Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Πόνος Στο Ισχίο: Οι Πιο Συχνές Παθήσεις

Ο πόνος στο ισχίο αποτελεί σύμπτωμα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Από την άρθρωση του ισχίου εξαρτώνται οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο. Κατά τη διάρκεια της βάδισης, ο χόνδρος του ισχίου λειτουργεί σαν μαξιλάρι απορρόφησης των κραδασμών ενώ παράλληλα το οστό εκτελεί την κάθε κίνηση. Η ελαστικότητά του είναι αυτή που επιτρέπει την εκτέλεση μικρών η μεγάλων κινήσεων. Το ισχίο, όμως, δεν είναι άφθαρτο. Είτε λόγω κατάχρησης της άρθρωσης, είτε λόγω ηλικίας, ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί και να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του ισχίου.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πόνος στο ισχίο χρήζει άμεσης ιατρικής διερεύνησης είναι όταν:

 • Υπάρχει ξαφνική εμφάνιση του πόνου
 • Έχει προκληθεί πτώση ή τραυματισμός στην περιοχή της άρθρωσης
 • Έχει προκληθεί αιμορραγία
 • Το ισχίο δε μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση (ακινητοποιημένο)
 • Δε μπορεί να μεταφερθεί βάρος στο ισχίο

Πόνος στο ισχίο – Συνηθισμένες παθήσεις

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να υποδηλώνει ποικιλία παθήσεων. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι:

Αρθρίτιδα Ισχίου

Εικ.1 : Άλγος στην περιοχή του ισχίου λόγω αρθρίτιδας αυτού

Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες, εκφυλιστικές νόσους αρθρώσεων που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο ισχίο. Στην αρχή προκαλείται πόνος στην περιοχή του γλουτού ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα δυσκαμψίας στην περιοχή και αδυνατεί να κάνει κινήσεις που απαιτούν την έκταση του ισχίου, όπως να δέσει τα κορδόνια του.

Εικ 2: Βαρεία αρθρίτιδα ισχίου σε 80χρονών άρρεν, ο οποίος υποβλήθηκες σε ολική αρθροπλαστική δεξιού ισχίου

Πόνος στο ισχίο – Θλάση δικεφάλου μηριαίου μυός

Αν προκληθεί θλάση δικεφάλου μηριαίου μυός , τότε οι μυϊκές ίνες στο πίσω μέρος του μηρού έρχονται σε ρήξη και δημιουργείται πρόβλημα στην κάμψη του γόνατος και στις εκτάσεις του ισχίου. Μια τέτοια κάκωση μπορεί να προκληθεί εύκολα στο ανθρώπινο σώμα οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μερικές από τις αιτίες που την προκαλούν είναι:

 • Απότομη εκκίνηση σε γρήγορο τρέξιμο
 • Κακή προθέρμανση
 • Υπερκόπωση των μυών μετά από πολύωρη άσκηση
 • Άθληση σε περιβάλλον με κρύο και υγρασία
 • Έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου στον οργανισμό
 • Λάθος εκτέλεση γυμναστικών ασκήσεων

Κατάγματα Ισχίου

Τα κατάγματα ισχίου είναι βλάβη που δημιουργείται στο ισχίο μετά από πτώση ή βίαιη σύγκρουση στην περιοχή. Συνήθως, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παθαίνουν κάταγμα ισχίου, λόγω οστεοπόρωσης ή κακοήθειας. Στους νέους, τέτοιου είδους κατάγματα μπορεί να προκληθούν από κάποιο σοβαρό ατύχημα (αυτοκίνητο κ.α.). Όταν προκαλείται κάταγμα ισχίου, ο ασθενής νιώθει πόνο στην περιοχή και μια αίσθηση αδυναμίας να κουνήσει το πόδι του. Μπορεί να προκληθούν, επίσης, μώλωπες ή μείωση του μήκους του κάτω άκρου λόγω του κατάγματος και της παρεκτόπισης των καταγματικών άκρων του ισχίου.

Εικ 3: Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου σε 85 ετών ασθενή και η επιτυχής αντιμετώπιση του με ήλωση αυτού

Πόνος στο ισχίο – Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Σε περιστατικό με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης , προκαλείται δυσλειτουργία στο ισχίο, λόγω πρόσκρουσης. Όταν εκτελέσει κάποια κίνηση το ισχίο, θα συγκρουστεί με την κοτύλη της λεκάνης. Αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και θα μειώσει δραστικά την ομαλή λειτουργία του ισχίου. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται συνήθως από ανατομικά προβλήματα ή από περιστάσεις, όπως κάταγμα του ισχίου σε μη ανατομική θέση ή χειρουργική υπερδιόρθωση παθήσεων του ισχίου.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Ιωάννη Τσαπακίδη για μια λεπτομερή και ακριβή διάγνωση, καθώς και για το σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.