Ορθοπεδικές θεραπείες
Categories

Περιπροθετικό Κάταγμα Ισχίου

Τι είναι το περιπροθετικό κάταγμα ισχίου;

Το περιπροθετικό κάταγμα ισχίου περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει κάταγμα σε ένα οστό το οποίο βρίσκεται κοντά, ή γύρω από, εμφύτευμα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Το περιπροθετικό κάταγμα μπορεί να συμβεί και ανάμεσα από δύο εμφυτεύματα. Ένα τέτοιο κάταγμα είναι αρκετά σοβαρό, και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Κάποιες φορές, το κάταγμα αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής ισχίου. Τα περισσότερα περιστατικά λαμβάνουν χώρα μετά την επέμβαση, σε διάστημα από λίγες εβδομάδες έως και χρόνια. Τα περιπροθετικά κατάγματα ισχίου είναι αρκετά σπάνια.

Εικ.1 Περιπροθετικό κάταγμα ισχίου

Λίγα λόγια για την αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μια αρκετά συνηθισμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο χειρουργός αντικαθιστά τις επιφάνειες των οστών της άρθρωσης, οι οποίες έχουν υποστεί βλάβες, με τεχνητά εμφυτεύματα. Αυτά είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, κι είναι απολύτως λειτουργικά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Πλέον, η επέμβαση πραγματοποιείται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimal Invasive Hip Arthroplasty) κατά Heinz Röttinger.

Περιπροθετικό κάταγμα ισχίου: Αιτίες και Συμπτώματα

Τα περιπροθετικά κατάγματα ισχίου συμβαίνουν κυρίως λόγω σοβαρού τραυματισμού. Αυτός μπορεί να προκύψει από κάποια πτώση, ένα δυνατό χτύπημα ή κάποιο ατύχημα. Το συγκεκριμένο είδος κατάγματος προκύπτει συνηθέστερα σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία διατρέχουν περισσότερους κινδύνους τραυματισμού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια πτώση, όπως η κακή όραση και ισορροπία και η μυϊκή αδυναμία. Συχνά, το περιπροθετικό κάταγμα ισχίου συνδέεται με οστικές παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση και η οστεόλυση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής μπορεί να υποστεί μόλυνση, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για κάποιο κάταγμα των γύρω οστών. Ένα περιπροθετικό κάταγμα ισχίου ενδέχεται να συμβεί και λόγω χαλάρωσης του αρθροπλαστικού εμφυτεύματος.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός περιπροθετικού κατάγματος ισχίου αποτελεί ο έντονος πόνος στο γοφό ή το μηρό. Ενδέχεται να παρατηρηθεί κάποιο μελάνιασμα ή οίδημα στην πάσχουσα περιοχή. Ο ασθενής αδυνατεί να ασκήσει πίεση η βάρος στην πλευρά όπου υπάρχει το κάταγμα.

Διάγνωση

Συνήθως, τα περιπροθετικά κατάγματα είναι πολύ επώδυνα. Ένας ασθενής που έχει υποστεί τέτοιου είδους κάταγμα θα βρεθεί αμέσως στο νοσοκομείο. Η διάγνωση του περιπροθετικού κατάγματος ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ιατρός θα εξετάσει προσεκτικά την πάσχουσα περιοχή του κατάγματος, αλλά και τα γύρω σημεία, για μυϊκές ή νευρικές ζημιές και σωστή κυκλοφορία του αίματος. Έπειτα, είναι απαραίτητες συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις, με σκοπό να σταθεροποιηθεί ο ασθενής και να εντοπιστεί το ακριβές σημείο του κατάγματος, καθώς και η σοβαρότητά του. Τέτοιες απεικονιστικές εξετάσεις είναι συνήθως η ακτινογραφίες και ή  αξονική

Θεραπεία περιπροθετικού κατάγματος ισχίου

Η επιλογή θεραπείας του περιπροθετικού κατάγματος ισχίου εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής:

  • Ασθενής: Η πορεία αντιμετώπισης την οποία θα επιλέξει ο ιατρός εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την κατάσταση της υγείας του και πιθανές άλλες παθήσεις τις οποίες έχει.
  • Οστό: Η ποιότητα του οστού παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή θεραπείας ενός περιπροθετικού κατάγματος ισχίου.
  • Εμφύτευμα αρθροπλαστικής: Πολλές φορές, ένα εμφύτευμα το οποίο έχει υποστεί χαλάρωση ή φλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για ένα περιπροθετικό κάταγμα. Εάν αυτό έχει συμβεί, απαιτείται η αφαίρεση και η αντικατάσταση του εμφυτεύματος.

Για τα περιπροθετικά κατάγματα ισχίου, η θεραπεία πραγματοποιείται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση. Μια πολύ γνωστή κατάταξη των καταγμάτων αυτών, με βάση την οποία συνήθως αποφασίζουμε και το είδος της θεραπείας είναι η κατάταξη Vancouver (Εικ.2). Αυτή χωρίζει  τα κατάγματα ανάλογα με το ύψος του κατάγματος, με το εάν η πρόθεση είναι σταθερή ή όχι και με την ποιότητα του οστού. Οι πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις είναι δύο:

  1. Η ανοικτή ανάταξη κι εσωτερική οστεοσύνθεση (Type I και Type B1, C)
  2. Η αφαίρεση κι αντικατάσταση του αρθροπλαστικού εμφυτεύματος με ή χωρίς εσωτερική οστεοσύνθεση (Type B2, B3)

Εικ. 2: Κατάταξη Vancouver

Εάν το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής δεν έχει υποστεί χαλάρωση, αλλά είναι καλά στερεωμένο στο μηριαίο οστό, συστήνεται η μέθοδος της ανοικτής ανάταξης κι εσωτερικής οστεοσύνθεσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός επανατοποθετεί τα οστικά θραύσματα στην ορθή τους θέση, και τα στερεώνει με ειδικές βίδες, σύρματα και με διάφορες ειδικές μεταλλικές πλάκες. Κάποιες φορές, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί οστικό μόσχευμα, για να βοηθηθεί η πιο γρήγορη επούλωση του οστού. (Εικ.3)

Εικ. 3: Αντιμετώπιση περιπροθετικού κατάγματος ισχίου με εσωτερική οστεοσύνθεση, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο stem και πλάκα. Reproduced from Pike J, Davidson D, Garbuz D, et al: Principles of treatment for periprosthetic femoral shaft fractures around well-fixed total hip arthroplasty. J Am Acad Orthop Surg 2009; 17: 677-688.

Στην περίπτωση όπου το κάταγμα οφείλεται σε χαλάρωση του αρθροπλαστικού εμφυτεύματος, ο χειρουργός οφείλει να αφαιρέσει και να αντικαταστήσει το εμφύτευμα. Συνήθως, το νέο εμφύτευμα θα έχει μακρύτερο στέλεχος. (Εικ.4)

Εικ. 4: Αντιμετώπιση περιπροθετικού κατάγματος, αλλάζοντας και χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο stem

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαπακίδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση καταγμάτων ισχίου οποιασδήποτε μορφής. Εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους ασθενής ταλαιπωρούνται από κάποιο περιπροθετικό κάταγμα ισχίου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.