των παρακάτω:

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μεταταρσαλγίας;

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της μεταταρσαλγίας είναι οι γυναίκες όλων των ηλικιών , όμως φαίνεται να εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι το γυναικείο φύλο έχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μεταταρσαλγίας. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωσή της, αφού κατά τη βάδιση ασκείται μεγάλη πίεση στην περιοχή των μεταταρσίων. Επίσης, οι αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει άλματα και μεγάλες επιταχύνσεις , όπως για παράδειγμα οι καλαθοσφαιριστές, είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση μεταταρσαλγίας.

Με ποια συμπτώματα παρουσιάζεται η μεταταρσαλγία;

Το βασικό σύμπτωμα της μεταταρσαλγίας είναι η εκδήλωση οξέος πόνου στην περιοχή των μεταταρσίων κατά τη βάδιση. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο δεύτερο μετατάρσιο, αφού λόγω ανατομίας φαίνεται να δέχεται μεγαλύτερη πίεση συγκριτικά με τα υπόλοιπα τέσσερα. Από τους ασθενείς ο πόνος αυτός περιγράφεται ιδιαίτερα διαπεραστικός και μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα αίσθημα καύσου (Εικ.2).

Εικόνα 2: Η περιοχή που εμφανίζεται συνήθως ο καύσος στο πέλμα

Η μεταταρσαλγία ενδέχεται να συνοδεύεται από την ύπαρξη πελματιαίων κάλων στα σημεία εκδήλωσης του πόνου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη άσκηση πίεσης στην περιοχή (Εικ.3).

Εικόνα 3: Πελματιαίοι κάλοι, στα σημεία έντονης πίεσης

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της μεταταρσαλγίας;

Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της λήψης του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με το ιστορικό συμβάλλουν στην ανεύρεση της αιτίας πρόκλησης της μεταταρσαλγίας. Ο θεράπων ορθοπαιδικός ενδέχεται να ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφία πελματογράφημαμαγνητική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα οστών. Για τον αποκλεισμό ύπαρξης κάποιου είδους αρθρίτιδας απαιτείται η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων .

Μεταταρσαλγία & Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταταρσαλγία αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα , τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ανάπαυση πάσχοντος μέλους
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Παγοθεραπεία
  • Χρήση ειδικών υποδημάτων με ειδικούς πάτους απορρόφησης των κραδασμών
  • Φυσικοθεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια. Εφαρμόζεται κυρίως σε περιστατικά όπου η μεταταρσαλγία είναι αποτέλεσμα ανατομικών ανωμαλιών ή σε περιπτώσεις που τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν καρπούς.

Ο Ορθοπαιδικός Ιωάννης Τσαπακίδηςέχει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων. Ο Δρ. Τσαπακίδης έχει μεγάλη εμπειρία στις μεταταρσαλγίες που προκαλούνται από έντονη αθλητική δραστηριότητα, αφού είναι θεράπων ιατρός σε πολλές αθλητικές ομάδες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για τα ορθοπαιδικά σας προβλήματα.

Επισκεφτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη για την άμεση επίλυση του προβλήματός σας.